Wednesday, April 04, 2007

Spara vs placera

Väldigt många av de mail och kommentarer jag får handlar om min strategi vad gäller placeringar. För mycket fonder, för lite aktier, investera i aktier istället för att ammortera, ingen mening att hoppas att börsen ska gå upp när man månadssparar, för hög risk i CISL, för mycket asien, för lite asien, fel fonder etc etc.

Jag är fullt medveten om att jag inte är något börsproffs. Bloggens syfte är inte heller att ge massa tips om bra investeringar. Syftet med bloggen är att ni ska få följa min väg från under 300.000 i förmögenhet som jag hade när bloggen startade i höstas till 1 miljon på under 5 år. Att följa börsen varje dag är minst lika viktigt för att öka min motivation att spara och kämpa vidare mot mitt mål som att det faktum att jag kollar asienbörserna varje morgon i sig kommer göra mig rik.

17 comments:

  1. Anonymous5:58 AM

    Du har säkert fått frågan tidigare men jag undrar vad du ska göra när du är 30 och har sparat ihop den där miljonen? Nyfiken...

    ReplyDelete
  2. Du ska jag spara ihop 9 miljoner till innan jag blir 40.

    När jag är 40 och har 10 miljoner kan jag förhoppningsvis leva på avkastningen och kan sluta jobba och flytta till ett varmare land om det skulle vara vad jag vill just då. Just friheten att kunna göra vad jag vill är det jag är ute efter.

    ReplyDelete
  3. Anonymous9:48 AM

    Det är väl inte fel att få lite input och andra tankar från folk som befinner sig kortare respektive längre på sin resa mot ekonomiskt välbefinnande?

    ReplyDelete
  4. Nej det är jättebra med kommentarer och feedback på min sparstrategi. Men alla dom som mailar mig och vill ha tips på bra fonder tror jag skulle kunna få bättre tips någon annanstans!

    ReplyDelete
  5. Anonymous12:35 PM

    Jag beundrar dig för dina mål och drömmar, det är få människor som kämpar så mycket som blanda annat du gör för att uppfylla dina drömmar. Detta ska man ha respekt för. Jag har ingen rätt att säga till dig vad du förlorar, för alla tillvägagångssätt för att uppfylla sina drömmar kräver uppoffringar. I ditt fall blir det att du missar de åren mellan 25-30 där det trots allt händer enormt mycket. Hur vet du att när du är 40 och har 10 miljoner (För det tror jag säkerligen du har) att du inte ångrar dig och känner att du kastade bort delar av ditt liv för att ha dem här pengarna? Vissa saker kan inte köpas för pengar.. /Mattias

    ReplyDelete
  6. Tja!

    Läs gärna min blogg, behöver svar på en den frågor som jag är övertygad om att du kan svara på!

    http://megabytet.blogspot.com/

    Tack!

    PS. Det är ingen kritik.

    ReplyDelete
  7. Anonymous9:57 PM

    Hur fick du ihop startkapitalet på 300 000kr? Genom sparande? Tillväxt på tidigare sparade pengar? Arv?

    Mvh/ Intresserad!

    Trevlig blog förövrigt:)

    Själv har jag som mål att ha 1 miljon innan 25. Har 7-8 på mig tills dess. Förmögenhet nu: 40 kkr.

    Har jag någon chans att lyckas? Tips hur jag ska gå tilväga?

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:38 AM

    Tips: Har läst igenom hela din blog från första inlägget. Jag köra själv en mkt liknande taktik. Ska leva på ränta när jag är 35år (25år nu) , lever i norrland så jag räknar med att ca 7 mille räcker. Det enda som skiljer lite är att jag har min automatiska insättning den 10:onde varje månad. Det var min bank som rekomenderade. Historiskt sätt så sparar majoriteten sina pengar alldeles efter lön. vilket innebär en liten uppgång. (lika med dålig tid för insättning) Den lilla uppgången är perfekt för dem som vill gå ur en fond dock.. (många ur lika med en liten sättning å bra läge att gå in) ungefär den 10:onde varje månad!!! Säger inte att det är nån super sätt.. men kan det göra någon % på ett år är det mkt värt!! / Roger

    ReplyDelete
  9. Har inte fått någon större klumpsumma någon gång utan 95% av mina pengar har jag sparat samt investerat mig till.

    Har läst förr att det skulle vara bättre att köpa fonder den 10:e varje månad jämfört med att göra det direkt efter lönen. Men tills jag sett siffror som stödjer detta tror jag fördelen med att få in pengarna så tidigt som möjligt överväger.

    ReplyDelete
  10. Anonymous3:10 PM

    Jag efterlyser gärna lite fakta angående "sätt inte in den 25:e, då stiger börsen = dyra andelar". Jag tror det är en myt. Annars vore det lätt att bli miljonär, enbart genom att exploatera detta...

    ReplyDelete
  11. Anonymous3:31 PM

    Få in pengarna så tidigt som möjligt är ju bra om man ska ha in dem på något framtidskonto med 3,25 % ränta. Men ska man köpa fondandelar vill man ha så många som möjligt.

    ReplyDelete
  12. Anonymous4:00 PM

    Givetvis vill man ha så många som möjligt. Det jag undrar är vad källan är till påståendet "köp inte den 25:e -- då stiger börsen".

    Om det vore så, så borde det finnas dokumenterat. Och om det är så så finns det LÄTTA pengar att tjäna på att utnyttja detta faktum. Det är bara att köpa köpoptioner dagen innan och sälja den 25:e eller 26:e...

    ReplyDelete
  13. Anonymous4:20 PM

    Jag tog en snabb titt på statistiken, tyvärr orkade jag inte leta fram mer än OMX-index from 2001-01-01, men den duger som räkneexempel.

    Låt oss säga att vi kan välja två strategier -- antingen att köpa den 25:e (eller närmaste bankdag innan, om den 25:e är heldag), eller att köpa den 10:e månaden efter. Då får vil följande utfall, om man sparar 10000 kronor i en fiktiv "OMX-fond" per månad:

    * Den som sparade på "lönedan", har
    3394,9691 andelar.

    * Den som sparade "den 10:e i månaden efter", har 3327,3887.

    Det finns alltså ingen som helst fördel med att spara "den 10:e i månaden efter".

    Anledningen till att den som sparar i månaden efter förmodligen har färre andelar i just detta exemplet, är att om börsen stiger någorlunda jämt, så kommer den som väntar med att köpa alltid att få färre andelar. Det talar alltså för att köpa andelar tidigare.

    När jag gör en graf över båda strategierna ser jag också att de i stort sett är identiska, precis som förväntat. "Köpa på lönedan" ligger dock marginellt högre, men det är säkert helt insignifikant.

    ReplyDelete
  14. Joakim: Tack för ditt engagemang och att du la ner tid på att döda den myten!

    ReplyDelete
  15. Anonymous11:43 AM

    Nu är det ju så här! Du kan inte döda myten genom en omx fond´s index. Där har du ju större aktörer som inte är beroende av lön. Små spararna sätter sina pengar i sektorer som ryssland, indien & kina. Det är mot grafen i en sådan fond du ska jämföra.

    ReplyDelete
  16. Anonymous12:03 PM

    Jag kan garantera dig att aktörerna på den kinesiska, ryska och indiska börsen inte heller tar så stort intryck av att svenska hushåll sätter lite pengar i fonder... Sannolikt är förhållandet detsamma även för dessa börser. Eller har du annan information? Annars får vi väl ta fram statistiken och mäta?

    ReplyDelete
  17. Anonymous4:38 PM

    Nej självklart gör de inte det. Men vad jag menar är att t.ex roburs rysslandsfonds (som är för svenskar) kurs kan påverkas om många köper samtidigt. Om sen fonden i sig flyttar om i bolagen på den ryska marknaden då kan det i sin tur påverka kurserna för dessa bolag. Vilket i sin tur påverkar ett index. Så i princip kanske man får kolla fond för fond ett par år tillbaka för att hitta den historiskt bästa köp dagen. Men vad det skulle ge kanske är försumbart.

    ReplyDelete