Wednesday, January 23, 2008

Världens börser är galna

Man blir ju knäpp av dessa svängningar på börserna. Trots att jag har en ganska enkel strategi att månadsspara så mycket det bara går och köpa nya fondandelar samma datum varje månad så påverkas jag av dessa svängningar. Fan jag skulle sålt av lite i höstas när de började gå ner, fan jag skulle köpt igår förmiddags innan det snabbt vände upp över 5% på en kort stund, fan jag tittade ju på Exact bear förra veckan, fan jag pratade ju om kungsleden borde köpt den på botten igår.

Kan bara tänka hur det känns för de som tradar dagligen. För varje beslut man tar så är man nära att ta andra 10 beslut men som inte blir av. Och någon av de där 10 affärerna visar sig i efterhand vara jackpot och jag tror många har en tendens att komma ihåg just den tanken som aldrig blev av men som hade givit så bra utdelning. Jag umgås inte så mycket i börs-kretsar men har ändå lite folk på jobbet som håller på en del med aktier och jag hör det där snacket varje dag och vad de tänkte göra och hur nära det var.

11 comments:

 1. Anonymous9:18 AM

  Det selektiva minnet är människans bästa vän/ovän. Beskrivningen passar klockrent på pokerspelare eller tom. hur man tänker tillbaka på gamla ex, antingen har man valt det bra eller det dåliga och lagrat det någonstans.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:35 AM

  känner exakt likadant... Var flera saker som jag var supersugen på att köpa mest för skojs skull. Inte särskilt mycket pengar iofs.. men men..

  Var säkert nån aktie jag var sugen på förra veckan som har gått ner 50%... jag väljer att inte minnas någon av placeringarna så känns det bättre... fortsätter med månadsbetalningarna så får vi göra rek'a läget i höst

  ReplyDelete
 3. Anonymous3:09 PM

  "göra" skulle inte vara med där på slutet.. men det kanske ni förstod...

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:35 PM

  Det är bara att välja. Antingen investerar du "passivt" med regelbundet månadssparande i förslagsvis globala aktiefonder med medelrisk. Du kan då fullkomligt strunta i hur börserna rör sig från en dag till en annan. Denna strategi är med stor sannolikhet ganska framgångsrik på längre sikt.

  Eller så väljer de att handla aktivt. Det är fullt möjligt att skapa dig en betydligt bättre avkastning än i den passiva strategin. Du måste dock vara helt osentimental när det kommer till pengar. Aldrig tänka tanken att du på en dag förlorar en halvmånadslön, en schysst bil eller en nice resa. Du får också vra beredd på att de flesta affärer du gör kommer vara mindre lyckade. Det som är helt avgörande fördin framgång är din förmåga att hantera risker - inte att välja enskilda positioner.

  mvh

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:06 PM

  Fokusera på det positiva, inte det negativa.

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:01 PM

  Satsa på realräntefonder... annars kommer din dröm om att bli miljonär innan 30 försvinna snabbt!

  Glöm alla små skitbörser och sånt, det är realvärden som kommer gälla ett antal år framåt i tiden.

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:37 AM

  Du har väl aldrig upplevt en recession som sparare... Jag har sparat i över 20 år och minns väl svarta måndagen 1987. Det var då jag började med vanan att köpa aktier med attraktiva nyckeltal i nedgångsperioder. Jag har aldrig brytt mig om priset på min portfölj, eftersom det enda jag bryr mig om är utdelningarna - det är också därför jag inte är så förtjust i fonder, de ger oftast ingen utdelning och man stirrar sig blind på dagsvärdet. Jag ser portföljens uppgift som att generera kassaflöde ("min andra inkomst")

  Köpte på mig ytterligare i veckan (NCC och Kungsleden) för utdelningspengar från förra året.

  Denna strategi har funkat bra för mig i över 2 decennier.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:24 PM

  Säljer man så måste man betala skatt på vinsten. Därmed så förstör man hela ränta-på-ränta effekten.

  I det mycket långa perspektivet är dagens kurssvängningar inget annat än små patetiska fluktuationer.

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:50 PM

  iq167: svaret heter KF.

  ReplyDelete
 10. Anonymous1:47 AM

  Men då förstör man fortfarande ränta på ränta effekten. Varje år måste du betala ut över 1%+ i skatt som dränerar ditt kapital.

  ReplyDelete
 11. Som den besserwisser jag är, säger jag bara: "Vad var det jag sa"!

  ReplyDelete