Wednesday, January 30, 2008

Jag mår toppen!

Ber återigen om ursäkt för att det varit dåligt med uppdatering på bloggen de senaste dagarna. Jag vill också passa på att understryka att det har absolut inget samband med att börsen gått dåligt eller att risken finns att min lägenhet ska minska i värde. Det är helt enkelt så att jag varit borta både privat och med jobbet vilket gjort att jag helt enkelt inte haft 5 minuter över och tillgång till internet under samma tillfälle. Är fortfarande borta med jobbet och caschar in traktamente dag efter dag.

Nedgången på börsen är inget stort problem i mitt liv. Snarare tvärt om, jag köper in mig på mer och mer varje månad och har dessutom en buffert på över 100.000 som jag sparat ihop just för att börsen förr eller senare skulle vända ner. Det är betydligt viktigare att börsen går upp om 3-5 år än nu.

Det är snarare så att jag har jag känt att motivationen att spara är ännu större än vanligt just för att det på de 14 års sikt jag sparar på (mot målet 10 miljoner) bör vara ett bra köpläge på börsen just nu. Det gör att jag njuter ännu mer av en kväll på hotellrummet med vita bönor direkt ur burken nu än för ett halvår sen. Tror ni denna veckas 4 dagars traktamente kan växa till en månadslön på 14 år om den placeras i tillväxtmarknader?

15 comments:

 1. Anonymous8:19 PM

  Jag förstår inte hur du resonerar?!?!

  I ditt inlägg antyds det att du ser att börsen skall fortsätta falla ett tag framöver och fortfarande sätter du in pengar på börsen! Det är ren galenskap, en förlust på 20% kräver en uppgång på 25%. Kraschen 1029 gjorde att många som köpt aktier när börsen stod som högst inte fick se det värde de satt in på börsen NÅGONSIN under sitt resterande liv, många ekonomer räknar med att de som satsade pengar i Ericsson före fallet i början på tusentalet inte kommer att få se sina pengar igen!

  Sätt in pengarna i en realräntefond och vänta till det pekar uppåt igen, du har helt klart inte försäkrat din portfölj med derivat och kommer förlora mycket pengar i framtiden. Ett fall på 40% är inte omöjligt och det kräver en uppgång på 150% för att du skall gå jämt upp!

  Alla är överens om att vi är påväg in i en recession och du tror att du kan analysera världsmarjknaden bätter än tusentals perosner som arbetet och varit med om liknande händelser ett par gånger i sitt liv! Snälla tänk igenom vad du gör!

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:44 PM

  Jag tycker för min egen del att det känns surt att fonderna minskar i värde. Visst, de kanke gå upp igen, men det vore onekligen bättre att ha sålt dem för några månader sen istället.

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:21 PM

  Köp aktier, hoppas du såg uppdrag granskning idag. Ett sparande på 33 år innebär fondavgifter på 39% på kapitalet. Och till analytikern så går det ju bra om man köper kontenuerligt och inte allt på samma gång och dessutom har vi ju sjunkit ganska rejält sedan toppen och jag tror en reccesion i USA till viss del är inprisad i marknaden redan så något jättras tror jag definitivt inte på.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:28 PM

  Såg oxå uppdrag granskning nyss... och ännu värre blire när East Capital har 2.5% (ist. för 1.5%) i förvaltningsavgift. Men man får hoppas att den fonden går riktigt bra ist... ;) Men fattade inte en sak med programmet: Alla banker skulle väl byta till ett bättre jämförelseindex? För isåfall måste ju fondhandlarna märka det ofantligt mycket när de nya indexerna sätts ibruk, eller hur? Det borde ju bli lite av ett kaos? Eller är jag ute och cyklar? (*bank&fond-Amatör)
  btw, väldigt intresant programm!!

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:35 PM

  Avgiften är oftast viktigare än avkastningen på fonder! En liten skillnad som 0.3% innebär att en fond måste göra betydligt bättre än en annan för att fondinnehavaren sklall få samma avkastning!

  Om jag skulle satsa på aktiefonder skulle jag troligen välja en indexfond (typ OMXS 30) med en låg avgift.

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:55 PM

  oh herregud, folk som läser här är precis lika dumma som medelsvensken. Det är tragiskt.

  Analytikern: Din matte går inte riktigt ihop.

  Om vi börjar med 100 kr och det går ner 40%, då är vi på 60 kr. Om det sedan går upp med 150% så är vi på 150 kr. Fått igen pengarna, jo jag tackar. Du är för fan pinsam, kan du inte ens räkna kan du lika gärna knipa igen.

  Självklart skall man fortsätta spara i fonder.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:57 PM

  "Avgiften är oftast viktigare än avkastningen på fonder!"

  Ännu en totalt felaktig floskel.

  Så en fond som går upp 20% och har 1,5% i avgift är sämre än den som går upp 7% och har 0,8 % i avgift. Du är pinsam.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:38 PM

  Analytikern (di) - jag satsade totalt ca 50.000 SEK i Ericsson i slutet på 80-talet, jag skulle naturligtvis sålt dem år 2000. Nu gjorde jag inte det, en tröst är dock att jag varje år (utom under krisen)får tillbaka ca 25.000 i utdelning. Har aktiesparat i drygt 20 år och har alltid kopt på mig aktier i nedgångar, har aldrig brytt mig om priset på portföljen eller om jag lyckas pricka en botten. Det viktigaste för mig är "direktavkastning på insatt kapital". Ifallet Ericsson är det 50%, på portföljen som helhet är det just under 20%. Denna siffra kommer att sjunka nu, eftersom jag det närmaste halvåret kommer att kopa på mig ännu mer. Så att jag i nästa högkonjunktur får ännu mer utdelning när vinsterna stiger igen. Omplacerar ibland, tar nästan aldrig hem en vinst (som synes i Ericsson).

  Funkat bra för mig.

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:52 AM

  Här finns det indexfonder (certifikat) i Ryssland:

  http://www.abnamromarkets.se/SV/Showpage.aspx?pageID=16&ISIN=NL0000859148

  Varför inte ha både EC och detta?

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:33 AM

  Vill man ha en indexfond med låg avgift, köp Avanzas ZERO. Indexfond knuten till OMX30 med NOLL kr i avgifter!

  /KÖP!

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:31 AM

  Till analytikern: Måste hålla med om att du är pinsam. Du vet inte vad du pratar om. Många stora investerare försöker inte sikta in sig på toppen och botten när det gäller att köpa/sälja eftersom det är nästan omöjligt att träffa exakt. Till exempel aktiestinsen brukar ligga kvar i normala fall och jag skulle vilja säga att det har fungerat riktigt bra för honom. Dessutom stämmer inte dina uträkningar.

  ReplyDelete
 12. hehe - ja alla är vi olika :)

  Själv uppskattar jag nog en ngt dyrare middag än normalt i sällskap med kollegor tex om jag är ute och reser och dessutom har traktamente :)

  Är jag själv så blir det iof ofta en snabbmiddag i form av en hamburgare, macka eller liknande...

  Vita bönor i burk -mja det äter jag nog bara om det inte finns något annat :)

  Men så ser jag ju inte målet med att ha ett stort sparkapital som ett själändamål heller, och tror dessutom att även om man skall vara lite försiktig och snåla ibland så måste man leva livet också - det kan ta slut imorgon, många är dom som omkommer eller skadas bara i trafiken per dag :(

  Gillar man att snåla så är ju det en form av att leva livet också dock - så fortsätt kämpa! :)

  /K

  ReplyDelete
 13. Jag har ett förslag:

  Kan du inte öronmärka en summa, typ 5 000 eller kanske 2 000 av ditt nästa månadssparande och ha en omröstning i bloggen om vad du ska satsa dem på? Alternativen är bara sådana du kan tänka dig, naturligtvis. Olika fonder eller kanske någon aktie.

  Sen kan du redovisa hur "läsarnas val" gått.

  Jag hade själv gjort det om inte min månatliga sparsumma hade varit så futtig.

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:48 AM

  Skulle man kunna få ta del av din inköpslista? Jag antar att du regelbundet handlar liknande basvaror förutom speciella nersatta varor som man hittar ibland. Hur ser ditt handlande ut, vecko, 2 veckor eller månadshandlande. Äter du olika eller ser varje vecka ungefär likadan ut? Jag är själv intresserad av att äta både billigt och nyttigt och sänka min matkostnad rejält och det där verkar du vara en jäkel på. Jag lägger i nuläget ca 1500 kr på mat varje månad som ensamstående och det tycker jag är alldeles för mycket. Vad ligger du på för månadskostnad? Tacksam för svar!

  ReplyDelete
 15. Anonymous9:10 PM

  Jag har helt enkelt räknat fel och vänt på siffrorna i min uträkning när jag sade att ett fall på 40% kräver en uppgång på 150%, det rätta är att det krävs en uppgång på ~65% fel av mig.

  Förövrig var inflöationen under 80 talet tvåsiffrig vilket påverkar realavkastningen väldigt mycket. Kan ni säga hur stor del av erat satsade kapital som ätits upp av inflationen?

  Som "investerare" vill vi ha en REAL avkastning för att vi skall kunna göra mer för pengarna imorgon än vad vi kan göra idag, dett avill vi ha för att få "betalt" för den risk vi tar i en aktie.

  ReplyDelete