Sunday, January 13, 2008

Svar på era frågor

Vad är det för typ av jobb du har?

Vill ju vara anonym så kommer inte skriva vad företaget heter. Men jobbar på ett halvstort företag (runt 200 anställda) inom en mindre grupp som jobbar med affärsutveckling/marknadsföring var vissa tjänster. Jobbar nära gruppens chef som bollplank/medhjälpare. Marknadsassistent är nog det generella namnet på min typ av jobb, men har eftersom fått lite mer uppdrag och är nu projektledare för att par mindre projekt.

Har du nagra mer konkreta planer for nar du ar 40 och har dina 10 miljoner? Jag vet att du har namnt flytt till ett varmare land men vet du var/nar/hur? Kommer du fortsatta med aktivt investerande och foretagande tror du eller blir det "langledigt"?

Det är svårt att planera i detalj vad man ska göra om 14 år. Framförallt är det friheten jag vill åt. Dvs att kunna få en avkastning motsvarande minst en normal årslön varje år från mitt befintliga kapital. Om jag tycker det är roligt att jobba vidare får jag ut dubbel lön under de perioder jag jobbar, vill jag sluta jobba kan jag göra det.

Vad har du för verksamhet i ditt företag?

Allt som kan ge extra pengar. Framförallt startade jag det för att kunna göra mindre uppdrag utan att behöva bli anställd. Har jobbat lite åt kompisar som har egna företag och behövt hjälp som tycker det varit en fördel att få en faktura. Som jag skrivit tidigare kommer jag via mitt jobb i kontakt med lite företag inom en branch och kan där förmedla tjänster åt en partner mot en smärre provision.

Vilka bieffekter har du märkt av? Har du hunnit bli mindre social (kompisar kostar pengar med tanke hur man umgås idag)

Nej inga bieffekter. Jag gör detta frivilligt, skulle det vara ett problem eller ett lidande skulle jag sluta. Det går bra att träffa kompisar hemma och spela spel, prata eller kolla en film. Man behöver inte gå på krogen eller åka till Barcelona och kolla på fotboll över helgen för att kunna umgås.

Hur har du tidigare levt i ungdomen ekonomiskt?

Jag har alltid sparat, som student fick jag iaf någon tusenlapp över varje månad. Men sparandet gick rätt långsamt innan jag började jobba och tjäna pengar. Första månaderna med heltidslön höjde jag också omkostnaderna jämfört med när jag var student, men det tog inte så lång tid tills jag köpt det jag ansåg mig sakna och kunde gå tillbaka på studentnivån i omkostnader.

Börjar du känna av det börjar bli mycket pengar och vill minska riskerna för att inte förlora något?

Nej, så länge jag fyller på med minst 10.000 nya kronor varje månad känns inte risken med 300.000 i fonder särskilt skrämmande.

Har du dina fonder i en kapitalförsäkring för att slippa 30% skatt?

Nej, och det kanske man ska vara glad för i dessa tider eftersom man då får skatta även de år börsen går ner. Men kommer nog byta till en kapitalförsäkring i framtiden.

När ska du skaffa barn?

Aldrig hoppas jag.

Hur räknar du när du räknar in bostaden i förmögenheten?

Bostaden är en tillgång som jag precis som guld, aktier, fonder eller annat som förhoppningsvis behåller/ökar sitt värde på lång sikt kan sälja.

Varför fonder? Varför betala andra för nåt man kan göra själv?

Kan inte köpa aktier i Ryssland, Indien och Kina i den omfattning jag skulle behöva för att sprida riskerna i klass med fonder i de länderna.

Jag undrar mest över den andra fasen i din stora plan, när du har tänkt tiodubbla ditt kapital från en till tio miljoner. Vad ska du använda för strategi då, det kommer väl inte att gå vägen bara genom att spara och placera som du gör nu?

Du har helt rätt och dessa år blir en stor utmaning. Har inget enkelt svar på den frågan. Men kan å andra sidan inte göra så mycket åt det i nuläget. Nu ligger allt fokus på att klara delmål 1 miljon vid 30. Är det som man säger att första miljonen är svårast så ser det ändå bra ut, för det känns som det kommer bli ganska lätt att få ihop den första. Min förhoppning av ju att det ska underlätta när man har ett kapital på 2-3 miljoner samt 5 års extra erfarenhet från arbetsliv/investrande och företagande.

Om din flickvän säger att hon inte orkar leva ett extremt sparsamt liv längre, att hon inte vill leva med en man som tänker efter innan han spenderar pengar på blommor åt henne, om hon säger att hon iofs älskar dig men att du nu har att välja på ett liv med henne med ett något mindre sparande eller ett liv på egen hand med ett extremt sparande, vad väljer du då?

Svårt att veta. Förmodligen förhandlar jag fram en lösning där hon får blommor för 100 kr i månaden.

Känner dina vänner/familj/partner till din plan eller är detta något du håller för dig själv? Om dessa personer känner till din plan stöttar de dig i ditt ekonomiska leverne?

Min familj och mina närmaste vänner känner till det mesta. Arbetskamrater och mer avlägsna vänner vet nog bara att jag sparar lite och är rätt intresserad av börsen och ekonomi.

Kommer du att förändra dina sparformer under 2008? Mer/mindre fördelning aktier,fonder etc. Agerar du så strategiskt eller lägger du snarare en plan för de närmaste 3 månaderna?

Även under 2008 kommer största fokus leva på att spara ihop pengarna. Tror som sagt på Ryssland under kommande året så har flyttat över lite pengar dit och kommer lägga rätt stor del av fondsparandet där. I övrigt väntar jag med alltför avancerade taktiska lösningar.

Vad händer om din flickvänn säger att hon vill skaffa barn?

Vet inte, den dagen den sorgen. Nu är vi iaf överens om att vi inte ska ha barn närmaste åren. Kanske har vi råd med barn om 3-4 år? Jag kommer dock inte skaffa barn för hennes skull utan det bygger på att jag ska vilja själv också, vilket känns mycket avlägset nu.

Känner du dig aldrig trött och less på din livsstil?

Nej aldrig, däremot kan jag ibland bli sugen på god mat eller godis eller så. Men det brukar gå över om jag sluter ögonen och tänker på min senaste inloggning på fondöversikten.

Har du funderat på att köpa loss din pappa från lägenheten?

Nej inte för tillfället. Tror inte lägenheten kommer öka så mycket i värde de 5 närmaste åren. Misstaget att låta honom äga 1/3 har jag redan gjort i den hittills uteblivna värdestegringen.

Är du säker på att du kommer att kunna sluta när du nått ditt mål?

Nej. Men är inte heller säker på att jag kommer fortsätta spara och leva snålt när jag har 4 miljoner. Kanske känner att det är en lagom nivå och köper ett stort hus för pengarna och nöjer mig med att jag slipper låna till boendet.

Hur kommer du leva då du nått ditt mål, kommer du fortfarande leva på billiga måltider eller kommer du lyxa till det varje dag?

Svårt att svara på vad jag kommer äta om 14 år. Jobbar jag vidare kommer jag nog lyxa till det eftersom jag tack vare min avkastning varje år kommer ha rätt bra ställt. Väljer jag att bosätta mig i en bungalow i Malaysia redan när jag har 5 miljoner på banken kommer jag nog hushålla lite mer för att pengarna ska räcka 30-40 år till.

Jag vill veta så mkt som möjligt om ditt företag.Hur ser du på framtiden för detta? kan det växa mer? vad gör du?

Se tidigare svar. Ser inte några större möjligheter att tjäna per pengar via företaget än mitt jobb de närmaste 5 åren. Det kommer nog därför inte växa så mycket utan mest vara till för att lättare kunna jobba extra på kvällar och helger.

när ska du investera räntefondspengarna och vad är planen för dessa (så exakt som möjligt)?

Pengarna kommer investeras successivt och troligtvis inom ett år. Kommer nog försöka hitta några bolag som jag tycker gått ner lite väl kraftigt och investera dessa pengar i aktier på lång sikt. Inte helt omöjligt att det skulle kunna bli 15-20.000 i Kungsleden av dessa pengar redan inom några veckor.

Ett av de bästa inläggen i bloggen skrev faktiskt din flickvänn...jag tycler allt är intressant men det kändes som om hon gjorde att man "känner dig" mer. försök övertala henne till ännu ett.

Hon ställer säkert upp och skriver ett inlägg om vi kommer på något kul tema.

Har du några funderingar på att arbeta utomlands och eventuellt tjäna storkovan? Tänker bland annat på Dubai eller London.

Nej, har inga såna planer. Är det så mycket enklare att tjäna storkovan där menar du?

Hur lärde du dig grunderna gällande börsen?

Läste lite om börsen när jag pluggade ekonomi. Läser dagligen på di.se och deras börsforum. Men är inte speciellt duktig på aktiehandel.

Har du någon som tipsar dig vart du ska placera dina pengar? Eller är du tillräckligt kunnig att veta det själv?

Har en kompis som jag pratar med ibland som jag anser mycket duktig.

Nämn en bra nybörjarbok, om man vill lära sig börsen och lite runtomkring?

Har inget bra boktips tyvärr.

Om jag vill spara 4000 sek i månaden, vart ska jag placera pengarna och varför?

En stor del i Rysslandsfonder en lite mindre del i Kina och Indien. För att det kommer gå upp mer där närmaste åren än i Sverige.

Hur kan det bara ta 10 år från den första miljonen till den tionde miljonen?

Detta är mitt mål. Om och hur det kommer gå vet vi inte än. Med tanke på att jag då kommer tjäna mer då än nu kan vi nog räkna på ett sparande på runt 200.000-250.000 per år under dessa 10 år. Kommer alltså krävas någonstans kring 15% avkastning per år. Inte helt omöjligt väl?

Jag undrar om du sparar i en kapitalförsäkringsdepå? Om inte,varför?Och.Säljer du och byter ,eller köper du endast å lgger still?

Se tidigare svar om kapitalförsäkring. Säljer endast i undantagsfall, varierar dock vad insättningarna sker i för fonder. Samt flyttar om (dvs både säljer och köper) i PPM.

Sedan har jag ett önskemål om visning hur du ligger i olika fonder procentuellt och värdemässigt/mån.Så vi kan följa dig mer ingående och ev ta rygg på dig.


Då jag inte köper och säljer fonder månad för månad så kommer det inte ge så mycket. Skriver om vilka länder jag tror på och var jag köper samt hur fondkapitalet som helhet förändras månad för månad. Finns säkert bättre personer än mig att ta rygg på.

Vilka extravaganser tror du att du kommer unna dig när du tycker att du har tillräckligt med pengar? Lyxig bil, dricka champagne ofta, äta på fina restauranger, sköna resor?

Är inte lyx utan total frihet samt jag är ute efter. Dvs ett kapital som jobbar för mig och genererar samma månadslön av att åka och fiska eller läsa en bok som mina jämnåriga för av att åka till jobbet.

11 comments:

 1. Anonymous7:24 PM

  Utmärkta svar, Tack!
  Nu väntar vi bara att Fru miljonär sätter sig vid tangentbordet :D

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:00 PM

  jag sitter bara och väntar på att kommentarerna från mindre insiktsfulla människor ska rasa in pga din ovilja att skaffa ungar
  :)

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:05 PM

  Om din flickvän gud förbjude skulle vilja ha barn kan du ju bara fejka "ofrivillig" barnlöshet genom att krossa p-piller och lägga i hennes mat varje dag. Problem solved.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:37 PM

  Tack, du befäster din position som sveriges bästa "bli rik-blogg".

  ReplyDelete
 5. "Känner du dig aldrig trött och less på din livsstil?

  Nej aldrig, däremot kan jag ibland bli sugen på god mat eller godis eller så. Men det brukar gå över om jag sluter ögonen och tänker på min senaste inloggning på fondöversikten"

  HAHA!

  fan vad jag beundrar dig. önskar jag kunde roffa åt mig lite av din motivation och vilja nu när jag är halvlåg. det kommer gå skitbra för dig, det är jag helt övertygad om!

  skicka över lite energi till mig please.

  SÅHÄR:
  när du blundar och tänker på din senaste inloggning på fondöversikten, så kanske su kan tänka att Zoe behöver pepp och att du skickar över lite happy thoughts och motivation till henne.

  ok? ok! tack.

  ReplyDelete
 6. Anonym1: Vi håller tummarna för ett gästinlägg från min sambo inom den närmaste tiden.

  Anonym2: Få personer är så trångsynta som nyblivna föräldrar som får höra att någon annan inte vill ha barn. Fattar inte varför de tar illa upp för att inte andra vill ha barn? Inte ens golfare är lika aggressiva mot folk som ogillar golf.

  Anonym3: Tack för tipset. Jobbigt dock att jag måste laga mat åt henne varje dag i flera år.

  Anonym4: Kul att du gillar bloggen. Med tanke på det stora intresset för frågorna, de mail jag får och antalet besökare per dag tror jag du kan ha en poäng i att Miljonär innan 30 är väl framme jämfört med andra bloggar i kategorin.

  zoe: Att tänka på ett visst sätt dvs Mental träning handlar just om träning. Kanske inte går att påverka sina tankar så lätt första gången man försöker, men på sikt kommer det!

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:38 PM

  Hej, jag tycker du gör en stor miss i livet om du säger nej till barn, jag har själv 2 st och dom har ett betydligt högre värde än min förmögenhet på över 5 milj.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:55 PM

  Apropå barn; Du är 26 eller hur, och din sambo antar jag är i samma ålder ? Hon vill inte ha barn nu - men vänta bara tills hon fyllt 30 och börjar känna den biologiska klockan ticka ! Kvinnans mest fertila ålder är mellan 15 - 25 (av någon anledning samma ålder då mannen är mest ... !). Du kan ju alltid ompröva ditt beslut vid 40, 50, 60 osv vilket hon inte kan...

  "Sibbe från Vi avlade son 90 år gammal..." (text från runstenen vid Rök kyrka i Östergötland)

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:51 PM

  Jag är nybliven förälder, jag skulle inte byta bort min son för alla pengar i världen.
  Men det är inte självklart att skaffa barn. Känner man att man inte vill ha barn ska man absolut inte skaffa barn bara för att det förväntas av en! Då gör man orätt både mot barnet och sig själv. Jag respekterar de som inte vill skaffa bar.

  ReplyDelete
 10. Anonymous2:31 PM

  En tankevurpa jag finner är där du skriver att du kanske en gång köper en kåk och är glad att slippa låna. Varför i hela friden skulle du vilja slakta din guldgås (ditt kapital) för en sån sak när du kan låta avkastningen på kapitalet betala lånet. Avkastningen kommer bara öka och öka varje år tills du får en massa över utöver huslånet.

  Köper du kåken kontant så är det bye bye "gratis pengar" i framtiden.

  Just my 2 cents. (som du säkert knycker och köper fonder för ;)

  ReplyDelete
 11. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete