Sunday, January 20, 2008

Dyster månadsrapport


Har sänkt värdet på lägenheten lite då det sägs att priserna gått ner något. Har ingen färsk statistik från närområdet men har hela tiden räknat lågt på värdet så möjligt att jag inte hade behövt sänka egentligen.
Mina ca 200.000 kr i aktiefonder har gått ner ungefär 5% i snitt senaste månaden vilket ganska precis kompenseras av mitt månadssparande i december. Ekonomiska läget ser bra ut på lönekontot med en vecka kvar till lön, blir alltså ca 2000 kr extra i fondsparande om en dryg vecka.
Har inte fakturerar något i firman i år än. Inte heller betalat något på skulderna sen CSN-betalningen i november. Som ni ser av tabellen är det om ett par veckor ett år sen första månadssrapporten. Beroende på börsutvecklingen bör det bli runt 250.000 kr i uppgång senaste året av min nettoförmögenhet.
Månadssparandet från nu i januari kommer ha stort fokus på Ryssland.

20 comments:

 1. Anonymous4:11 PM

  Blir det East Capital Ryssland då eller byter du till någon annan? Den har juh inte direkt gått spikrakt sista tiden.

  ReplyDelete
 2. Anonymous5:54 PM

  Kan du rekomendera någon form av sparande som genererar lite mer än de runt 4% man får på ett vanligt sparkponto utan att behöver ta någon direkt risk?

  Jag har ungefär 300k som ligger på ett vanligt sparkonto med 4% ränta Jag skulle gärna "låsa" pengarna under ett år eller mer, men skulle vilja ha en något högre avkastning än den pyttelilla ökningen min bank kan erbjuda för sådant sparande (tror jag skulle kunna få 4,45 om jag låser i ett år..).

  Tips?

  ReplyDelete
 3. John: Blir förmodligen en kombination av de 3 Rysslandsfonder jag har idag dvs east capital, HQ och Nordea.

  Oskar: Det är risken du kan få extra betalt för. Dvs riskfritt till högre ränta går inte ihop. Jag känner iaf inte till något riskfritt sätt till 5%.

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:02 PM

  Inga aktieköp nu när börsen fallit ? Annars fick ju NCC köprek i senaste Altiespararen, bra utdelning lär det bli också...

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:22 PM

  Hallå bloggare och bloggläsare!

  Har följt denna sen start och tycker att du gör ett mycket bra jobb "miljonären".

  Har precis som dig pluggat för att nu börja jobba och jag har lite funderingar kring hur du/ni gör med återbetalningen av CSN-lån. Läste att de ligger idag på en 2,1% ränta och det är ju visserligen lågt men de rånar ju en varje betalningstillfälle på 100 kronors expeditionsavgift. Har försökt att räkna på det men kommer ingen vart, mina hållfasthetsformler fungerar inte!! Är det rätt ekonomiskt att ha kvar skulden hos CSN kontra att lösa studieskulden med ett banklån?

  Är det någon som har gjort en kalkyl och kanske vill dela med sig?

  Hälsningar
  Martin

  "Jag är ingenjör, inte ekonom"

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:30 PM

  Martin: Du ska i dagsläget INTE ta ett banklån för att lösa CSN-lånet. Det går inte att få ett banklån med lägre ränta än ~4,50%, så även om du får dra av en del av räntekostnader för ett "vanligt lån" så förlorar du på det.

  Mvh Mattias

  ReplyDelete
 7. Anonymous3:04 AM

  Oskar:

  1. Svea Ekonomi, Flexil - 4,55 %
  2. Marginalen, Kaupthing mfl- 4,50 %
  3. Exchange Finans - 4,35 %

  Bästa spar-räntorna just nu enligt
  www.finansportalen.se

  På Svea Ekonomi behöver du INTE låsa pengarna...

  MVH

  ReplyDelete
 8. Anonymous4:59 AM

  På www.parex.se får du 5.0% ränta om du låser pengarna i ett år. Du måste sätta in över 200,000:-

  Dom gäller även för statliga insättningsgarantin upp till 250,000:-

  Så sätt in 250,000:- där och lägg resten av dom 50,000:- på Svea ekonomi till 4.55% om du skulle behöva en buffert som du behöver snabbt är mitt tips.

  ReplyDelete
 9. Anonymous5:04 AM

  Och för din bekvämlighet har jag räknat hur mycket du kommer få ut efter ett år efter skatt:

  +10,342.50:-

  Kan inte tyckas så mycket men man får ju komma ihåg att det helt 100% riskfritt. Dessutom är det en hel månads lön för någon i vården efter skatt.. Finns ju sämre saker man kan göra med 300,000

  ReplyDelete
 10. Anonymous5:06 AM

  Eller allifall 99% riskfritt.. :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:49 AM

  blir intressant att höra vad du har att säga efter idag då INdien slaktades, själv förlorade jag 15.000kr på mina fonder, antar att du har förlorat nåt liknande mr miljonären, kommer du stanna kvar endå?????

  ReplyDelete
 12. Anonymous4:11 PM

  ett utklipp från börssnack:

  Simplicity Indien, 10 största innehaven

  Företag ( Vikt % ) Chg %
  Reliance Natura ( 5,4% ) -22,72 %
  Reliance Energy ( 4,0% ) -15,26 %
  Rel Capital ( 3,8% ) -19,9 %
  Nagarjuna Fert ( 3,5% ) -31,34 %
  Jindal Steel ( 3,3% ) -25,19 %
  Jaiprakash Asso ( 2,9% ) -17,77 %
  Punj Lloyd ( 2,7% ) -10,94 %
  SAIL ( 2,7% ) -14,97 %
  Larsen ( 2,5% ) -7,89 %
  GMR Infra ( 2,4% ) -18,79 %

  ReplyDelete
 13. Anonymous6:22 PM

  AJAJ Simpans innehav ser inte roliga ut för 5 öre. Usch. Har inge Simpan men sitter ju i bla. HSBC Indian, en del brassar och lite annat smått och gott:P

  ReplyDelete
 14. Anonymous6:31 PM

  Som jag ser har du en skuld på 60.000, hur resonera du när du inte betalar av den? Ränta på ränta för all del men att vara skluldfri är nästan aldrig dåligt. Med undantag för 60 och 70 talet då...

  ReplyDelete
 15. Anonymous7:29 PM

  Dyster?

  Det ser jävligt bra ut ska jag säga!!!! Själv tappar jag runt 20,000 kr om dagen. Iofs har jag lite mer än dig, men detta är grymt nervpirrande!!!

  fck...

  ReplyDelete
 16. Freddiec: Ja vad fan ska man säga...Strategin med månadssparande och dessutom en buffert på runt 100.000 i ränta gör ju att det känns rätt ok ändå. Hela tanken med månadssparande är ju att det ska bli billigt att komma in i tider av nedgång.

  Per ny: Simpans överlägsenhet i uppgången kanske blir det motsatta i nedgång?

  Matte: 60 000 totalt i studieskuld och lägenhetslån känns överkomligt.

  Anonym: 20 000 per dag låter inget vidare. Lider med dig!

  ReplyDelete
 17. Jag har en liknande strategi -- har inte köpt nya aktier på ungefär ett år, utan istället amorterat (inte för att det är en bra investering, utan för att minska andelen skuld/tillgångar) och köpt korta räntefonder (ca 170k). Totalt 570k på depån, 500k får ses som en sorts smärtgräns (då drar jag nog ner på CSN-amorteringarna lite -- idag 4000/mån).

  Visserligen en riktigt bister nergång senaste halvåret, men det ser ok ut ändå. Frågan om det är köpläge är svår att svara på -- det kan mycket väl vara så att vinsterna kommer att gå ner rejält pga stigande kostnader och sämre efterfrågan.

  Utvecklingsländerna kommer att ta smällen hårdast, eftersom det finns mer "luft" i dessa kurser och för att kapitalet lätt kan försvinna därifrån i orostider... Den svenska börsen ligger omkring P/E 11 enligt dagens vinstprognoser, men de kan mycket väl ligga för högt. Jag behåller dock mina bolag, som har hög direktavkastning och, vad jag ser så långt, hyfsat stabila vinster. Men allt hänger på vilka utsikter som framkommer i fjärde kvartalets rapporter.

  ReplyDelete
 18. Anonymous9:20 PM

  Ska jag vara ärlig har jag ingen aning utan bara "saxar"

  ReplyDelete
 19. Kul att se uppställningen sådär. Du har mao en dryg halvmiljon redan då - även om det kanske inte går att realisera i pengar på kort sikt ? :)

  Jag blev inspirerad och gjorde en liknande uppställning själv.

  Fick faktiskt fram drygt 600k lite konservativt räknat och utan pensionssparande - mer än jag trodde (då är jag iof drygt 30 nu) :).

  Och då har jag tagit i väldigt lågt för radhus + fritidshus - pga lågt drag på bostadsmarknaden just nu, räknar jag med de priserna som låg i Augusti så ligger jag på dryga miljonen...

  Sen kan man ju fråga sig vad det är "värt" - jag ahr ju inte pengarna i handen.

  /K

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:13 AM

  Så i dagsläget har du 273 500 kr. En bit kvar till miljonen men det ska inte vara så svårt att få till de där sista. Kör hårt och joba på för att få ihop 726 500 kronorna som saknas.

  ReplyDelete