Tuesday, January 22, 2008

För och nackdelar med månadssparande

I dessa tider av börskaos (indien ner runt 8% idag igen i skrivande stund) framträder för och nackdelarna med månadssparande väldigt tydligt.

Fördelen är ju uppenbar att man sprider riskerna genom att köpa nya andelar hela tiden. Dessa månader när fonderna är "billiga" får man dessutom fler andelar för varja sparad krona.

Men man slås också av hur avgörande sista månadernas utveckling är. Ta indien som exempel där index stod under 10.000 när jag började månadsspara i indienfonder sommaren 2006. Trots att uppgången är runt 50% sen dess ligger jag klart minus, pga att så pass många inköp har skett till högre kurs. På den tiden index stod på 10-13.000 gick det upp såpass snabbt att jag inte hann med så många månadssparanden. Sista tidens utveckling blir alltid den viktigaste eftersom kapitalet blir större och större i takt med nya insättningar.

Så just nu känns det ju lite tråkigt att det gått ner såpass mycket, men på lite längre sikt 4-5 år är jag ju verkligen i början av mitt månadssparande i dessa fonder. Precis som det hade varit bättre för min del om nedgången kommit för ett år sen jämfört med idag, är det ju betydligt bättre att nedgången kommer idag än om 3 år när kapitalet skulle varit minst dubbelt så stort.

5 comments:

 1. Anonymous8:48 AM

  håller med dig...dessutom har du ju din räntefond som ger dig lite möjlighet att förska pricka botten.

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:21 PM

  Tråkigt med nedgång, magen sa åt mig att gå in 100 % likv, i december. men inter lyssnade väl jag heller, nu back -9 %

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:41 PM

  Spännande dag på börsen. Jag månadsparar liksom dig och har horisonten på minst 10 år framåt så jag sitter kvar i båten med mina fonder, ryssland och tillväxtmarknader men har en del i penningmarknadsfond för kortare sikt. Har man en lång horisont så och har is i magen så bör man nog sitta kvar. Men man gör det som känns bäst för en.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:44 PM

  Tänkte bara meddela att du blivit omnämnd i en krönika på E24.se;

  "Den som vill bli inspirerad i sitt sparande kan logga in på bloggen ”miljonär innan 30”. Den drivs av en ung kille i Stockholm med ett enda mål i livet – att bli rik. Toksnålar sig genom vardagen och är osäker på hur han skulle agera om flickvännen ställde ett ultimatum – det extrema sparandet eller henne. Förmodligen, skriver han, skulle han förhandla fram en lösning och avsätta en blombudget åt henne på 100 kronor per månad."

  http://www.e24.se/pengar24/dinekonomi/familjeekonomi/artikel_204057.e24

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:30 PM

  Det viktigaste är att du är aktiv när du sparar, om du månadssparar eller kör in en klump i december varje år har troligen en liten effekt på den totala avkastningen du får. Däremot är det bra om du ser över vad du sparar i med jämna mellanrum. Säg att du en gång i kvartalet sätter dig ner och funderar igenom vilka fonder du lägger dina opengar i efter någon metoid du har och avvecklar de som inte preseterar eller kommer att prestera enligt de krav du har på avkastning.

  Jag har t ex sett över mitt sparande och skall i dagarna flytta över pengar till en realränte fond då jag tycker det blåser för mycket på börsen just nu. Satsar annars vanligen penngar på warrants...

  ReplyDelete