Tuesday, November 14, 2017

Ratos

Ett av få bolag jag redan uppnått mitt mål i aktieportföljen är bolaget Ratos. Jag har 2500 aktier och inga planer på att köpa fler. Det gör Ratos till ett ganska litet bolag i min fortfölj om ca 2%, med tanke på att det är ett investmentbolag bestående av massa andra bolag. Portföljen ska även växa ytterligare lite vilket gör att Ratos kommer få ännu lite lägre vikt när nysparande och utdelningar återinvesteras i andra bolag.

Dagens rapport i Ratos var ingen höjdare. Bolaget fortsätter att underprestera och såväl gamla surdegar som nya förvärv kämpar i motvind. Så det är möjligt att man borde göra sig av med skiten och lägga pengarna i andra bolag som presterar bättre. Men min strategi är ju att köpa för att behålla väldigt många år. Och att det går tungt just nu är ju inprisat i aktiekursen.

För mig som har 50-60 års horisont så kan det vara intressant att se att det var mindre än 10 år sen som Ratos var den stora stjärnan bland investmentbolagen. Det är ju lätt att glömma och att tycka Investor är ett kanonbolag (vilket jag tycker och därför har lagt stor del av 2016 och 2017 års köp i Investor). Såhär såg det tex ut om man jämförde några av de större investmentbolagen för 10 år sen.


Ratos klarade nedgången i IT-bubblan bäst av alla och uppgången under de goda åren 2004-2007 var enastående. Det gick alltså att argumentera för bolaget både i dåliga och bra tider. Ratos fortsatte sen att klara sig bra ända fram till 2011. Sen har det varit ett antal tunga år efter det.

Det går ju absolut att ha en trendföljande strategi och direkt sälja bolag som inte presterar. Det går också att ha en motsatt strategi och ta hem vinster när ett bolag gått väldigt starkt på kort tid och köpa när det "gör som ondast" i bolag som gått tungt. Men båda dessa strategier kommer kräva tajming och kosta i courtage. 

Min poäng är att det är inte helt otänkbart att om 10 år så är det något av dagens stjärnbolag tex Latour som hamnat i en tuff period. Och att Ratos äntligen fått lite ordning på affärerna. Just nu känns vändningen i Ratos rätt långt borta och då känns det skönt att kunna glömma bolaget eftersom jag inte ska köpa mer och heller inte sälja.

På tal om att köpa och sälja. Har inte så mycket likvider i portföljen nu efter lite hetsiga köp senaste veckorna. Men runt 2000 kr finns kvar plus kommande utdelning i H&M fram till lönen om 1,5 vecka. Jag kommer köpa en del Investor och Klövern pref. Kanske lite Castellum också även om den stått emot senaste veckans nedgång lite väl bra för att locka mig.

18 comments:

  1. En tanke när du jämför Latour och Ratos. Du tycker inte att det är rätt stor skillnad på innehaven och hur de jobbar? Jag förstår inte riktigt många av Ratos innehav och hur de tänker, menar inte att de kommer gå dåligt men Latour verkar enligt mig ha en mycket tydligare strategi med sina köp.

    Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

    ReplyDelete
    Replies
    1. Just nu känns det ju absolut så. Och nu gjorde jag ingen analys av bolagen och hur de jobbar. Bara aktiekursen.

      Att Ratos har gjort stora misstag de senaste 7-8 åren tror jag de flesta är överens om. Dvs att kursnedgången är berättigad. Men den skadan är ju redan skedd och inte övertygad om att det bästa är att sälja Ratos till dagens kurs och köpa Latour istället.

      Delete
    2. Men det är just hur de jobbar jag tänkte på, nu har jag inte jätte koll på Ratos då jag inte äger dom men är inte deras affärsidé att köpa/utveckla och skapa värde genom transaktioner till stor del? Latour är mer långsiktiga och behåller bra bolag. Sen är det ju bara kolla branscherna de jobbar i. Ratos måste ju förlita sig mycket mer på att lyckas med att hela tiden hitta bra affärer, Latour kan fortsätta med det dom gör?

      Delete
    3. Ratos har lagt om strategin och vill i framtiden få kassaflöden från mer långsiktiga innehav och inte vara lika beroende av att sälja bolag. Hur bra de lyckas med detta står ju skrivet i stjärnorna.

      Latour är duktiga, jag menade inget annat. Och det vara bara ett exempel.

      Delete
  2. Anonymous7:24 PM

    Frihetsmaskinen. Finns en mängd bolag likt Ratos som inte är noterade som exekverar Ratos strategi oerhört framgångsrikt. Bara svenska bolag är tex Nordic Capital, EQT, och Altor stora. Utomlands finns massa stora drakar där bland annat Carlyle är noterat och går mycket bra.

    Affärsidén är bevisat framgångsrikt, men just Ratos har gjort något helt galet senaste åren då det mesta de rör blir skit.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja precis, självklart finns det bolag som gör det bra men det betyder ju inte att alla gör det. Som jag sa så har jag inte jätte koll på Ratos, men om man ska köpa och sölja bolag så är det ju en fördel om man gör det bra :). Det jag syftade på är att det är lättare att veta vad man får om man köper Latour då Ratos verkar lite spretiga i sin strategi?

      Delete
    2. Anonymous12:55 PM

      Jag tror vi går bort oss lite i distinktionerna då Latour är ett investmentbolag medan Ratos är det enda noterade Private Equity-bolaget i Sverige, då de har kortare horisont på sina investeringar. Blir inte riktigt att jämföra äpplen med äpplen. EQT, Altor och Nordic är precis lika spretiga som Ratos men har samma investeringshorisont och riktar in sig på många olika branscher men lyckas få positivt resultat.

      Det är alltså inte affärsmodellen som har varit fel i Ratos fall utan något annat det senaste åren som gjort att de antingen (eller både och) (i) gjort dåliga förvärv, eller (ii) inte kunnat förädla dessa på ett positivt sätt.

      Jag är i branschen och investerade i Ratos för några år sedan då det var enda sättet i Sverige att få tillgång till PE-bolag som en småsparare/privatperson. PE-bolag får mycket skit i media men är i min mening riktigt duktiga personer på att bygga företag, förädla och skapa värde. Dock mycket besviken på utfallet i Ratos och har nu sålt av.

      Delete
    3. Yes, jag håller med, det var precis det jag syftade på. Tack för att du förtydligar det. Det var lite därför jag tyckte det var fel att jämföra Ratos med Latour då de jobbar på olika sätt. Som sagt inte fel att säga att det är Latour som kommer sitta i Ratos sits om 10 år men sättet de investerar på skiljer sig ganska mycket. Jag säger inget om att Ratos kommer att prestera dåligt.

      Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

      Delete
    4. Anonymous3:36 PM

      Ah då är jag med och vi tänker lika.

      Delete
  3. Tjena,
    Kul graf du lade upp där, för upp goda minnen för egen del då jag ägde Ratos under den tiden. Jag köpte stort i slutet av 90-talet och Ratos gav en makalös avkastning. Under tiden var övriga investmentbolag där och presterade hyggligt utan att vara ruttna. Nu har Ratos varit ruttet i flera år och det svider för avkastningen på sikt med långa perioder av ruttenhet.

    Jag hoppas och tror att Ratos blir bra igen men det dröjer nog. Det ter sig avlägset nu sett till deras innehav och hur hela bolaget presterar.

    Mvh petrusko

    ReplyDelete
  4. Anonymous10:12 PM

    Det var väl när Arne Karlsson lämnade vd rollen i Ratos 2012 som det började gå utför.

    ReplyDelete
  5. Är inte flera av probleminnehaven ärvda av Arne Karlsson? Eller började verkligen problemen ex - Arne?

    ReplyDelete
  6. Arne Karlsson hade många goda år som VD, men han byggde även den ruttna grunden. Han hoppade av just innan luftslottet avslöjades.

    ReplyDelete
  7. Arne blev ju ordförande när han slutade som VD. Så han är nog minst sagt delaktig i det som hände 2012-2016 också.

    ReplyDelete
  8. Kul att höra att jag inte är den enda som behåller Ratos trots alla motgångar.
    Som Warren Buffett säger, -"köp ett bolag när det ligger på operationsbordet"!

    ReplyDelete
  9. Intressant att läsa om dina tankar kring Ratos, sitter själv på en aktier hos dem just nu.

    ReplyDelete
  10. Anonymous4:29 PM

    Inga jämförförelser för övrigt men jag minns Ericsson runt år 2000, de ansågs som en aktie som skulle dominera för alltid, en aktie att säkra pensionen. Att sälja surdegar eller vänta ut tills bättre tider är ett tufft beslut att ta.

    ReplyDelete
  11. Ingen har hittills reflekterat över det faktum att Ratos för första gången på vem vet hur länge faktiskt gör 6,83 kr. i vinst per aktie, från att ha legat på minus.

    Är det siffertrixande som ligger bakom, eller helt enkelt något positivt som ingen väljer att fokusera på? Någon som har en förklaring?

    Mvh
    Newman

    ReplyDelete