Wednesday, November 01, 2017

Bloggen fyller 11 år idag

Jag kommer ihåg det som igår när jag 1 november 2006 tänkte att det fanns för få bloggar om privatekonomi, spara pengar och bli rik. Och därför startade en egen blogg.

Jag gjorde ett inlägg på Twitter igår med anledning av den kommande årsdagen som fick väldigt stor uppskattning. Syftet var att inspirera till vad långsiktigt sparande faktiskt kan innebära.


Jag har faktiskt inte läst igenom hela bloggen systematiskt någon gång. Men det händer att jag slumpvis tittar till lite gamla inlägg ibland. Det är ju mycket som hänt både på det personliga planet och i omvärlden på 11 år.

När jag började blogga var jag dels själv nybörjare inom sparande och det fanns inte så jättemycket lättillgänglig information att ta del av. Så det är ju med viss förfäran jag läser vissa tankar från de första åren. Det var mycket fokus på tillväxtmarknadsfonder och hur börsen gått under natten i Asien. Jag hade regelbundet tävlingar på bloggen där vi skulle gissa vilken fond som skulle gå bäst den kommande månaden. Rätt meningslöst kan tyckas såhär i efterhand. ISK var inte uppfunnet men det fanns något som hette Kapitalförsäkring som jag tyckte verkade svårt och rörigt. Att Nordeas fondavgifter var i högsta laget var inte heller något jag grubblade så mycket på under det första året.

Till mitt försvar så skrev jag samtidigt mycket då som jag tänker exakt samma sak om idag. Jag trivdes bra med att jobba och skrev att jag kanske kommer jobba vidare till både 50 och 60 men att jag ska ha chansen att själv välja från det att jag fyller 40. Att jag var så klarsynt som 25-åring är jag ju tacksam för idag.

Det är också mycket i omvärlden som förändrats. Till exempel var diskussionen kring amortering eller fondsparande inte riktigt lika lätt att reda ut när bolåneräntan var 5%. Att jag som ung person som nyss köpt min första bostadsrätt i Stockholm hade ett bolån på 50.000 kr är också lite gulligt såhär i efterhand.

Ett roligt inlägg som jag sprang på är från när Facebook kom till Sverige sommaren 2007. Jag hade testat det och tänkte att syftet var att man skulle kunna få kontakt med gamla klasskompisar. Jag skrev att det var nog kul i ett par veckor men hur kul är det på sikt att prata med kompisar från lågstadiet som man inte träffat på 15-20 år? Jag fick medhåll i en kommentar från en läsare som utsåg Facebook till 2007 års fluga. Lite kul såhär med facit i hand.

Vill du har mer nostalgi frågade jag er läsare om ert favoritinlägg för precis ett år sen, alltså när bloggen fyllde 10 år. Dessa samlade jag i detta inlägg som innehåller några godbitar.

Kommer du ihåg hur du tänkte kring ekonomi och ditt framtida liv för 11 år sedan?

12 comments:

 1. I en av kommentarerna till blogginlägget om Facebook talas det om att sälja en njure för att köpa PA Resources. Med tanke på hur det gick för det bolaget (underkapitalisering, dyra lån och konkurs) så får vi hoppas att att det inte blev någon organdonation för vederbörande.

  ReplyDelete
 2. Haha, jag var blåtjurig vad gäller Facebook - skulle minsann ALDRIG gå med. Mannen gick med och jag tyckte han var töntig ett par år, lägga tid på sådant tjafs ;-)

  Men jag har flyttat en del i mina dagar, har vänner utspridde både i Sverige och i världen. Tanken började krypa på att det kanske skulle vara lättare att hålla kontakten på det sättet, så till sist klev jag på tåget.

  Faktum är att mitt liv blivit roligare på det sättet - att lätt och enkelt kunna ha kontakt när det fungerat för mig (extra bra under småbarnsåren då sömnen var sådär). Funnit gamla vänner som jag absolut tycker om men som kanske inte kommit högst på listan de 5 minuter jag haft över för telefonsamtal... Sålt saker, utbytt tjänster - you name it.

  Jag hoppas FB är kvar tills jag trillar av, mitt liv skulle bli så mycket krångligare utan helt ärligt. Dock är det inte ungdomarnas val, mina barn hänger aldrig där :-)

  ReplyDelete
 3. Anonymous6:47 PM

  Grattis på 11-årsdagen ;-)
  Jag har läst bloggen till och från nästan ända från början. Stort tack för en bra blogg som fått mig att tänka mer på sparande och investeringar. Dock lever jag inte riktigt så sparsamt som du och din fru gör. Själv bor jag i hus i dyraste området i staden vi bor i, 2 barn som får kosta lite, hyfsat ny bil men ändå några miljoner på banken. Om vi skulle sälja huset och skaffa ett billigare boende skulle vi kunna leva på avkastningen redan idag. I dagsläget investeras ca 250 000 kr om året i fonder och aktier. Mycket pga av din blogg. Tack för inspiration och trevlig läsning under många år.
  Med förhoppning om många fler inlägg.
  /R

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att höra!

   Alla ska ju spara på en nivå som passar sina mål och förutsättningar. 250.000 kr per år är inte illa!

   Delete
 4. Grattis och kan bara hålla med R här ovan. Kommer ihåg tiden på mitten av 00-talet och när din blogg började. Bra jobbat och tack för inspiration.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för att du varit en trogen läsare!

   Delete
 5. Grattis! Jag hoppas att du håller bloggen i liv i minst 11 år till.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är absolut målet i nuläget. Om ni fortsätter att läsa.

   Delete
 6. Grattis till 11 år!
  Jag har varit med ca 9 år, då jag började fundera på varför jag stod och stampade ekonomiskt. Hittade din blogg och boken "Rich dad..." och har sedan dess haft hög motivation till att spara och investera.
  Ska bli så kul att läsa om livet i frihet, det funderar jag mycket på!

  ReplyDelete
 7. Grattis, jag har precis börjat att läsa din blogg och börjat blogga själv. Hoppas både du och jag fortsätter i 11 år till.

  ReplyDelete
 8. Jag var här och läste det första inlägget när det nyss hade publicerats för elva år sedan och jag är här nu elva år senare och läser detta inlägg. Vilken fantastisk resa, tack för all underhållning, inspiration och motivation.

  ReplyDelete
 9. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete