Wednesday, November 29, 2017

63 år och hemlös - Nyhetsmorgon i TV4

När vi gör oss klara för att åka till jobbet på morgonen brukar TV4 Nyhetsmorgon stå på i bakgrunden. Min fru tittar lite medan jag mest brukar höra ljudet. Igår och idag på morgonen var det däremot något som fångade min uppmärksamhet. Ett reportage om en svensk 63 årig man som enligt uppgift jobbat hela sitt liv men inte orkat med jobbet längre vid 61 och börjat ta ut pension. Pensionen är då bara 4700 kr i månaden mellan 61 och 65, vilket inte räcker till både mat och boende. Vilket gör att Nils väljer mat och därmed tvingas sova på Centralen eller i sin sovsäck under bar himmel.

Nils verkar vara en skötsam kille och ganska långt från mina fördomar om hur hemlösa ska se ut. Så programmen berör mycket. Jag tror inte det är någon högoddsare att Nils fått erbjudande om att bo gratis hemma hos någon inom den närmaste veckan. Om han nu vill det.

I studion från Nyhetsmorgon tisdag.

Ute i verkligheten från Nyhetsmorgon onsdag

Min första reaktion är ett kritiskt ifrågasättande. Kan detta verkligen stämma? Vi vet ju inte hur många år Nils jobbat och vad han tjänat. Men då man först kan få garantipension och bostadstillägg från 65 och Nils vägrar ta emot socialbidrag så får vi ju lita på att det stämmer med 4.700 kr. Just frågan om socialbidrag är ändå den springande punkten i berättelsen tycker jag. Nils berättar själv om ett möte med socialtjänsten "Du har inte rättighet att komma här och begära något, då får du ta och stoppa din pension" – och bli ett socialfall, vilket jag inte vill vara.

Då jag inte har någon koll på hur lätt det är att få socialbidrag och respekterar Nils önskan om att inte bli ett socialfall så släpper vi det alternativet också. Och jag som inte pallar jobba ens till 40 ska väl inte heller ifrågasätta hans val att sluta jobba vid 61, även om jag personligen självklart hellre hade jobbat till 90 än blivit hemlös. Att sova på centralen och behöva oroa mig för att någon ska sno mina få tillhörigheter som ligger i en väska är bland det värsta jag kan tänka mig. Tyvärr fastnar jag också lätt i tankar som att han borde tänkte efter tidigare, kanske sparat någon krona under alla sina år med jobb eller funderat en extra gång om han verkligen skulle sluta vid 61. 

Men nu är ju läget som det är. Frågan är då istället hur man överlever på 4.700 kr i månaden? 

Då jag under långa perioder levt för ca 6.000 kr i månaden, och levt bra, kanske inte 4.700 känns så avlägset. Men det är en grym skillnad. Dels har jag under perioderna när jag levt för 6.000 kr i månaden haft en sambo som betalat halva boendet. Jag har också haft en bostadsrätt där jag bundit upp pengar och därmed fått en väldigt låg avgift. En avgift till bostadsrättsföreningen på 2.000 kr i månaden är ju inte jämförbar med en hyra på 2.000 kr.

Jag tror inte Nils tycker det är lika hemskt som jag skulle tycka att det var att vara hemlös för då tror jag han hade kunnat lösa situationen. Och med risk för att trivialisera Nils situation så ska jag ändå sätta mig in i tanken vad jag skulle göra om jag imorgon bitti vaknade upp i Nils situation. Och vi säger att det av någon anledning är helt omöjligt att hitta någon form av arbete som ger en inkomst och att det är omoraliskt både att få socialbidrag och äta gratis på något soppkök (vilket Nils ändå gjorde i reportaget).

Månad 1-5 - Bita ihop och ta en dag i taget. Försöka hitta någonstans att bo under vintern som är gratis men bättre än centralen. Om jag ringde på i 50 hus och förklarade läget borde någon låta mig sova i deras garage under ett några veckor? Sikta på att äta för 30 kr om dagen. Målet blir att leva för 1.700 kr i månaden inkl allt. Jag sparar då 3.000 kr i månaden.

Månad 6-9. Nu är det lite varmare ute. Så gör som Nils gjorde förra sommaren och lever under bar himmel eller i vindskydd. Fortsätter spara 3.000 kr i månaden.

Månad 10. Nu är det höst igen. Med mina 27.000 kr sparade så försöker jag förklara läget och visa på mitt fina sparande senaste 9 månaderna för banken för att få köpa motsvarande denna bostadsrätt med 50% belåningsgrad (att låna mer hade ju varit bättre, men har respekt för att banken tycker min kvar att leva på kalkyl ser lite knaper ut). 

Förhoppningsvis kommer det ut någon mindre lägenhet under nästa höst då 20-25 kvadrat skulle räcka. 

Hoppas som sagt verkligen att det inte uppfattas som att jag försöker trivialisera Nils tuffa situation för jag lider verkligen med honom och blev berörd av inslagen. Men som sparfanatiker kan jag inte riktigt låta bli att gå igång på ett upplägg som skulle leda mig ur situationen genom aktiv handling. 

Vad tänker ni när ni ser inslagen om Nils? Jag delade klippet på Twitter under förmiddagen idag och man kan om man hårdrar det lite dela upp kommentarerna/meddelande jag fått i 2 läger:
1. Han får skylla sig själv. Han borde kollat upp vad som gällde innan han slutade. Han har säkert jobbat svart.
2. Det är skandal. Samhället blåser hederliga medborgare som kämpat hela livet men lägger miljarder på afghaner som låtsas vara under 18 år.

Helt klart ett ämne som berör.

25 comments:

 1. Egentligen har jag för lite information för att känna något alls. Varför slutade Nils på sitt jobb? Han måste ju rimligtvis vetat att pensionen blir knaper om man slutar jobba tidigt, så det måste varit förjävligt på hans gamla jobb? Men det blir ju bara spekulationer. Reflekterade också över att det verkar som att han hade 0:- kvar efter ett helt arbetsliv, eftersom han redan var ute på gatan efter mindre än 2år.

  Men allt ovanstående blir ju gissningar och spekulationer. Det borde ligga något mer bakom hans situation än vad som kom fram i nyhetsmorgon. Kanske angående jobbsituationen eller någon annan livskris/händelse som påverkat ekonomin. Synd att de inte fick med den så att man kunde tycka något.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej,
   Vad jag förstod från att läsa mellan raderna så hade något hänt, typ sjukdom eller kris som gjort att han inte orkade jobba mer. Något var det...

   Mvh, Anneli

   Delete
 2. Anonymous1:05 PM

  Givetvis ska han skylla sig själv. Han har antagligen "unnat" sig själv väldigt mycket och levt från lön till lön i över 40år. Blir nästan lika provocerad när han och tv4 försöker få alla att tycka synd om honom som andra blir av att läsa din blogg.

  ReplyDelete
 3. Anonymous1:38 PM

  Tänk om han redan vid 55 skulle medvetet bli hemlös och arbetat på dagarna, hur mycket kan skulle kunnat spara ihop och leva på utdelningar vid 61.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är lätt att vara efterklok ;-)

   Delete
 4. Anonymous1:58 PM

  Följande lägenheter finns tillgängliga just nu som matchar din profil.
  Om antalet är för stort kan du förfina urvalskriterierna på din intresseanmälan.  Område: Lysekil Centrum
  Adress: Kvarnberget 3, 453 33 LYSEKIL
  Antal rum: 1
  Boyta: 38
  Hyra: 2812
  Tillträde: 2018-03-01
  URL: http://www.lysekilsbostader.se/ledigt/detalj/id/305-8011

  /Peter

  ReplyDelete
  Replies
  1. Betydligt bättre än mitt förslag med bostadsrätt!

   Delete
 5. Haha den bostadsrätten ligger rätt nära där jag håller till på veckorna :)

  MvH Pengaregn

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:03 PM

  Som du fint visar är det mentaliteten det hänger på. Att vara lösningsfokuserad, acceptera att man hamnat i situationen och tänka framåt kontra att fastna i en offerroll.

  ReplyDelete
 7. Anonymous4:17 PM

  Varför är inte en avgift till BRF på 2000 samma sak som en hyra på 2000? Jag står i färd att sälja min bostad och flytta till en hyresrätt. Trodde det var samma sak? (har inga lån på min bostadsrätt)

  Mvh Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad jag menade var att jag tack vare att jag haft pengar kunnat köpa en bostadsrätt och fått en låg avgift. Motsvarande hyresrätt skulle kosta minst det tredubbla.

   Dvs jag hade inte kunnat leva så billigt per månad om jag inte först bundit upp pengar i bostadsrätten.

   Delete
 8. Tycker också det är skamligt. Många reportage om låga pensioner är av snyftkaraktär men i det här fallet verkar ju personen faktiskt ha både gjort rätt för sig, hamnat lite snett och haft en rejäl portion otur. Antagligen har han jobbat hårt i ett låglöneyrke som slitit såpass mycket att han inte hade klarat att arbeta ytterligare några år. Det ska man ha respekt för.

  Får man säga så här? Äh strunt samma: när jag såg bilderna var jag stensäker på att mannen på första bilden var hemlös men stylad, inte den elegante mannen på den undre bilden. Sedan såg jag att det var Jihde.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:04 PM

  Ett alernativ för Nils skulle ju kunna vara att kontakta Mr Nicolas Tony som så snällt förmedlar lån i kommentarsfätet

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:18 PM

  I vissa byhålor får man tillochmed betalt för att ta över en bostadsrätt.

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:33 PM

  ligger en hund begraven här, har man jobbat hela sitt liv kan man ju ta ut pension från 61 plus ev tjänstepension och privat pensionssparande kan jag inte få ihop detta, är själv 56 år tar jag ut pension från 61 blir det typ 11000 och vid 65 ca 15000, tar man dessutom ut tjänstepension privat sparande låt säga under 5 år blir det i princip lika mycket till

  ReplyDelete
 12. Han får väl lifta till Marocko vintertid, spara ihop tilll en husvagn sommar tid i Smålands skogarna

  ReplyDelete
 13. Anonymous12:06 AM

  Min mormor gjorde precis som Nils och gick i pension vid 61 efter ett långt arbetsliv som vårdbiträde. Hon fick ut 5500/mån ink tjänstepension.
  Vi anhöriga fick hjälpa henne med pengar varje månad tills hon fyllde 65 och fick garantipension.

  ReplyDelete
 14. Hej Miljonären,

  Det här är en komplex fråga eftersom så många faktorer spelar in. Som jag förstår det hela så lämnar inte samhället Nils helt i sticket. Vad de gör är att de stället motkravet att han ska ställa sig som arbetssökande för att få socialbidrag. Det är väl rimligt?

  Som du pekat på så går det också att leva sjukt billigt om man är fri och lösningsorienterad. Tricket handlar om att aldrig bli "utnockad" i någon mening, dvs helt utan besparingar, möbler osv utan se till att det finns lite manöverutrymme.

  Det finns nästan alltid en historik - exempelvis missbruk, psykisk sjukdom eller väldigt låsta ståndpunkter - i sådana här sammanhang som inte gör sig så böra i reportagen. Det gör inte saken bättre för den som drabbas men gör också att den logiska inställning du har inte riktigt funkar.

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:46 AM

  Hej! Tycker det är intressant att han hellre väljer friheten än att bli ett socc-fall undrar hur många hemlösa som väljer det?!
  Hur låg skulle din inkomst (inga besparade medel alls givetvis) vara miljonären innan du kastade in handduken och blev socc fall? Min egen går nog någonstans vid 3000 kr/månad

  Sedan borde väl hela sverige översvämmas av helt ok vinterhärbärgen, alla sommarstugor, kolonistugor, friggebodar mm.m som står helt tomma.

  Kan erbjuda Nils min friggebod på 6 kvm för 1500 kr/månad, om han tycker det är för dyrt har jag budgetalternativet värmepumpsrummet på 2 kvm för 500 kr/månad.
  Enda kruxet är att han kanske tycker det är lite väl off .. tar drygt 3 timmar och kostar knappt 300 kr enkelresa från hans nuvarande boplats med allmänna kommunikationer.

  Mvh JFG

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om jag gjort mitt bästa men ändå hamnat i skiten skulle jag ta emot socialbidrag om jag fick.

   Delete
 16. Anonymous12:22 PM

  Jag gjorde en uträkning på mig själv om jag går i pension vid 61. Det verkar som att jag skulle få ut 7600.- efter skatt. Förutsättningar: 60 år nu. Ej med i kyrka. Låginkomsttagare hela livet. några år som arbetslös, tio år som egenföretagare med väldigt låg lön.(Det lärde mig att vara sparsam!) Jag har inte arbetat ihop mycket till tjänstepension. Jag ligger nog strax över punkten för garantipension. Jag kommer inte att ut pension vid 61. Ni som läser detta behöver inte vara oroliga för mig. Jag är sparsam med ordning på min ekonomi...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Med detta som utgångspunkt kan vi alltså nästan utgå ifrån att Nils alltså inte jobbat heltid i 40 år vilket det nästan lät som i studion.

   Delete
  2. Anonymous5:42 PM

   Ny teoretisk uträkning,(enligt skatteverkets hemsida):pension vid 61(nu60år): 8000/mån, ingen tjänstepension, hög kommunal/landstings/kyrkoavgift ger cirka 6000 ut per månad. (96000 i pension, 24000 i skatt.) Då är det nästan tusen kronor till kyrkan) Men om man är 66 år kan man få nära en tusenlapp ut mer per månad. Jag är inte så kunnig på detta, men skattemässigt verkar jobbskattevdrag eller 66år vara till fördel. Att ta pension före 65 verkar vara missgynnat skattemässigt.

   Delete
 17. Anonymous5:46 PM

  Jag fattar inte? Det är ju självvalt? Han KAN få hjälp av soc, men vägrar bli ett "socfall". Men det är ju det han är? Ett socfall alltså. Han har valt att sluta jobba vid 61. Hade det funnits medicinska skäl hade han blivit sjukpensionär. Och det är förjävligt att han inte får mer än 5k vid 61. Men så ser spelreglerna ut... kan inte se hur han är ett offer här när han faktiskt nekar hjälp. Jag hade ALLA dagar i veckan hellre gått på socialbidrag än äta på lokala soppköket.

  ReplyDelete
 18. Vet ni, det finns miljontals svenskar som inte har en aning om vad de kommer att få i pension och som jobbar med lågavlönade jobb, är ensamstående och som lever löning till löning. Vi som läser och skriver ekonomi och sparbloggar kan ha svårt att relatera till detta och till och med tycka att folk får skylla sig själv. Men det finns olika socialklasser i Sverige där folk har olika utbildningsnivåer och där vissa aldrig läst en bok eller ens läser tidningar och där med inte besitter kunskapen. Tro det eller ej, med så är det, även i vårt upplysta Sverige.

  Mvh, Anneli

  ReplyDelete