Monday, November 27, 2017

Pensionsboken av Fredrik Lanner

Jag missade större delen av sändningen från Uppesittarkväll förra veckan pga kvällsjobb just den dagen. Men nu har jag kollat ikapp sändningen under helgen. Det blir inte riktigt samma känsla som att se det live. Men tycker gänget på Unga aktiesparare gjorde ett riktigt bra jobb. 2h direktsändning när de 2 programledarna blir sjuka och lämnar sent återbud är en utmaning. Kul också att man vågar ta tag i det lite tyngre ämnet med pension för en ung målgrupp.

I förra veckan fick jag dessutom Pensionsboken av Fredrik Lanner som jag läst under helgen. Så det har blivit mycket pensionsfokus senaste dagarna.


Kan börja med att nämna att Pensionsboken är utgiven av Sterners förlag dvs samma förlag som gett ut min bok. Så jag kan uppfattas som partisk.

Boken börjar med att gå igenom pensionssystemet både grundläggande med inkomstpension, PPM, tjänstepension etc, men även lite djupdykning med delar som jag hade sämre koll på som tex delningstal (som handlar om uppskattad medellivslängd).

Nästa kapitel använder den teoretiska grunden från första kapitlet och resulterar i lite mer konkreta råd. Även här blandas lite mer grundläggande delar som jag som läsare redan har koll på med lite mer djupdykning i vissa strukturerade produkter etc.

Tredje kapitlet är det sista av de tre lite större blocken handlar om åren precis innan pension och under pensionsåren. När vågar man gå i pension? Flytta utomlands? Hur funkar seniorlån och bostadstillägg etc?

Boken avslutas med några kortare avsnitt kring pension för företagare, pensionssystemets framtid samt lite kort om olika myter, frågor och tips. Samt en ordlista.

Boken som helhet är ganska detaljerad och går ner på djupet som det blir när man skriver en hel bok inom ett specifikt ämne. Jämfört med min egen bok där pensionssystemet behandlas under ca 10 sidor så djupdyker Fredrik 150 sidor inom samma ämne. Så den kommer till viss del fungera som en uppslagsbok för mig själv om jag någon gång av rent intresse vill läsa mer om någon detalj jag inte har full koll på.

Samtidigt som boken går på djupet är den väldigt praktiskt, mycket tack vare att vi under hela boken får följa 5 familjer med olika förutsättningar. Dessa exempel är dessutom lite småroliga och annorlunda här får vi tex träffa Lotta 45 som driver eget företag men plockar 6000 kr svart från kassan varje månad. Samt paret där ena partnern inte är lika road som den andre av tanken att flytta utomlands efter pension och därför funderar på skilsmässa. Men en bra spridning av anställda med låg och hög lön, egna företagare etc. Så chansen är stor att du hittar några personer som påminner om dina egna förutsättningar och därmed kan nyttja råden som Fredrik ger dessa personer.

Du kan läsa mer och boken och köpa den via Sterners förlag.

2 comments:

  1. Anonymous10:04 PM

    Kan tipsa om boken Pensionsbluffen .. riktigt bra.

    https://www.adlibris.com/se/bok/pensionsbluffen-tryggheten-som-gick-upp-i-rok-9789170375491

    ReplyDelete
  2. Intressant, låter som en bra bok. Får kolla in den någon gång.

    ReplyDelete