Wednesday, November 08, 2017

Reklam på bloggar

Den senaste veckan har det varit lite diskussion på Twitter och bloggar kring det här med reklam/samarbeten/sponsrade länkar etc. Exempelvis har Gustavs aktieblogg och Petrusko skrivit om detta.

Som jag ser det är det för det första den som driver en blogg, hemsida, tidning eller TV-kanal som väljer hur man vill ha det. Så länge man håller sig inom lagens ramar. Man kan klaga hur mycket man vill på att TV4 har så mycket reklam att det är omöjligt att se en film där. Men enda rimliga åtgärden då är att göra slag i saken och sluta se filmer på TV4. Inte klaga över reklamen på TV4s Facebooksida.

Att TV4 lyckas ha fler tittare än SVT på sina morgonprogram trots att TV4 gör avbrott för reklam titt som tätt måste vara ett bra betyg för innehållet hos TV4 (eller dåligt hos SVT och brist på ytterligare alternativ). När man betänker att SVT säkert har samma budget för sitt morgonprogram så är det egentligen rätt anmärkningsvärt hur TV4, med det handikapp det innebär att avbryta för reklam, kan locka fler tittare. På samma sätt så måste en blogg med mycket reklam också leverera ett bra innehåll för att fortsätta locka många läsare som kan nås av reklamen.

Hos oss ekonomibloggare finns det ju ingen finansiering i stil med den SVT har. Man ställs då inför några olika alternativ.

Bloggandet som ren hobby:
Utan någon intäkt på bloggen får man ju se det som ett rent nöje. Drivkraften att blogga kan då vara till exempel:

- Få chansen att sprida sina åsikter och påverka läsarna och i förlängningen samhället tex politiskt.

- Kul att bygga nätverk, lära känna andra bloggare och utbyta tankar kring investeringar som hobby.

Bloggande utan reklam men ändå med ekonomisk drivkraft
Även en blogg utan reklam kan ha en ekonomisk drivkraft. Även om den blir lite mer långsiktig. Sådana exempel skulle kunna vara:

- Att skriva om aktier och investeringar och via läsarna får nya uppslag och feedback på ens analyser. Vilket kan leda till bättre investeringar.

- Att bygga ett personligt varumärke som kan leda till affärsmöjligheter i förlängningen genom att tex ge ut böcker, få chansen att skriva för någon tidning, få anställning inom branschen eller hålla kurser.

Blogg med reklam 
Väljer man att ha reklam på bloggen finns det några olika varianter.

- Automatiskt genererad reklam via tex Google Adsense. Du påverkar inte vilka annonser som syns på bloggen och får betalt per klick. Detta bör inte riskera att påverka innehållet i bloggen och placerar man annonserna på ett rimligt sätt ska det heller inte störa läsaren märkbart.

- Länkar i texten som man får betalt på om någon använder för att bli kund eller köpa något. Kan i värsta fall leda till att man skriver om något bara för att få en anledning av avsluta med en länk. Eller att man rekommenderar varan som länkas till trots att den är dålig för att leda till fler avslut.

- Hela inlägg som skrivs som ett samarbete med ett företag som vill nå bloggens läsare. Detta ställer störst krav på att samarbetet känns ärligt och relevant.


De ovanstående drivkrafterna går nog nästan alltid om lott. Det finns helt enkelt ingen rimlig ekonomi i att skriva en blogg bara för att tjäna pengar. Man måste drivas av att det är en rolig hobby i grunden. Och har man inte ett genuint intresse för ämnet kommer det lysa igenom.

Något som inte riktigt kommit fram i debatten om reklam är skillnaden i arbetsinsats som krävs för att driva en stor blogg med många läsare med 5-10 inlägg i veckan. Jämfört med en mindre blogg där man gör 1-4 inlägg i månaden. Med ett heltidsjobb där man bloggar om sin hobby för nöjes skull när andan faller på kanske man anser att man klarar sig utan några hundralappar i reklamintäkt per månad. Vilket gör att man stolt kan berätta att man minsann inte har någon reklam. Att skriva fler inlägg för att få upp antalet besökare och möjliggöra större intäkter på reklamen hinns inte med och prioriteras inte i övriga livspusslet.

I andra änden av skalan kommer jag befinna mig efter årsskiftet. Jag har då slutat jobba visserligen med vetskap om att mina pengar bör räcka resten av livet för det liv jag vill leva. Men älskar man pengar och aktier så skadar det ju verkligen inte att tjäna lite extra. Med obegränsat med tid och låg inkomst blir det mer intressant att kunna tjäna någon tusenlapp i månaden på bloggen. Även om det kommer kräva 20-30 timmar i månaden och ersättningen per timme blir obetydlig. Eftersom bloggen är mycket roligare och friare än andra tänkbara jobb med betydligt högre lön.

Förutom att det självklart skulle vara roligt att tjäna lite mer pengar på bloggen så ser jag även möjlighet att genom samarbeten utveckla bloggen för att skapa mervärde för er läsare. Det vill säga göra aktiviteter som kommer kosta lite pengar att få till. Ett sådant exempel skulle kunna vara att göra olika reportage och besök runt om i landet som kommer innebära kostnader i form av resor och andra utlägg för mig själv. Dessa skulle jag tycka var utvecklande och roligt för egen del, men troligtvis inte så roligt att jag är beredd att lägga ner en massa jobb på det och samtidigt förlora pengar. Så i det fallet handlar det om att göra det med hjälp av en samarbetspartner eller inte alls.

Jag kanske får anledning att återkomma till mina tankar om reportage och lite mer genomarbetade inlägg i framtiden. Tills vidare så fortsätter jag med Google Adsense och enstaka exklusiva samarbeten i form av sponsrade inlägg.

16 comments:

 1. Väldigt bra och välskrivet inlägg Miljonären! Jag tror vi kanske kan få se en lite större acceptans för reklam och samarbeten framöver nu när många tar upp det. Jag tycker även att många inte verkar ha så mycket emot det, jag ställde frågan på min blogg för ett tag sen också och många verkar tycka att det är ok. Inom andra nischer som sport mm är det ju helt accepterat att vara sponsrad eller ta emot gratis produkter mot reklam som exempel.

  det kan nog fungera som en bra drivkraft och lite motivation för bloggaren att skriva mer och lägga lite extra arbete på inläggen.

  ReplyDelete
 2. Jag har valt att ha lite reklam på min blogg och samtidigt behålla mina utgifter = ökad sparkvot. Däremot brukar jag alltid dokumentera vad jag drar in. Det blir stora siffror, det ska gudarna veta!

  Bli snuskigt rik på bloggande

  Thanks for the perfect blog!

  ReplyDelete
 3. Petruskos blogg har blivit helt oläsbar pga alla affiliate-länkar. Synd.

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:07 PM

  HAr väl inget större problem med att folk har reklam på sina bloggar. Däremot tycker jag det är störande när det skrivs blogginlägg "i samarbete med..." diverse företag där man antagligen har blivit mutad med någonting för att skriva en enskilt positiv beskrivning av en viss företag eller tjänst utan minsta tecken på kritiskt granskande. Sådana blogginlägg går direkt i papperskorgen hos mig. Att beskriva eller prova på olika typer av tjänster är bara trevligt att läsa om, men när det är väldigt uppenbart att ett företag har betalat för ett blogginläggs innehåll, nä då sjunker den bloggen en aning i anseende hos mig.

  ReplyDelete
 5. Tack för referensen för det första!

  Bra inlägg och hoppas jag inte var alltför obalanserad i mitt. Det handlar om vad man själv vill få ut av bloggen, vilket såklart är 100% egna val och också beroende på bloggens målgrupp.

  För egen del är det kommentarerna och diskussionen som lockar. Med samma tid hade jag kunna skriva dubbelt så många inlägg men kortare eller mindre genomarbetade. Men det skulle inte ge samma input från läsarna inbillar jag mig (vilket driver mig).

  Det viktiga är bara att man inte tappar den målgrupp man vill ha, vilket jag inte tror är någon fara i ditt fall,

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ditt inlägg var toppen!

   Och perfekt att det finns både bloggar som din med djupa analyser av exotiska bolag med lite lägre frekvens och enklare bloggar som min i stil med "idag köpte jag 7st Castellum" med lite högre frekvens.

   Delete
 6. Anonymous10:33 PM

  Jag har absolut inga problem med reklam. Ditt samarbete med Lyra känns dock inte trovärdigt. Hade du anser att det var en bra tjänst hade du väl låtit dem förvalta ditt kapital istället för luft?

  Med vänlig hälsning

  J

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har satt in riktiga pengar hos Lysa. Men vill som jag skrivit testa lite mer innan jag för över befintliga fondpengar dit.

   Jag ser dock fortsatt fonder som ett komplement till aktier och kommer behålla huvuddelen av mina pengar i aktier.

   Delete
 7. Hjärter Kung8:13 AM

  Googleannonser och affiliatelänkar är helt ok för mig. Men sponsrade inlägg och "i samarbete med" gör att jag lätt tappar förtroendet för bloggaren.

  Jag tänker speciellt på ditt samarbete med Lyra. Även om du varit väldigt öppen med hur samarbetet har gått till så kan jag inte hjälpa att jag får känslan av att det inte är äkta.

  Har du funderat på någon form av donationer? Då skulle verkligen bra, ärligt innehåll premieras. Men det kanske är svårt att få "snålsparare" att ge bort pengar frivilligt?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för kommentar. Jag måste verkligen gjort det dåligt om något som jag står för och som är så okontroversiellt som billig indexförvaltning känns oäkta.

   Donationer tycker jag känns fel. Men egentligen är det väl inte mer fel än att vissa av bloggens läsare köpt min bok.

   Delete
  2. Jag tror att precis det är huvudet på spiken: det spelar liksom ingen roll vad bloggaren skriver, är det sponsrat reagerar man direkt som läsare med "oäkta!". Tror faktiskt att många bloggare underskattar motståndet mot sponsrade inlägg. Reklam är reklam och innehåll är innehåll, blir det otydligt så zoomar man ut direkt. Många poddar har löst det på ett bättre sätt genom att han en inledning "Vi är denna vecka sponsrade av..." och så berättar man något om den produkt eller företag som sponsrar, men det blandas aldrig ihop med själva innehållet. Hur många skulle lyssna på ett avsnitt av t.ex. Börspodden podden där allt innehåll är sponrat av IG Markets? Det blir ju helt ointressant. Samma gäller för bloggar.
   All reklam som är separerad från innehållet stör inte mig, och jag har inga problem med donate heller, skulle lätt kunna tänka mig att donera en slant till mina favoritbloggar.

   Delete
  3. Fast Alex och Sigge är ju bäst i Sverige både på att podda och göra reklam. Och deras signum har ju alltid varit att väva in reklamen i innehållet. Istället för att pliktskyldigt läsa upp ett meddelade i början av podden. Vilket jag är helt övertygad om är en framgångsfaktor för deras ekonomiska succé med sponsorer i podden.

   Det känns mycket mer relevant för lyssnarna att höra om Sigges försäkring än att höra något officiellt meddelande från IF. Men det måste kännas äkta och dessutom vara bra gjort.

   Jag lyssnar inte själv längre på Alex och Sigge, men det har inget med reklamen att göra.

   Delete
  4. Intressant synpunkt, lyssnar inte själv på A&S, men de har kanske lyckats, frågan är om det fungerat i ekonomipod. Ingen av de ekonomipoddar jag lyssnar på regelbundet har det upplägget.

   Delete
 8. Jag tror att det flesta använder sig av någon typ av AdBlock tillägg i sina webbläsare och då slipper man alla annonser. Finns både till datorn och mobiltelefonerna. Samsung har det redan i sin mobil webbläsare.

  ReplyDelete
 9. Hej, Om man vill komma i kontakt med dig angående just ett förslag på samarbete. Hur gör man då?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då mailar man på bloggmiljonaren@hotmail.com

   Delete