Thursday, November 16, 2017

Olika typer av sparsamhet och liv

Bloggaren Sparpingvin har skrivit om Sven-Olof som lever på 4000 i månaden och bor på 15 kvadratmeter utan dusch eller Internet. Läs inlägget här.

Veckans affärer gjorde ett reportage om SR profilen Gurgîn Bakircioglu. Som till synes utan sparkapital ska resa runt i husbil i södra Europa och jobba 1 dag i veckan för att dra in 6000 kr i månaden. Läs reportaget här

Läsare av min blogg tipsar gärna om denna typ av reportage och skriver något i stil med "haha nästan värre än dig". Och jag förstår att det går att se likheter då jag också levt billigt och det är utanför normen att både leva i en husbil och att gå i pension innan 40.

Men jag ser mig själv som ganska långt från båda dessa personer. Visst jag har levt ett antal billiga år, men det har varit en period i mitt liv och haft ett tydligt syfte. Jag bor i en fin lägenhet med golvvärme i badrummet, har en bil och Netflix. Vi räknar från och med nu att resa utomlands minst 2-3 gånger om året och äter mat ute flera gånger i veckan.

Från det att vi båda slutat jobba räknar vi med att kunna leva för minst 30.000 kr netto per månad i dagens penningvärde resten av våra liv. Det är givetvis mycket mindre än om vi jobbat vidare med två heltidslöner, men absolut ingen missär på gränsen till svält för två vuxna utan barn.

Sen tycker jag det är jättebra att folk är olika och lever på olika sätt. Men att ganska impulsivt säga upp sig utan större sparkapital för att jobba mindre och leva billigt tycker jag är raka motsatsen till det vi gör. Dvs biter ihop år ut och år in på jobbet och sparar 70-80% av lönen på aktiemarknaden långsiktigt. För att sen många år senare ta steget att sluta jobba.

Troligtvis har bloggen bidragit till bilden då jag valt att lyfta fram dessa nästan komiskt sparsamma delar. Men reaktionerna från mina kollegor nu när jag ska sluta jobba är tydlig. Ingen har märkt att jag sparat pengar i den omfattning jag har gjort.

19 comments:

 1. Anonymous1:58 PM

  ”Men reaktionerna från mina kollegor nu när jag ska sluta jobba är tydlig. Ingen har märkt att jag sparat pengar i den omfattning jag har gjort”. Du har alltså nu berättat för dina kollegor om vem du är eller endast ditt sparande ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har inte sagt något om blogg, bok eller hur mycket pengar jag har. Bara att jag ska sluta jobba och har sparat lite pengar som möjliggör det.

   Delete
  2. Anonymous2:29 PM

   Har dina vänner märkt av något att du har sparat stora summor pengar varje månad? Har du tackat nej till mycket?

   Delete
  3. Inte så mycket. Någon gång kanske någon reagerat lite. Men jag har ibland varit med och ibland proaktivt föreslagit billigare aktiviteter. Har inte så stort kompisgäng som umgås regelbundet där alla känner varandra. Utan mer olika kompisar som jag träffar separat. Och då blir det lättare att påverka än om 5-10 pers ska göra något ihop.

   Nu finns det absolut utrymme att göra grejer med kompisarna så var några år bara som det var en utmaning ibland.

   Delete
 2. Anonymous2:14 PM

  Det skulle vara väldigt kul att höra vilka reaktioner du fått från dina kollegor när du sagt att du ska gå i pension!

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:47 PM

  Hej!

  Du har inte funderat på någon sammanfattning kring hela ditt projekt? Några rader om mål, hur du har tagit dig dit och vad som ska hända framöver? Jag funderade t.ex. på hur du har möjliggjort att sluta jobba och samtidigt ska spendera 30000 kr i månaden samtidigt som du även ska investera i din portfölj? Din aktieutdelning är ju ganska blygsam i sammanhanget (100"). det finns ju tillgångar som ska knapras av varje månad men hur länge räcker de? Är bara lite nyfiken för vår egen exit-strategi bygger enbart på en "kom igång buffert" samt passiva inkomster i form av aktieutdelningar där vi siktar på minst 20" i månaden innan vi kan dra igång på allvar.

  Sen tror jag det är klokt att inte berätta för mycket för släkt och vänner heller, tycker det brukar bli märklig stämning när det bratas reda pengar t.ex. vad man har för årsutdelning, barnsparande etc. Vi pratar sällan om sånt utan mer i generella ordalag, t.ex. att vi inte kommer jobba till 65...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Utdelningen kommer bli klart över 100.000 under 2018. Och 30.000 är för mig och min fru ihop från 2019 och framåt.

   Delete
  2. Anonymous7:16 AM

   Räknar du alltid före skatt när du kastar nummer? 100 000 på ett år blir typ 6000 I månaden efter skatt. Låter tight även med låga kostnader.

   Delete
  3. Har alla pengar i ISK/KF så skatten är betydligt lägre än så. 30.000 i månaden ihop är beräknat efter skatt.

   Delete
  4. Anonymous2:07 PM

   Tack för förtydligandet. Det brukar bli vanligt när intressanta bloggar växer över flera år att man får läsa igenom väldigt många inlägg för att få en klar bild av vad som pågår i bloggarens liv. Vilka val som gjorts och varför samt vilka mål som är aktuella.

   Delete
 4. Tror det är ett rätt vanligt missförstånd, många tror att den som sparar lever i misär, inte unnar sig något och verkligen lever extremt.

  Även om Miljonären värmer nudlar på hotellrummet och kanske lyft fram några mer extrema sidor så skulle jag gissa att för de flesta av oss som sparar så handlar det snarare om att inte slösa och överkonsumera än att leva snålt och inte unna sig något.

  Själv har jag aldrig upplevt att jag snålat eller avstått från något jag verkligen velat ha, ändå har jag aldrig haft några problem med att spara halva min lön trots att den ligger på under medellönen i Sverige.

  Samtidigt har jag kollegor som inte har en aning om vart deras pengar tar vägen som om tydligt förklarat att med dennes lön är det minsann helt omöjligt att spara något eller bara möjligt att spara småslantar.

  ReplyDelete
 5. Jag tycker att din inställning är sund. För att lägga undan ett beskedligt sparkapital räcker ju egentligen att fortsätta ha en levnadsstandard strax över studentåren under en femårsperiod och det är i ärlighetens namn inte alltför uppoffrande. Gör man det har man en ganska god grundplåt och kan höja levnadsstandarden allt eftersom.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Så var egentligen tanken från början. Köra några sparsamma år fram till miljonen vid 30. Men blev drygt 5 år till av bara farten. Innan jag började höja omkostnaderna. Men led aldrig av det så var inga problem.

   Delete
 6. Anonymous9:24 AM

  Vad tycker du om HMs kurs och sänkta riktkurser i dagsläget?

  Mvh
  Z

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har bestämt mig för att inte köpa fler H&M i år. Och väldigt få nästa år. Hoppas och tror ändå att det vänder och att marginalerna kan vända upp något och sen stabiliseras på en något högre nivå än dagens samtidigt som bolaget borde kunna växa med 4-5% om året. Men helt klart utmanande läge och befogad nedgång senaste 2 åren.

   Delete
 7. Anonymous11:21 AM

  Väldigt bra inlägg! När jag började med ett medvetet sparande blev jag väldigt förvånad över hur lite man egentligen måste avstå från och ändå kunna lägga undan så mycket pengar att man utan vidare kommer kunna gå i någon form av förtidspension. Jag har en sparkvot på dryga 30% av nettolönen (som inte är särskilt hög med Stockholmsmått mätt) och tycker ändå inte jag behöver neka mig någonting. Jag bor bra i innerstan, åker utomlands 5-6 gånger per år, går på krogen i stort sätt varje vecka, o.s.v. Självklart blir det airBnB istället för lyxhotell, Danmark istället för Thailand, sunkhak istället för Operabaren - men det är val jag skulle ha gjort ändå.

  Däremot skiljer jag mig kanske lite från mängden i att jag är totalt ointresserad av köpa prylar och kläder, det betraktar jag mest som ett nödvändigt ont. Så det är kanske dit de sista 30% går i en "vanlig" persons budget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:08 PM

   Att vara ointresserad av shopping tror jag är en grundläggande egenskap om man ska lyckas med det många av oss här försöker göra. Det är lätt att falla dit annars när det ramlar in pengar på kontot.
   https://snalgrisen.blogspot.se/

   Delete
 8. Kul att nämnas i Din blogg. Jag tycker att du har en sund inställning. Kul att följa dig! /Sparpingvin

  ReplyDelete