Monday, November 13, 2017

Diverse måndagsbetraktelser

En ny vecka inledd och nedräkningen mot jul och pensionering går vidare.

Idag har FI som väntat lämnat över förslaget om ytterligare 1% amortering för bolån större än 4,5 gånger bruttolönen. Såhär är befolkningens bolån fördelade. Svårt att uppskatta de gula prickarna i diagrammet men enligt uppgift så ligger idag 15% av lånen över denna gräns. OBS att de nya kraven om de går igenom bara ska gälla nya lån.
Jag roade mig med att sätta in vårt hushåll som en lite större svart prick. En försiktig värdering av lägenheten ger 30% belåningsgrad. Med två löner som vi har 2017 så är vårt bolån lägre än vår samlade bruttolön. Nästa år får vi bara min frus lön större delen av året och då är lånet runt 1,5 gånger lönen. 2019 slutar troligtvis även hon på jobbet och då blir det troligtvis bara mindre inkomster från extrajobb vilket gör att lånet mycket väl kan vara 10 gånger större än lönen. Men återigen befintliga lån påverkas inte, så mer en rolig tanke än att vi kommer behöva ta höjd för amortering i vår kalkyl.

Här finns mer info från Finansinspektionen samt några filmsnuttar som visar på olika typfall. Kontentan från filmerna är att bankernas kalkyler för att man ska klara räntan och ha pengar så det räcker att leva på slår till innan 3% amorteringskrav i de flesta fall. Men vi ser ju att det trots allt finns en del prickar i övre högre rutan på diagrammet.

Nu är det strax dags för avgörande kvalmatchen till VM. Jag tycker fotbolls VM är minst dubbelt så roligt om Sverige är med. Så hoppas verkligen det går vägen, även om jag tror det blir tufft. För att hedga mig lite så satte jag in 100 kr hos ett av de få spelbolag jag inte redan varit kund och utnyttjat bonusen på nämligen Expekt. Jag fick 500 kr i bonus vilket gjorde att jag kunde sätta 600 kr på att Italien går till VM. Tyvärr behöver jag omsätta eventuell vinst lite innan jag tar ut den. Vilket går att lösa med lite stök. Expekt har ganska tuffa omsättningskrav när man får så mycket som 500% bonus. 

Att jag tidigare varit kund hos de flesta bolag och redan använt bonusen man får som ny kund beror inte på att jag gillar spel. Utan att jag använt ett system där man sätter in pengar på många bolag samtidigt och sen spelar mot sig själv för att effektivt slussa pengarna mot ett konto där de kan tas ut. Samma system som Günther Mårder pratade om i Sparpodden under namnet "gång på gång".

Kommer ändå hoppas på Sverige. 100 kr är det absolut värt med ett VM.

8 comments:

 1. När du körde gång på gång, hur mycket tid lade du ner och hur mycket blev det i slutändan du fick ut? Funderar på om det är lönt i förhållande till timpengen...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag plockade ut ca 10.000 kr på kanske 10 timmars jobb. Kanske ännu lite mindre tid egentligen. Men var ju lite krångel första gången med att hitta rätt odds på märkliga spel typ baseball etc för så liten avbränning som möjligt. Samt läsa igenom villkoren på respektive bolag.

   Delete
  2. Anonymous8:24 PM

   Det är absolut lönt. Man får utan problem ut runt 15 tusen. Finns sidor som jämför odds också så man slipper leta och fundera själv.

   Delete
 2. Anonymous8:02 AM

  Det här med skuldkvot är ju inte applicerabart i alla situationer.

  Vi har en villa, skuldkvot 2,4 jämfört med våra löner. Utöver det så har vi investerat i 3 st fritidshus som vi hyr ut, eftersom det skattemässigt är fördelaktigare att hyra ut dessa privat så hyr vi ut privat. Men vi får inte räkna dessa intäkter som inkomster.

  Vi har genom detta en skuldkvot på 5,9.
  Hade vi fått räkna uthyrningsverksamheten så hade vi landat på 4,5 i skuldkvot.

  Detta påverkar oss genom att vi inte kan byta bank då banker numera verkar köra med skuldkvotstak på 5 x bruttolönerna. Jag hoppas att dessa regler gör att bankerna släpper lite och kör på FI-upplägget i stället.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det blir lite märkligt att man inte tar hänsyn till tillgångar i kalkylen vad man har kvar att leva på.

   Delete
 3. Jag hedgade på samma sätt som du!:D
  Fantastiskt gött med seger igår!!

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:43 AM

  Kan du länka den podden?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Här finns både förklaring och själva podden https://blogg.nordnet.se/spelarbonus/

   Delete