Thursday, November 23, 2017

Lön igen

Som vi konstaterat tidigare rullar tiden på riktigt fort och det är redan dags för lön igen. Jag missar tyvärr större delen av #Uppesittarkväll idag då jag har en jobbaktivitet fram till runt kl 20.30. Jag är väl hemma strax efter kl 21. För er som inte vet det sänder Unga Aktiesparare live på sin youtubekanal mellan 20 och 22 kvällen innan lön.

Det är inte hela världen att missa första halvan av själva programmet utan för mig är det mest en härlig stund när man vet att portföljen inom bara några timmar ska få ett tillskott av nya pengar. Jag tycker också fenomenet skapar en härlig gemenskap via sociala medier, då jag av egen erfarenhet vet att man kan känna sig lite ensam med sitt intresse av att spara och investera pengar. De flesta andra tänker nog på annat än aktier när man nämner den 25e och lön. Det var mycket för att komma i kontakt med andra som jag började blogga en gång i tiden.

Förutom Uppesittarkväll är det dessutom Thanksgiving i USA. Jag är ingen expert på kristna högtider men det har något med tacksamhet mot gud att göra, ursprungligen för en bra skörd. Någon skörd av spannmål har jag inte fått, men däremot en fin utdelningsskörd under 2017. Frågan är om jag ska tacka gud eller mig själv för den?

Det är lätt att slå sig själv för bröstet och tycka man är så jäkla bra och kämpat så hårt. Men att då glömma bort att man nog faktiskt fått ganska bra förutsättningar (troligtvis inte av just Gud utan snarare av slumpen om du frågar mig). Något att tänka på vid intervjuer med idrottare som ofta lyfter fram sitt hårda arbete. Min tro är att utan genetiska förutsättningar som max 1% av befolkningen har så är det omöjligt att spela i landslaget i fotboll. Sen måste det så klart till hård träning också och det är ju många som begåvats med förutsättningarna som inte tar vara på det.

Men att tro att man blivit bäst i världen på en sport bara för att man tränat så mycket hårdare än alla andra på jorden är lika dumt som att tänka att jag skulle haft 5 miljoner i kapital även om jag fötts med dyslexi och alkoholiserade föräldrar i en favela utanför Rio.

Jag vet inte om det gick att hänga med i det resonemanget. Men sammanfattningsvis är jag glad och stolt över att jag lyckats genomföra mitt mål att spara ihop pengar som gör att jag kan sluta jobba i ung ålder. Det har tagit över 12 år av ganska dedikerat arbete. Jag är samtidigt tacksam över att jag haft turen att få förutsättningarna som gjort detta möjligt.

Reklam: Det fortsätter att komma in några beställningar av böcker varje dag. Superkul att få skriva hälsningar och posta några brev varje kväll. Det finns nu strax över 25 böcker kvar. Läs mer om erbjudandet här.

22 comments:

 1. Anonymous11:44 AM

  Du har inte uppfunnit botemedel för cancer, du har sparat lite pengar.

  Dina värderingar och resonemang är bara för mycket.

  Så Zlatan föddes med förutsättningarna och talangen? Han tränade inte mest och blev bäst?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag är helt övertygad om att Zlatan inte är den svenska mellan 20 och 40 som tränat mest/bäst/hårdast och därför blivit bäst på fotboll. Utan han har lyckats kombinera fysisk talang, psyke och träning.

   Sen var absolut inte tanken att jämföra mig själv med någon elitidrottare. Min prestation att spara ihop lite pengar är snarare på nivån att få spela fotboll i division 2. Men det var det målet jag satte upp för mig själv. Och då tycker jag man får vara stolt och nöjd med det.

   Delete
 2. Jag minns inte vem som sa det men jag tror det var nån framgångsrik entreprenör i nån text jag läste för länge sedan, som sa att folk ofta påpekade hur mycket tur han hade haft som lyckats med de saker han gjort och blivit så framgångsrik. Om detta sa han då att han själv märkt att ju hårdare han arbetade och fokuserade på något desto mer "tur" fick han inom det området.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Var det inte Stenmark som sa: "-Det är konstigt det där, men ju mer jag tränar, ju mer tur får jag"

   Delete
  2. Möjligt, minns inte. Är säker troligt att flera använt sig av det med eftersom det är ett så bra citat. :)

   Delete
  3. Det stämmer att det var Stenmark som sa det. Och jag har aldrig betvivlat att Stenmark tränade jättemycket.

   Men jag tror också att Stenmark hade blivit väldigt duktig i en annan idrott om han växt upp där det inte fanns skidbackar. Tack vare bra förutsättningar.

   Delete
 3. Du tar upp en väldigt viktig poäng, att vi är sjukt priviligierade i Sverige, vi får inte glömma det. Sen skiljer förutsättningarna otroligt mycket för att kunna lyckas ekonomiskt. Vissa föds i trygga familjer med bra ekonomi där de har möjlighet att fokusera på skola istället för att jobba tex. vilket gör att de kan plugga vidare, få ett bra betalt jobb osv. De har en mycket bra förutsättning. En annan person kanske måste jobba och därför inte kan lägga tiden som behövs för att plugga vidare och hamnar direkt i en sämre ekonomisk sits. Vissa växer upp med föräldrar som dricker osv. det är väldigt olika och förutsättningarna kan ibland vara svåra att påverka. Men däremot måste alla (nästan) oavsett vara väldigt fokuserad och jobba hårt mot sitt mål för att nå det.

  När det gäller sport känns det dock som att det är "mer" på lika villkor. En person kan bli bra på fotboll bara han lägger ner tiden som behövs och har tillgång till att träna, detta gäller oavsett om du är uppvuxen i en villa på Lidingö eller en etta i Alby. Många av de jag kände som hade genetiskt bra förutsättningar (naturbegåvningar) när de var unga är inte proffs på sina sporter idag, de som spelar på högre nivå idag är de som alltid krigade på träningarna, inte missade en enda träning och som fortsatte göra det även när de fyllde 18 och när det var jobbigt. Med ekonomi är det så svårt med tanke på att klyftorna redan från födseln är så tänker jag.

  Vill bara avsluta med att säga att du gjort ett grymt jobb och jag tycker du ska vara stolt! stora.

  Jag vet inte om jag tänker fel här, vad säger du?

  Med vänlig hälsning Frihetsmaskinen

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag skrev faktiskt ett inlägg om mina tankar om det här för nästan exakt ett år sen, Här är inlägget.

   Delete
  2. Anonymous10:06 AM

   Det är nog ungefär lika stora klyftor oberoende om det är sport eller ekonomi man ska bli duktig på. Utbildning har inte så stor del i det hela tror jag. Kanske nästan bättre förutsättningar för ungarna som har det lite tufft och får lära sig ta ansvar själva tidigt.

   Delete
 4. jag fick känslan av att du har viss kunskap av brasilien. Hur har du fått dessa kunskaper?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag kan tyvärr inte skryta om några större kunskaper om Brasilien. Att det finns fattiga människor som växer upp med alkoholiserade föräldrar i favelor fick jag nog lära mig i mellanstadiet eller något sånt. Varför det dök upp som exempel nu vet jag inte, kanske hade något reportage från VM eller OS i Rio i mitt undermedvetna.

   Delete
 5. Anonymous3:09 PM

  Jag känner en simmerska som var med i landslaget och tog hem medalj i stora tävlingar och bl.a. medverkade i OS i London .

  Hon kom dit hon gjorde för att hon tränade hårt.
  När hon sedan var tvungen att fokusera på annat tappade hon sin simkarriär trots att hon tränade mer än vad många andra gör.

  Ditt Antagande är rent ut sagt helt felbaserat.

  Som tidigare nämnde om Zlatan, så har man efter att ha sett åtskilliga intervjuer och läst hans självbiografi förstått att det är enbart hård träning som gjort art han lyckats.

  Du skriver däremot tvärtom.

  Hur tänkte du?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det var just det som var min poäng. Idrottarna själva tycker ofta att det är deras egna hårda arbete som är hela förklaringen. Eftersom de aldrig kommer i kontakt med personerna som tränar lika hårt som de själva men saknar talangen att placera sig topp 100 i Sverige inom en idrott.

   Tror du vilken man som helst kan springa 100 meter under 9,90 sekunder, bara man tränar exakt som Usain Bolt gjort? Jag är helt övertygad om att det handlar om långt under en promille av jorden befolkning som skulle kunna klara den tiden oavsett träning. Sen att långt under en promille av dessa talanger sen verkligen tränar så hårt förklarar att det bara blir kanske en person per 100 miljoner som lyckas springa så snabbt. Och då är man ändå en bra bit ifrån världsrekordet.

   Delete
  2. Rimligtvis satsar du väl på en sport du har hyffsade förutsättningar för? Jag skulle säga att alla skulle kunna placera sig topp 100 i Sverige inom ett valt område om de gav allt för att lyckas med det. Alltså pga vilja inte ren talang. Detta är förutsatt att du inte har skador/funktionshinder som gör det omöjligt.

   Man kan bli ekonomiskt fri genom att födas rik/ starta företag och sälja/bostadskarriär/jobba hårt och spara/vara lat/etc. Vill du bli fotbollsproffs så måste du vara en krigare oavsett förutsättningar. Jag har sett båda exempel i verkligheten.

   Delete
  3. Ja möjligtvis topp 100 i Sverige. Även om jag tror det är gränsfall inom sporterna med hårdast konkurrens.

   Delete
  4. Anonymous5:17 PM

   Att Zlatan blivit så bra som han blivit enbart pga träning är ett löjeväckande påstående, vi pratar om en världens bästa fotbollsspelare genom tiderna.

   Visst att Zlatan har tränat väldigt hårt och och självklart inte hade varit där han är utan all tid han lagt på att träna men han hade heller inte varit där utan sin vinnarskalle, hans uppenbara och enorma talang och sina fysiska förutsättningar.. han har varit relativt skadefri och verkar leva ett harmoniskt liv med sin familj.

   Det är snarare blygsamhet (ja även för Zlatan har ett visst mått av det;))och i viss mån deras roll som förebild som får bla idrottare att prata om vikten av träning. Lite, sikta mot stjärnorna så kommer du iaf att nå trädtopparna.

   Det handlar om att skapa sig den framtid man vill leva i istället för att gå runt och gnälla uppgivet och avundsjukt.

   Även om miljonärens och tex Zlatans liv troligen skiljer sig åt väldigt mycket så kan jag inte annat än imponeras av det engagemang för saken som miljonären visat, en fantastisk målinriktad resa på många sätt.

   Dock, vi är alla olika och alla har sin resa till lycka och självförverkligande, glöm inte av att ha kul på vägen.. även om man bara når trädtopparna kan det vara gott nog!

   Sock

   Delete
 6. Anonymous3:42 PM

  Han tänkte helt rätt - Z har tränat hård men hade talang från början (och förvaltade den bra genom hård träning)

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:17 PM

  Miljonären resonerar helt riktigt. Googla gärna "Survivorship bias". Att satsa på något man har "hyffsade förutsättningar för" räcker ofta inte långt är jag rädd.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:51 PM

  Enligt resonemanget av vissa här kan man utan talang med hård träning bli tex. sångare musiker eller känd konstnär.
  Eller varför inte nobelpristagare, bara att ersätta intelligens med hård träning!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det är en härlig och motiverande tanke. Men tyvärr inte rimligt.

   Såg en studie där ett antal personer följt samma träningsprogram. Vissa hade ökat muskelvolymen med 50% och andra med 0%. Tufft för den med 0% att bli världselit inom kraftsport.

   Delete
 9. Anonymous5:09 PM

  Givetvis kommer vilken person som helst som är bland de främsta i världen inom sin sport (för stora sporter, med många utövare) att ha "bättre lämpade" genetiska förutsättningar än snittet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag trodde också det var självklart när jag skrev inlägget.

   Delete