Monday, April 10, 2017

Utdelningssäsongen

Nu drar mitt livs sista utdelningssäsong där alla utdelningar ska återinvesteras igång. Nästa år ska utdelningarna sparas för att täcka mina kostnader under 2019.  Så blir med mina mått stora köp kommande månad.

För mig vore det ju kanske bäst om en större nedgång på börsen redan inträffat inför dessa lite större köp. Det näst bästa är om nedgången kommer närmaste året då jag fortfarande stoppar in över 20.000 friska kronor varje månad. Även utan utdelningar.

Men med det sagt är jag ingen stor beundrare av tankesättet att nedgångar är av enbart godo för oss som är nettoköpare. Det resonemanget bygger ju på att aktiekurs och utdelning för att visst år i framtiden är förutbestämt. Och att nedgångar nu med garanti skulle innebära större uppgångar sen för att kompensera. Men att börsen går bra kan ju också ses som ett tecken på att ekonomin rullar på och bolagen bör kunna tjäna mer och dela ut mer kommande år (år i plural).

Ingen mening att fundera för mycket. Bara följa strategin att köpa på och fortsätta att vara fullinvesterad. Så får börsen gå som den går. Fler och fler aktier blir det i alla fall varje månad ett bra tag till.

Prioriterade köp blir Sampo och Castellum närmaste tiden. Nästan som en uppesittarkväll det här.

8 comments:

 1. Lycka till! Du har ett fan här. Kör (köp) så det ryker.

  ReplyDelete
 2. James7:14 AM

  Har in några H&M extra för utdelningem så långt. Kan bli några skanska & castellum också.

  ReplyDelete
 3. Blev 16 Castellum och 4 H&M här på morgonen. Kör lite fler Castellum i eftermiddag och sen Sampo imorgon när det kommit in lite nya pengar.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:10 AM

  Köper du olika aktier för utdelningarna? Alltså köper du hm för hm-utdelningen?

  ReplyDelete
 5. Köper helt fritt, dvs ingen koppling mellan vilket bolag som delar ut och vilka aktier jag köper.

  ReplyDelete
 6. Hej!
  Jag har följt din blogg i två år och har också börjat spara. Bl.a fick du mig att spara på cloetta-aktier. Jag undrar om du köper aktier oavsett hur dyr börsen är ? jag är orolig om att fortsätta köpa aktier då jag fruktar ett ras. Ska jag strunta i dessa tankar och bara köpa aktier varje månad tills jag också jag sluta mitt jobb?
  Tack på förhand!

  ReplyDelete
 7. Man får ju hitta en strategi som passar en själv. Just nu köper jag nya aktier varje månad för 100% av mitt sparande och nu när jag dessutom får utdelning även för 100% av utdelningen varje månad.

  Om du tittar i bloggen början så sparade jag tex 50% i aktiefonder och 50% i räntor när börsen hade gått upp länge. För att sen kunna stoppa över räntepengarna i aktiefonder när börsen gått ner. Jag har också försökt tajma marknaden genom att sälja när det gått upp mycket för att sen kunna köpa tillbaka när det gått ner. Det är dock väldigt svårt och jag sålde aktierna minst 1 år för tidigt vilket gjorde att jag missade fortsatt uppgång.

  Så nu köper jag och behåller och låter tiden lösa ett ökat värde och en ökad utdelning. Utan försök att tajma marknaden och vara rädd för ras. Jag jobbar dock helt utan belåning vilket har en uppsida om jag skulle vilja öka köptakten efter ett ras att jag kan belåna portföljen med tex 10-15% efter en nedgång för att kompensera att jag inte har något torrt krut i form av kontanter att stoppa in just när det känns "billigt".

  Finns olika strategier. Och vilken som är bäst handlar egentligen bara om man lyckas lista ut eller chansa sig till när det är rätt läge att köpa och sälja. Vilket är svårt.

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:25 PM

  Föreställer mig att courtage har stor påverkan när du köper i så små poster, finns det med i dina kalkyler?

  ReplyDelete