Tuesday, April 04, 2017

Regnperioden är snart här

Nu är det väldigt kort tid kvar till den riktiga regnperioden drar igång. Jag pratar givetvis om utdelningsregnet. För egen del så blir det en peak 11-13 april då många av mina bolag delar ut just dessa 3 dagar. Sen är det lite lugnare ett tag efter det till en ny lite längre omgång från ABB 25 april till H&M 17 maj.

När så pass stora belopp kommer in under en begränsad period öppnar det upp för att fundera lite extra på hur pengarna ska fördelas. Det vanliga månadssparandet på drygt 20.000 kr i månaden slinker lätt ut i de befintliga bolagen utan större eftertanke.

I grova drag är jag nöjd med de bolag jag har idag och den fördelningen jag eftersträvar. Men ibland funderar jag på om jag skulle komplettera med ytterligare något bolag och landa på runt 20 bolag totalt.

Vad skulle då kunna komplettera mina befintliga innehav?

- Något mer i Euro, då det ändå är viss chans att jag inom 5-10 år kommer bo utomlands och utdelning i annan valuta än SEK vore fint och minska valutarisken.
- Något som direktavkastar minst 5% för att hjälpa mig komma upp och över de 4% som är mitt mål och som jag idag ligger klart under.
- Något med lite riskspridning, kanske ett investmentbolag.
- Något med verksamhet inom branscher jag idag inte har exponering mot, tex försäkring.

Ja som ni kanske märker så är punkterna ovan inte helt slumpvis valda utan snarare en efterhandskonstruktion för att motivera ett köp i finska Sampo (ägare av flera försäkringsbolag och även stor ägare i Nordea). Jag har idag 1500 Nordeaaktier med ett mål att nå 2000 stycken. Men är inne på om jag ska ta och ersätta dessa 500 sista Nordea med Sampo till ungefär motsvarande inköpsbelopp istället.

Att passa på att köpa utländska bolag när det kommer in lite mer pengar på kontot via utdelningar passar mig bra. Då jag siktar på att köpa för strax under 1000 Euro per gång i finska bolag vilket ger 1 Euro i courtage. Så lutar att att det blir ett köp i Sampo nu i mitten på april och sen ett i mitten av maj.

Vad tror ni om det?

32 comments:

 1. Anonymous5:40 PM

  Hej. Har nyligen betalat av mina gamla dumma lån på 80 000 kr på ett halvår (via lågbetalt knegjobb). Min dröm är att bli ekonomiskt oberoende via utdelningsaktier samt uthyrning av lägenheter. Jag behöver alltså två stycken sparkvoter, en till aktier och en till bolån.
  Lever i en mindre stad och har otroligt låga levnadskostnader, ca 4000 kr i månaden med ALLT. Så kommer kunna spara mycket, ca 10k - 14k i månaden. Jag har idag 25 000 kr på vanligt sparkonto.
  Frågan är hur jag ska fördela mitt sparande? Hur mycket är lagom att ha på sparkonto? Hur många % bör jag lägga på aktier/bospar. Vilken sparform blir bäst för bospar?
  Köper gärna inte indexfonder, utan helst aktier pga intresse. Hur många % bör utgöra global indexfond för att få spridning?
  Mycket tacksam för tips!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Menar du att du ska spara ihop pengar till kontantinsatser till lägenheter du ska köpa och sen hyra ut?

   Delete
  2. Ska du investera i bostad för att hyra ut?
   då är avkastningen ganska begränsat.

   Är det för att spekulera i värdeökning?
   Då bör du inte underskatta risken.

   Delete
 2. Intressant, men jag köper varken aktier eller annat, med annan valuta.
  Både euro och dollar slår ju många 10-tals % lite av och till, och jag klarar ej av att veta hur valutorna kommer utvecklas, det räcker med att klura ut hur aktierna ska gå framöver.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ska man bo i Portugal är det ju SEK som är "annan valuta".

   Delete
 3. Anonymous6:24 PM

  För att hyra ut. Jag bor redan bra och billigt, och i en småstad med bostadsbrist men billiga priser som går upp.

  ReplyDelete
 4. Sampo är inte superbilligt idag men har varit en fin kassako i många år för mig, säkert ett bra köp på några års sikt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Superbilligt, stabilt och bra är svårt att hitta tycker jag. Så får nöja mig med bra på några års sikt och hoppas du får rätt där.

   Delete
 5. Anonymous7:28 PM

  Du funderar inte att använda pengarna till att "köpa på dippen" som blir innan bolagen delar ut?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om man köper före eller efter utdelning spelar bara roll för om man vill slå målet för utdelning 2017 eller inte. Dvs inget jag lägger någon vikt vid.

   Delete
 6. Ett alternativ kanske kan vara finska investment/fastighetsbolaget CapMan med en årlig utdelning på över 6 %?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för tips. Ska kolla upp CapMan.

   Delete
 7. Anonymous8:22 PM

  Är det inte lite väl stor exponering 3 sammanlänkade företag som Fortum/Sampo/Nordea?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad tänkte du kopplingen är mellan Fortum och Nordea/Sampo?

   Kopplingen Sampo och Nordea har jag inga problem med. Äger ju massa innehav i Investor och Industrivärden dubbelt.

   Delete
 8. Var jag som du skulle jag försöka passa på att köpa aktier som normalt kräver en större post för att få rimligt courtage. Alltså antingen utländska aktier (1 USD/,0015 är väl ditt optimala courtage) eller aktier på listor med högre minimicourtage (19/,0015).

  Utländska valutor är lite i överkant nu dock. Kanske bra tillfälle att köpa t.ex. Kopparbergs, Bosjö eller liknande? Tycker förvisso att Kopparbergs är för högt värderade men det är en annan historia...

  ReplyDelete
 9. Med courtage,källskatt och spreadavgifter åt bägge hållen måste utländska aktier gå bättre än motsvarande svenska

  ReplyDelete
  Replies
  1. Courtage samma % för mig men måste köpa för lite större belopp. Men inga problem under utdelningssäsongen.

   Källskatt räknar jag med att få tillbaka 100% kommande år. Men visst får ligga ute med pengar motsvarande mindre del av utdelningen några år på utländska bolag.

   Spread främst problem om man köper och säljer. Köpa och behålla +20 år ger minimal effekt av spread.

   Så sammantaget tycker jag fördelarna med att ha en del i euro och dollar vida överstiger nackdelarna. Men har en stor majoritet i SEK.

   Delete
 10. Om du inte varit fulltankad i Ratos, hade du köpt idag då miljonaren?

  ReplyDelete
 11. hanterapengar9:02 AM

  Sampo vore ju klockrent.

  Euro, försäkringar, hög direktavkastning :-)

  ReplyDelete
 12. Micke: Hade jag haft 0% Ratos i portföljen hade jag nog siktat på att öka långsamt upp mot 2%. Men långt ifrån säkert att jag fått upp ögonen för Ratos i nuläget.

  ReplyDelete
 13. Du har inte funderat på Kinnevik?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jo Kinnevik är på topp 3 listan om jag skulle ta in fler nya bolag.

   Delete
 14. Småspararen4:16 PM

  Hej Miljonär innan 30. Efter att ha följt din blogg ett tag har jag insett att det är dumt att köpa aktier via storbankerna (dit räknar jag även Danske bank, som dessutom aldrig verkar ha öppet på sitt kontor) pga deras höga courtage. Vacklar mellan Avanza, Nordnet och Aktieinvest. Vad gäller den senare tilltalar den mig eftersom den har mycket lågt courtage på månadssparande och återinvesterar utdelningar kostnadsfritt om jag förstått allt rätt. Jag funderar även på att spara åt mitt barn där.

  Jag har inte bestämt mig än och skulle gärna vilja veta vad du och andra läsare ser för fördelar respektive nackdelar med Avanza, Nordnet och Aktieinvest. Min tanke är att"smådutta" med månadssparande för mig och mitt barn.

  ReplyDelete
 15. Hej!
  Sampo är bra men jag tycker de liknar bolag du redan har. Varför inte prova med ett eller två stabila spelbolag som Betsson eller Kindred? Har haft fin och säker direktavkastning där i många år. Faktum är att de går nästan bättre när konjunkturen är sämre. Betsson har väl bland den bästa direktavkastningen på börsen just nu. Mest pengar till mig har dock Tele2 delat ut genom åren. Helt oslagbara på det.

  mvh

  ReplyDelete
 16. Jojje7:45 PM

  Hej!
  Har du kollat på Kesko??
  Stabilt med bra DA.
  Med vänlig hälsning Jojje

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inte kollat Kesko. Men valt att inte köpa ICA eller Axfood. Så då får jag nog vara konsekvent och även avstå från finsk motsvarighet.

   Gissar att de har samma utmaningar med prispress i kombination med att fler och fler äter ute istället för hemma.

   Delete
 17. Jojje8:21 PM

  Hej igen!!
  Kesko är så mycket bredare än både ICA och Axfood.
  Ta en titt på deras hemsida så ser du.
  Mat,bygg,sport etc etc
  Med vänlig hälsning Jojje

  ReplyDelete
 18. Anonymous8:39 AM

  Oftopic. Du som helst cyklar men blir begränsad av årstiderna. Köp en sån här: https://www.indiegogo.com/projects/podride-a-practical-and-fun-bicycle-car-bike-bicycle--2#/

  ReplyDelete
 19. Som utdelningsinvesterare skulle jag kolla på tyska återförsäkringsbolag för att få in euroområdet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Något förslag på tyskt bolag?

   Delete
 20. Anonymous9:20 PM

  Gissar att Kaktus syftar på MunichRe. Har själv varit inne i bolaget men sålde av innehållet då jag stängde min tyska depå. Det är ett intressant bolag, helt klart. Warren Buffett var tidigare storägare. Notera tidigare, det skrämmer litet, men Buffett har också kommenterat hans rådande försiktighet till återförsäkringsbranschen.

  -Konservativ

  ReplyDelete