Saturday, April 15, 2017

Min bok är på tryck

Den trogne bloggläsaren har ju kunnat följa mitt arbete med att skriva mina första bok. Det är en dröm jag haft i många år och när jag på vinst och förlust förra sommaren  tog kontakt med ett förlag gick det väldigt fort att hitta varandra.

Förlaget är Sterners förlag som bland annat givit ut Marcus Hernhags båda aktieböcker. Och det var det förlag som jag efter lite research kontaktade först och som mitt första val.

Jag och Jan som äger förlaget pratade i telefon innan sommaren och jag tog fram ett förslag och utkast på ett par kapitel under semestern. Sen träffades vi efter sommaren och bestämde att vi kör! Jag satte upp en tydlig deadline för mig själv att manuset skulle vara klart vid nyår och sen har det varit några möten, korrekturarbete, formgivning, val av omslag etc. Och nu är allt klart och vi väntar bara på tryckeriet.

Boken kommer lanseras den 25/4 och då finnas "där böcker säljs". Exakt vad det betyder återstår ju att se. Men hos de större online-bokhandlarna i alla fall. Boken kommer kosta runt 200 kr men det exakta priset sätter ju bokhandeln.

Min dröm är att även få se den i några fysiska butiker, till exempel Pocketshop på Arlanda som jag passerar minst en gång i månaden när jag reser i jobbet. Tänk att få gå in där. Rätta till exponeringen av sin egen bok och även se att antalet böcker har krympt sen förra besöket.

Redan den 24 april dvs dagen innan boken släpps i handeln kommer ni trogna bloggläsare kunna beställa ett signerat ex. Det blir först till kvarn (hoppas jag) då det bara kommer finnas 100 signerade exemplar att beställa den vägen. Länk till denna förhandsbeställning kommer här på bloggen den 24e.

Har även skapat en undersida här på bloggen om boken där en grov översikt på innehållet i den ca 150 sidor tjocka boken finns beskrivet. Hittas via bilden ute till höger om du ser webversionen eller via att välja i menyn ovan texten där det står bloggen/boken om du surfar via mobilen.

Erkänner att jag är jättespänd på både hur både boken ska tas emot och hur försäljningen ska gå. Det är (för en gångs skull i mitt fall) inte så mycket en ekonomisk fråga. Vore helt enkelt bara så jäkla kul att kunna dra igång något sånt här helt på egen hand utan tidigare kontakt med branschen eller förkunskaper om hur man ger ut böcker och lyckas få det att funka. 3000 sålda böcker under 2017 är mitt mål och det skulle jag vara supernöjd med. Under 1000 vore ett fiasko!

Infosidan här på bloggen når du här: http://miljonar.blogspot.se/p/min-bok.html


66 comments:

 1. Härligt!
  Ser fram emot att läsa den.

  Glad Påsk!

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:44 AM

  Du har ju en sparsam målgrupp här - kommer den finnas på bibliotek? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är nog upp till er sparsamma läsare. Jag brukar fråga på mitt bibliotek om de kan ta in böckerna jag vill läsa. Vilket de nästan alltid gör. Så bara att fråga efter den.

   Delete
  2. Haha årets kommentar :-)

   Delete
  3. James9:16 PM

   Snart på 3000 bibliotek landet runt

   Delete
 3. Anonymous10:18 AM

  200 kr för 150 sidor

  Skulle du i ärlighetens namn själv lägga dem pengarna på en bok?

  Visst kan man argumentera att det är en "investering" etc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tycker absolut priset är rimligt. Mycket mer värde för pengarna än 2 biobesök eller 4 öl på krogen. Som jag tror den huvudsakliga målgruppen för boken regelbundet köper.

   Delete
  2. James9:18 PM

   Och då tror miljonären att en öl på krogen fortfarande kostar 50:-

   Delete
 4. Om du tycker 200 kronor är mycket för en bok som man läser på 1-3 timmar så har du aldrig köpt barnböcker.

  @miljonarinnan30, vad är målgruppen för boken? Vi som tittar in på bloggen eller människor som inte har orkat bry sig speciellt mycket om sparande eller någon annan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Är ju en del grundläggande tips för nybörjaren. Men också fokus på inspiration och tankar kring pengars värde som jag själv inte läst så mycket om på andra ställen/andra böcker.

   Samt en hel del som varit nytt för mig själv under arbetet med boken trots att jag varit intresserad av ämnet i över 10 år. Så tror nog även den lite mer erfarna kan få lite nya tankar. Men huvudmålgrupp är personer mellan 15 och 30 som inte ser fram mot 9 till 5 jobb till de fyller 67.

   Delete
 5. Anonymous10:39 AM

  Har bloggaren lyckats med sin kommunikation med läsekretsen går läsarna och lånar boken på biblioteket. Sedan kan man fråga sig om det behövs ytterligare en handbok i konsten att bli rik?

  Det ser lite oroväckande ut när man ser kapitelrubrikerna. Världens 8:e underverk, och passiv inkomst känns rätt uttjatat. Boken hade kunnat bli hur bra som helst om den handlat om författaren.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad mer än det som går att läsa i bloggen vill du veta om mig egentligen Lars? Kan du inte få nog?

   Delete
 6. Grattis!

  Ser fram emot som sommarläsning - om det blir på biblioteket eller Arlanda som boken införskaffas får vi se.

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:03 AM

  Har följt bloggen i de ca 10 år den funnits! Räknar med att man kan få ett signerat ex skickat utanför Sveriges gränser? Hade uppskattat det!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hoppas frakt till utlandet ska gå att lösa. Men får återkomma i frågan.

   Delete
 8. Anonymous11:05 AM

  Jag förstår att du måste vara stolt över boken. Känns det inte synd att inte få sätta sitt namn på ett sådant verk?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Varumärket Miljonär innan 30 är lika mycket värt som mitt namn för mig. Men visst vore det roligt att berätta för lite fler om vad jag sysslat med på kvällarna senaste halvåret. Man kan inte få allt.

   Delete
 9. Bara av rent intresse: hur många sidor blev boken i word vs det faktiska antalet sidor i upplagan???

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer inte ihåg med tror det var ca 230.000 tecken. 75 sidor i typsnitt 12 kanske?

   Delete
 10. Ser fram emot att läsa din bok. Bra jobbat.

  Mvh Slimis

  ReplyDelete
 11. Spännande! Dock är framsidan ingen höjdare från ett grafiskt perspektiv. Förstår att det inte går att ändra nu men jag köper ofta böcker själv baserat på hur professionell framsidan ser ut och denna tilltalar mig inte. Det känns lite plottrigt och ostrukturerat med olika textfärger, han som håller datorn och typsnitten.

  Jämför med tex:

  http://wallstreetwindow.com/images/bookcover.jpg

  https://www.stocktrader.com/wp-content/uploads/2008/08/little-book-beats-markets-book-cover.png

  http://www.trader.university/wp-content/uploads/2016/12/Rocket-Stocks-final-book-cover-e1481908135563.jpg

  Väldigt överskådliga framsidor där innehållet direkt framhävs. Hoppas dock boken kommer sälja bra ändå så länge innehållet håller samma kvalitet som bloggen.

  ReplyDelete
  Replies
  1. James9:35 PM

   Kan inte se att något av dina förslag är ens i närheten av lika skarpt som: så kan alla svenskar bli miljonärer 30 & pensionärer innan 40. Är ju just det specifika som är pricksäkert och eggande vilket intet av exempel hade. Det sista var ju direkt intetsägande. Även om bilden på raketen var söt så väckte ju omslaget noll och inget intresse.

   Delete
 12. Ser faktiskt ingen mening att lägga 200 spänn på en bok som tar 1.5 timmar att läsa, och som det dessutom finns extremt mycket om redan (både böcker, bloggar och Twitter). Det är i min mening bara ännu ett tecken på att nästa stora ras snart kommer.

  Och du borde nog revidera din syn på antal sålda böcker och fiasko. Inte särskilt många debutanter inom något område som säljer ens 1000 böcker.

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:09 PM

  @Miljonären

  Svar på din fråga om jag inte kan få nog? Svar: Nej. Jag tycker du är en unik, och spännande person. Lundaluppen ägnad visst ett inlägg om din blogg. Precis som han satt jag helt trollbunden och läste. Det var i bloggens statperiod. Hade jag varit förläggare hade jag velat göra något helt annorlunda. Skapa något i stil med Jonathan Livingston Seagull av Richard Bach.

  Marknaden är överfull av stupiditeter av typ Bli Grymt Rik På Aktier. Dessa böcker har samma värde som en handbok i konsten att gå ner i vikt. I klartext inget värde alls.

  Två klassiska berättelser om ränta-på-ränta. Indianernas försäljning av Manhattan 1626, och riskornen på schackbrädet som dubblar sig för varje ruta. Du som läser dessa rader hittar dom på nätet gratis.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
 14. Anonymous2:22 PM

  Då skall jag vänta med att läsa den tills den går att köpa begagnad för 15kr eller så ber jag bibblan ta in ett exemplar. 200kr är ju nästan en HM aktie.

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:50 PM

  Jag tror säkert boken kommer sälja bra, du har en stor läsekrets men som grafisk formgivare gör det tyvärr ont att se omslaget. Ska du locka de som inte redan läser din blogg är framsidan superviktig. Nu är det tyvärr allt annat än bra. Omodernt typsnitt, tråkig bild, alldeles för mycket text. Även om den kommer sälja bra tycker jag du ska ta tillfället i akt att om det blir en ny upplaga göra om layouten. Hernhags böcker är bra, men även de framsidorna känns taffligt gjorda. Det är uppenbart inte förlagets starkaste sida.

  // Jonas

  ReplyDelete
 16. Kul att ge ut en bok, har själv gjort det... men en första upplaga på 1000 är inte ett misslyckande, det är inte en deckare du skriver, det är ett smalt ämne, min var ett ännu smalare ämne
  https://www.wolterskluwer.se/produkt/9789139017745

  ReplyDelete
 17. Anonymous3:21 PM

  @Jonas

  Är framsidan superviktig? Jag har alltid upplevt innehållet som det intressanta. De bloggare som alltid har en publik som Lundaluppen och Irvingsinvesteringar låter alltid texten tala. Man är inte där primärt för att sälja någonting. Detta är något som läsaren känner. Själv känner jag att lektören på detta bokförlag har inte någon större uppfattning om det hästurin i glasen än en Chateaune-du-Pape.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
 18. Ja Lars framsidan är viktig.

  Kolla bara på bostadsförsäljningar. Bostaden stylas, bilder i extremt hög kvalitet tas och ändå köper du den omöblerad. Första intrycket är otroligt viktigt för att något ska sälja, samma sak gäller för böcker.

  ReplyDelete
 19. Anonymous3:58 PM

  @Lars

  Framsidan är viktig i den meningen att locka ej redan frälsta till att köpa boken. På bloggar och på nätet har många överseende med att layouten inte är fantastisk. Innehållet är gratis och det är innehållet man vill åt. Köper man en fysisk bok är självklart innehållet också det viktigaste, men det samspelar med upplevelsen av hur produkten ser ut. Är den välgjord rent grafisk är känslan av att man fått mer värde för pengarna än om du får en bunt hophäftad a4 även om texten är detsamma. Jag är övertygad om att Miljonärens bok kommer sälja bra ändå. Han har en stor läsekrets och jag önskar honom lycka till!

  // Jonas

  ReplyDelete
 20. Anonymous4:06 PM

  @Fromage3D

  Nej framsidan är inte viktig skulle jag gå och kolla på en bostadsrätt skulle jag börja med att se på årsredovisningen. Hur ser soliditetstalet ut? Hur ser likviditets talet ut? Hur ser föreningens underhållsplan ut? Var ligger lägenheten?

  Själv har jag köpt Edward St Aubyns andra volym i sviten Romanerna om Patrick Melrose. Stor konst. Har inte ägnat layoutenen tanke.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:03 AM

   Om detta är vad du kolla på i första hand, Lars, så är du helt klart i minoritet. De flesta kollar hur lägenheten ser ut. Jag förstår att du vill försvara din ståndpunkt, men om du går till vilken fysisk bokaffär som helst så ser du att de flesta tittar på omslagen och om de då ser tilltalande ut så läser de baksidan av boken för att se om det fortfarande är intressant.

   Är vi inte alla ense om att det bästa vore att maximera chansen för en "ofrälse" i ämnet att hitta, bli intresserad av och köpa boken? Isf tycker jag att många redan har påvisat varför den är viktig (om den inte vore det så hade böckerna haft en enfärgad dito med boknamnet bara - varför ens lägga pengar på det ...)

   Delete
 21. Kollar du verkligen årsredovisningen utan att ens har sett lägenheten? Det tvekar jag på, och då återkommer mitt svar att bilderna säljer produkten innan du kollar närmare på innehållet (texten, årsredovisningen etc)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:25 AM

   Lars är ett känt troll och de ska man inte mata.

   Delete
 22. Jag gillar dig, men att få en bok signerad "Miljonär innan 30" lockar inte väldigt. Det kan ju vem som helst kalla sig, att få boken signerad - med ett riktigt namn - är ju vad som gäller. Köpte av Hernhag av den anledningen, men skulle han kallat sig "Skägget" i signaturen hade det köpet uteblivit :-D

  ReplyDelete
 23. Anonymous9:36 PM

  Känns som om det har sparats in rejält på omslaget, börjar förstå nu hur du lyckats bli så rik!

  ReplyDelete
 24. Vill man inte ha signerad bok är det ju bara att vänta till den 25e och köpa osignerad. Med risk för att den begränsade signerade upplagan blir väldigt värdefull om 50 år när de bara finns ett fåtal signerade ex kvar i bra skick av min debutbok ;-)

  ReplyDelete
 25. Anonymous10:25 PM

  Lycka till med boken. Jag kommer köpa den! Du inspirerar dagligen med bloggen! Jenny

  ReplyDelete
 26. Grattis Miljonären!
  Det är en häftig känsla att se sin egen bok i handeln! Ser fram emot att läsa den!

  Joel

  ReplyDelete
 27. Anonymous11:51 PM

  På pocketshop skulle den sälja som smör.

  ReplyDelete
 28. Anonymous9:52 AM

  Så många negativa kommentarer. Själv kommer jag att köpa några ex för att ge bort till de yngre i familen/släkten. /Martin

  ReplyDelete
 29. Mullansson10:40 AM

  Kommer alltså signaturen vara "Miljonär innan 30", och inte ditt riktiga namn, i de signerad ex'en?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Blir en liten hemlig hälsning och sen underskrift "Miljonär innan 30" ja.

   Delete
 30. Fantasikt. Blir naturligtvis ett köp!

  ReplyDelete
 31. Anonymous1:04 PM

  Stort grattis till boken! Det ska bli intressant att läsa den. Kommer boken att släppas som e-bok?

  Tillför boken något om man har följt ekonomiska bloggar/podcast dagligen i flera år?

  Lite konstruktiv kritik. Som grafisk designer så är tyvärr inte omslaget någon succé, men det är enbart min personliga åsikt.

  Ha en bra dag och lycka till!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Inget bestämt om e-bok eller ljudbok. Så gissar på nej.

   Boken är tänkt att passa även nybörjare. Så är man väldigt intresserad och insatt blir det en del repetition. Men också lite nytt tror jag. Inte minst inspiration och infallsvinklar.

   Många åsikter om omslaget. Jag är ingen expert men fick några olika förslag och valde ett som jag gillade. Så jag tycker det blev bra. Men förstår att man kan tycka olika.

   Delete
 32. Så otroligt spännande. Kommer köpa utan tvekan :)

  ReplyDelete
 33. Anonymous3:49 PM

  Varför klagar folk på omslaget? Tycker den är riktigt bra. Hade kanske valt en mörkare variant på bakgrunden.

  ReplyDelete
 34. Anonymous5:58 PM

  @Lars

  Oavsett vad du kollar på kan du vara 100 % säker på att du inte är representativ för vad folk kollar på först när de tittar på bostadsrätter... ;-)

  Om köparen öht kollar på årsredovisningen innan kontraktsskrivningen skall man nog vara mer än nöjd.

  ReplyDelete
 35. Anonymous6:32 PM

  @Anonym

  Skulle jag köpa en bostadsrätt på låt oss säga Östermalm hade arbetet sätt ut så här. Kollat på läget om jag vill bo där. Tittat på Årsredovisningen. Soliditetstalet bör vara över 25%. Likviditetstalet över 200%. En viktig parameter är lån per kvadratmeter. Måste vara under 5000kr. Jag hade sedan ringt Ordförande i föreningen för att få reda på vad som ligger i pipen. Underhållsplanen med andra ord. Är den låga hyran en funktion av ett eftersatt underhåll?

  Först nu är det dags att kolla på lägenheten. Jag kan ju inte köpa mäklarens fruktskålar, ägarens smaklösa tapeter är en bisak.

  Avslutningsvis önskar jag bloggaren stort lycka till med boken.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:27 AM

   Sluta försök få detta till ett argument. Du lurar bara dig själv. Självklart börjar även du med att titta på lägenheten.

   Delete
 36. Anonymous6:46 PM

  Jag tycker att omslaget för tankarna till day-trading. Snabb klipp säljer har jag förstått.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:12 AM

   Tycker tyvärr också att "day trading" är det första som dyker upp när jag ser omslaget.

   Med det sagt så jättekul att du skriver en bok. Önskar dig lycka till och oavsett hur det går är det ju häftigt att ha gett ut en bok! Du är ju fortfarande förmögen nog att inte behöva jobba hur boken än säljer :)

   Delete
 37. Anonymous8:23 AM

  Vilket fruktansvärt omslag. Ser ut som ett skämt. Det kommer att göra att försäljningen går ner. Hade också hoppats på att boken handlade om dig och inte bara vara en till Bli Rik På Aktier-bok.

  ReplyDelete
 38. Wow vilka negativa kommentarer! Hatten av säger jag! Har också följt dig sedan starten och har mycket att tacka dig för i mitt sparande. Snyggt jobbat!

  ReplyDelete
 39. Kul med stort engagemang och många kommentarer. Vet av egen erfarenhet att det är lätt att vara kritisk anonym på nätet. Har själv många gånger varit det och säkert slängt ur mig att något är skit fast jag egentligen bara tyckte det är halvdåligt.

  Det är också tydligt så att de negativa kommentarerna gör större avtryck än de positiva. Både på mig och andra läsare. Är ju blandat med positiva och negativa kommentarer. Men ändå reagerar många "oj vad många negativa".

  Kan slutligen konstatera att ekvationen baserad på kommentarerna är svår att få ihop:

  1. 200 kr är för dyrt för en bok
  2. Omslaget är för dåligt du borde använt duktigare formgivare.
  3. Du ska absolut inte tro att du kan sälja mer än 1000 böcker inom ett såhär smalt område.

  ReplyDelete
 40. Anonymous12:40 PM

  Hej Miljonären

  Jag skulle vilja läsa om när du ökade belåningen på botten, emot alla kloka råd. Och när du maxade Ryssland.
  Mina nerver hade aldrig klarat det risktagandet. Får man läsa om hur dina nerver hade det?

  Mvh Pedro

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Pedro. Dessa delar finns med i avsnittet om min egen resa från nyfödd till snart pensionär. Men att belåna sig eller gå in med 50% av kapitalet i högrisk som Ryssland under begynnande krig är inget som behövs för att lyckas bli miljonär eller ung pensionär. Dvs inget jag tipsar om i boken hur man ska våga/kunna kopiera.

   Båda dessa ageranden blev ju bra. Inte minst belåningen där jag hade turen att pricka botten nästan på dagen. Men det hade haft mycket större effekt på min pensionsålder om jag fått denna bok i studentpresent och börjat göra rätt redan som 18-åring. Då hade jag redan kunnat sluta jobba. Utan chansningar och belåning i rätt ögonblick.

   Delete
 41. Anonymous1:15 PM

  Jag vet inte om jag kommer köpa boken eller önska den på biblioteket - eller kanske både och! Men oavsett så vill jag säga att jag har längtat efter detta! Sterner är knappast känt för fina omslag så det är inte så förvånande eller något som stör mig på något sätt och jag tycker i ärlighetens namn att det är förvånande att folk gnäller över detta. Jag tycker däremot att konceptet är lite oklart utifrån ditt inlägg, eftersom jag vill minnas att du sade dig ha något "unikt" på gång. Oavsett så litar jag på dig tillräckligt mycket för att läsa den och kommer därmed säkerligen se till att försäljningen ökar något. Kul och framför allt GRATTIS! /P

  ReplyDelete
 42. Anonymous3:25 PM

  @Miljonären

  En bloggare styr och ställer i eget hus. Möjligheten att stoppa nättroll, och personer som framför åsikter som inte passar in är ju rätt enkel.

  Med vänlig hälsning

  Lars

  ReplyDelete
  Replies
  1. Att stoppa kritiska kommentarer skulle jag aldrig göra. Gillar att ha ett öppet kommentarsfält där allt går direkt ut utan granskning. Kommentarerna är minst halva min blogg.

   Jag har raderat några enstaka kommentarer som varit helt galna samt många automatgenererade robotars. Men i övrigt är ordet fritt även om man tycker min bok är ful och dyr.

   Delete
 43. Anonymous3:29 PM

  Har läst din blogg sedan start och kommer givetvis köpa ett exemplar. Gratulera till din första bok, bra jobbat!

  /Christian

  ReplyDelete
 44. Anonymous9:56 PM

  Jag har följt din blogg i flera år och vill säga grattis!
  Boktiteln är klockren. Liksom rullar på tungan som en slogan. Jag gillar typsnittet och tycker omslaget ser coolt ut. Men vad skiljer boken från Tobias schildfats vägen till din första miljon?
  /Simpa

  ReplyDelete
  Replies
  1. Min bok stannar inte vid första miljonen utan berör även den tidiga pensionen.

   Hur mycket får man i allmän pension om man slutar vid 40 eller 50? Hur mycket pengar behövs? Hur plockar man ut pengar så man får jämnt flöde före och efter allmäna pensionen betalas ut? Etc etc.

   Delete
 45. Hur fungerar försäljningen rent skattetekniskt ?
  Betalar förlaget dig per såld bok? Dvs fakturerar du dem eller säljer du dem privat ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Förlaget säljer böckerna. Sen fakturerar jag förlaget i framtiden när vi stämt av antalet sålda böcker. Så det dröjer innan det blir några (eventuella) pengar till mig.

   Delete