Saturday, April 22, 2017

Nödvändiga, halvnödvändiga och onödiga köp

Tanken var att min bok skulle komma från tryckeriet till förlaget igår fredag. Men så blev det inte utan den kommer på måndag istället. Spelar mindre roll då vi hade lite marginal då vi tidigare gått ut med beställning från förlaget på måndag och i handeln från tisdag. Så den tidsplanen håller fortfarande. Men tanken var att jag skulle kunna ägna en del av lördagen åt att signera lite böcker och även skicka ut lite recensionsexemplar. Det får bli signering natten mellan måndag och tisdag istället.

Så förmiddagen idag blev fri till lite andra aktiviteter. Började med en cykeltur ner på stan. Min fru ville stanna till på H&M och Lindex. Även om jag är ganska intresserad av att se hur lång kön är och hur många procent av varorna som har REA-skyltar på H&M valde jag denna gång 15 minuters egen tid på biblioteket. Där jag läste tidningen Aktiespararen som bland annat innehöll en analys av Cloetta som inte var så långt från mina egna tankar. Rapporten från besöket på H&M var att det var ganska mycket folk och ganska lite rea.


Efter det gick färden vidare i halv storm mot Ö&B. Följande inhandlades:


- 3x200 gram Marabou choklad = 10 kr styck (Max 3 per köp, annars hade vi nog köpt fler. Dock inte så sugna att vi delade upp oss och köpte 3 var. Den dåliga löpformen som jag skrivit om lär ju inte gynnas av massa choklad)

- Hårfärg Mood = 39,90 kr (till frun)

- Shampoo + Balsam Palmolive = 10 kr styck (till frun, stora rackare till flaskor)

- Braständare = 9 kr (vi har ingen brasa utan för stearinljus och liknande)

- Träolja = 39 kr (för att olja in trall på vår balkong)

Min fru var hjärnan bakom inköpen och det mesta var planerat via annonsbladet inför besöket. Hon har bra koll på priser och säger att allt var billigt jämfört med ordinarie pris. Chokladen fattade även jag att det var bra pris. Dessa varor fick mig att tänka lite på det här med nödvändiga och onödiga inköp. 

Jag har ju många år levt väldigt sparsamt. Och även reflekterat över detta tidigare att min styrka som sparare är att jag trivs med att leva väldigt enkelt i vardagen. Bodde jag själv skulle jag tex aldrig någonsin tända ett stearinljus eller byta ut något i lägenheten som fungerar för "omväxlingens skull". Då den typen av saker inte tillför mitt liv något. Alla inköpen från Ö&B var ju med den definitionen onödiga (kanske med undantag för shampoot).

Hade målet bara varit att överleva (tak över huvudet, mätt och hälsan i behåll) hade vi ju båda kunnat sluta jobba för flera år sen. Att vi jobbar vidare tyder på att vi vill kunna köpa onödiga saker. Ibland saker som jag vill ha tex något till träningen, ibland något min fru vill ha som tex hårfärg och ibland något som båda vill ha som utlandsresa eller choklad. Vi vill däremot inte behöva jobba vidare längre än nödvändigt och gillar tanken att hålla igen nu för att via ränta på ränta få tillbaka mångdubbelt senare. Vi väljer därför att köpa de onödiga sakerna så billigt som möjligt. 

Men för att överleva behöver man för det första ingen balkong, och har man en balkong går det utmärkt att klara sig utan trall, och har man trall så funkar det säkert även att strunta i att olja in den varje år. Så att oljan ligger en bra bit ut på "onödighetsskalan" står helt klart.

13 comments:

 1. Uttrycket 'vad gör det om hundra år' faller lite platt när det möter ränta-på-ränta, det gör en hel del! Men oljan till exempel. Att ta hand om de saker man äger faller ju inom kategorin rimligt i alla fall för min del. Än bättre vore det väl att inreda balkongen med något som inte kräver underhåll så det blir en engångskostnad.

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:26 PM

  Schampo är onödigt, har inte använt den skiten på flera år och jag är renare än någonsin tidigare. Finns en hel rörelse som upptäckt detta, bara att söka på "no poo" om du vill veta mer.

  ReplyDelete
 3. Vi har också fått någon chokladfeber efter påsken. Blir bara choklad och mer choklad för oss. Men på måndag blir det nya tag :)

  ReplyDelete
 4. Anonymous10:49 PM

  Jag tycker hårfärgen var mest onödig. Ju mer man fortsätter, desto mer bunden blir man. Det tar ju en livstid att bli av med utväxten om man sen ska sluta! Bästa besparingen någonsin var när jag vid typ 18 årsålder slutade med hårfärg. Jag verkar dock vara lite ensam i min åsikt, eftersom jag regelbundet ser folk, som benämner sig som fattiga, be andra människor donera pengar till hårfärg eller ber om hårfärg direkt i handen. Kan det verkligen kännas så nödvändigt att man tigger om det i FB-grupper? Nåväl, lite lyx är väl ni också värda. Och att vårda sitt yttre är ju populärt bland många kvinnor (och kanske män också). :) /P.

  ReplyDelete
 5. Frugan körde klipp och färg hos en av stans finaste frisörer i fredags: 1690:-

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:59 AM

  Hej! Håller inte alls med dig att oljan var den onödigaste. Ganska mycket trevligare att gå på trall än den råa betongen.
  Om man tycker det går lika bra med betong skulle man ju inte lagt in trallen där från början. Trallen mår säkert bäst av att oljas in och håller särskilt längre då.

  Mvh JFG

  ReplyDelete
 7. Kanske skrev lite otydligt. Inget var ju så onödigt att vi inte tyckte det var värt att köpa. Då hade vi ju inte köpt det.

  Det jag menade var bara att om överlevnad och maximalt sparande är målet så ska man inte lägga pengar på saker som bidrar med att det är "trevligare att gå på trall" än betong. Men även om vissa verkar tro att det är målet med mitt liv (delvis mitt eget fel då det är den typen av inlägg jag skrivit) så har jag aldrig eftersträvat ett liv där sparandet blir ett lidande.

  Nu lever vi på över 9.000 kr per person i månaden sen årsskiftet, dvs 18.000 kr i månaden för 2 vuxna utan barn. Då finns det jättemycket utrymme för onödiga utgifter (men inte så onödigt att det inte är värt sitt pris, eller att det går att köpa motsvarande vara någon annanstans till ett lägre pris).

  ReplyDelete
 8. Anonymous12:54 PM

  Vad har du för tankar kring medborgarlön och negativ inkomstskatt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Medborgarlön blir kanske nödvändigt med ökad automatisering.

   Men för samhället tror jag det är förkastligt. Att som mig spara ihop egna pengar under 10-15 år och sen leva på dom är något annat än att få lön ett helt liv utan motprestation.

   Delete
 9. Anonymous6:55 PM

  man skulle kunna argumentera att medborgarelön bidrar till konsumtion men 10-15 år av sparande gör ingenting för konsumtion i om att pengarna 'låsas in' - bara ett tanke, jag vet faktiskt inte vad är bäst

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:57 PM

  hur gör ni när ni betalar sådana inköp - gemensamkonto eller räknar varje kronor som var och en spenderar eller lite mer oexakt?

  ReplyDelete
 11. Vi sätter in pengar på ett gemensamt konto från vilket vi betalar alla räkningar. Sen turas vi om att handla mat och andra gemensamma inköp. Då skriver vi vårt namn på kvittot och sen stämmer vi av då och då och låter den som ligger efter betala nästa gång.

  Då vi är gifta och vi båda sparar väldigt stor del av lönen och inte har äktenskapsförord spelar det ju egentligen mindre roll vem som betalar. Men vi har ändå valt denna metod så båda har full koll på våra gemensamma kostnader.

  Saker man köper till bara sig själv köper man helt utan inblandning av den andra personen. Och behöver heller inte fråga om lov.

  ReplyDelete
 12. Fattar inte hur ens spariver kan gå ut över kvalitet så mycket...

  Hårfärgen lär ju vara rena giftet och riskerar att ge din fru permanenta skador i hårbotten.
  Tralloljan är bara skräp, innehåller garanterat nafta och kanske inte ens linolja. Riskerar att bränna trät och gör att du får göra om trallen inom några år.

  Bara för att man är snål eller sparsam behöver man inte vara dum.

  ReplyDelete