Thursday, December 17, 2015

Varför hedga som småsparare?

Ser ofta framförallt på Twitter att traders och vanliga småsparare kortar index eller en aktie för att "hedga sig". Måste erkänna att jag inte fattar vitsen med det riktigt.

Varför inte bara sälja sitt innehav istället för att köpa något annat som ska gå i motsatt riktning som hedge? Om man är stor ägare förstår jag att det både kan driva ner kursen och skicka dåliga signaler till marknaden att sälja massa aktier. Men som vanlig småsparare med tex 100.000 kr i en position får jag inte ihop vitsen med hedge istället för att bara sälja och ligga likvid med en del av pengarna.

Att köpa på båda sidor borde ju både binda kapital och driva dubbelt courtage/spread/avgift?

Upplys mig tack!


10 comments:

 1. Anonymous7:38 AM

  För mig psykologisk effekt. Det är skönt att ligga kvar i sina långsiktiga innehav och sköta eventuell hedge vid sidan om.

  Binder kapital ja men ej dubbelt courtage. 1 köp 1 sälj per hedgning oavsett om det är innehavet eller inte.

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:42 AM

  Enklare att korta än att sälja lite av varje innehav.

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:11 PM

  Håller med dig generellt. Men jag kan se två skäl, ett bra och et mindre bra. Det bästa skälet att korta är att du är positive till en aktie I förhållande till sektorn eller börsen I stort, men negativ eller nervös för börsen eller sektorn I sig. Det är faktiskt också det vanligaste skälet att profesionella investerare hedger genom att blanka.

  Det andra skälet är att det kan vara billigare. Säg att du har tjugo innehav på Stockholmsbörsen och du vill ta ned din ecpsonering med hälften, då måste du betala 20 x courtage för att sälja och sen 20 x igen när du vill öka igen. Istället kan du bara lägga på en ETF typ XACT Bear och sitta kvar för att skydda dig om du tror att ett ras är nära förestående.

  ReplyDelete
 4. Tack för tre bra kommentarer, som gjort mig i alla fall lite klokare.

  Kanske är även en bidragande orsak att man får känna sig lite proffsig? Inte minst när man går ut på Twitter och säger att man hedgat sig...

  ReplyDelete
 5. Om man säljer av sitt innehav utlöses skatte-effekter. Skatterna undviks ju ifall man väljer att hedga. Har man däremot innehav vilka avkastat typ noll ser jag ingen som helst nytta med att hedging som småsparare, då är det nog bättre att sälja av.

  ReplyDelete
 6. Fast de flesta har väl sina investeringar i ISK/KF nu förtiden och då borde skatten snarare bli högre eftersom det krävs ett större kapital på kontot som ligger till grund för skatten.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:45 PM

  En strategi är att nyttja två motsatta optioner, kanske inte normal hedging!? Men intressant. Man kan skapa en stabil vinst givet att underliggande tillgången står hyfsat still se tex www.theoptionsguide.com och välj condor i menyn till vänster. Man kan även vända kurvan uppochner och skapa ökande vinst oavsett om underliggande tillgången går upp eller ner, huvudsaken är då att det blir en kursrörelse. Annars har man en stabil förlust.

  ReplyDelete
 8. Precis som jag gör, satsar alltid på både rött och svart på roulette, då kan man nästan inte förlora

  ReplyDelete
 9. Anonymous5:03 PM

  Hej!

  Nu när du börjat köpa bolag igen hade det varit väldigt kul med någon typ av portföljöversikt. En extra flik på sidan exempelvis (kanske är svårt att lösa!?). Förresten, hur mycket tjänar du på annonser i nuläget?

  //Trogen läsare

  ReplyDelete
 10. Är lite skeptisk mot en portföljrapport då det lätt blir väldigt mycket fokus på GAV och varför jag köper just det ena eller andra bolaget just nu. Vill inte att det ska bli en sån blogg då det finns många duktigare på aktietips. Jag kommer dock fortsätta lägga upp alla köp så den intresserade kan följa mina investeringar.

  Tjänar ungefär en tusenlapp i månaden på annonserna. Men det varierar väldigt mycket.

  ReplyDelete