Tuesday, December 15, 2015

Är det skönt när det vänder upp efter köp?

Vet att många nettoköpare älskar nedgång även i befintliga innehav då det blir billigare att köpa fler aktier. Delvis tänker jag ju så också då jag har mer pengar utanför än inne i den svenska aktiemarknaden. Framförallt kommer jag ju köpa oändligt mycket mer än jag kommer sälja närmaste åren.


Men kan ändå inte säga något annat än att jag gillar känslan när man köper H&M och den går upp 3% dagen efter. Framförallt när jag som nu nästan fyllt köpkvoten för månaden så skulle det vara skönt med lite stabila kurser några veckor, sen får det gärna dippa ner lite under senaste köpkurserna så man får snitta ner sig och fylla på i januari.


Jag har ju satt max 150.000 per månad i köp. Men det optimala känns som att köpa för runt 100.000 kr så man har lite marginal, i den farten kan jag fylla på i ungefär ett år till (förutsatt att jag inte får läge att sälja av mer av Rysslandsfonderna för att få loss mer likvider). Sen får jag sänka farten till att köpa aktier för lönen dvs runt 25.000 per månad om börsen forsätter ner även 2017. Sista desperata steget får bli att koppla en belåning på 5-10% på portföljen för att kunna forsätta köpa i högre takt. Men det känns väldigt långt borta just nu.

7 comments:

 1. Anonymous8:02 PM

  Funderar du inte på att gå all in, då en längre tid av uppgång kan hända. eller varför inte halva kapitalet, för att ta del av utdelningarna..
  Man har studerat insättningar (många små) jämfört med all in, och all in vinner 75% av fallen som man studerat.

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:30 PM

  Kan du länka någon källa på det Anonymous?

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:42 PM

  Link all in.
  https://rikatillsammans.se/2014/07/08/lasarfraga-ga-all-in-med-sina-pengar-eller-sprida-ut-dem-over-tid-del-1-av-3/

  ReplyDelete
 4. Att all in lönar sig i de flesta fall är ju rätt logiskt eftersom börsen gått mer upp än ner. Man brukar ju även prata om att det man får betalt för är att utsätta pengarna för risk över tid, där längre tid då ger högre avkastning. Men att köpa i högre takt än 150.000 i månaden känner jag mig inte trygg med.

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:18 PM

  Du gör då helt rätt, man skall köra på magkänslan..
  Själv så investerade jag större belopp på olika aktier i förrgår, timade rätt bra, om man jämför med uppgången 2.68% idag.
  Men betydligt mindre än ditt kapital...så förstår din strategi, ville bara informera om alternativen, och låta kapitalet jobba med all in..,
  Keep going, intressant att följa dig...

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:43 AM

  Grymt bra jobbat hittills och lycka till med aktiesparandet. Jag undrar hur ditt sparande påverkar vänskapsrelationer? Jag räknade på det snabbt och insåg att jag i år lagt mer än 25 tkr på resor, nöjen, krök tillsammans med vänner. Det är egentligen lite för mycket då jag försöker månadsspara och tänka långsiktigt med min ekonomi men är ändå värt det för att skapa minnen(ibland radera:)) och bygga relationer med vänner. Jag tror det varit svårt att umgås med folk om jag inte var beredd att lägga ut lite pengar. Vad tycker dina vänner om detta? Umgås du bara över långpromenader i skogen eller tar du en isvatten på krogen eller prioriterar du bort vänner helt och hållet? / Torsten

  ReplyDelete
 7. Träning är ju ett stort intresse för mig. Tränar regelbundet ihop med två olika kompisar både på gymmet och ute. Vilket är ett gratis och trevligt sätt att umgås. Går även ut och tar en (eller tre-fyra om de är billiga) öl några gånger per år i ett lite större kompisgäng, men då flera av de andra antingen jobbar mycket och/eller har fått barn verkar inte de träffas så mycket oftare heller. Så känner mig som en del av vårt gäng.

  Det jag saknar lite är resor. Men just nu känns det som det kostar för mycket i förhållande till den korta tiden man är borta. Så tänker vänta något år till med utlandsresa och njuta av maxat sparande istället för att njuta av resa.

  ReplyDelete