Sunday, December 13, 2015

Skriva en bok?

Blir ibland lite sugen på att ge ut en bok kring sparande, investering och tidig pensionering.  Finns en del bra tycker jag då jag läst kanske 25-30 böcker i ämnet. Men hittills har jag inte hittat någon som tar helhetsgreppet. Skulle vilja ha lite Per H Börjesson med enkla exempel jaga avgifter och ränta på ränta. Lite Haskel med enklare sätt att tänka kring värdering och utdelning på aktier. Lite (men väldigt lite) Robert Kiyosaki och Bodi Schäfer tänk såhär och sätt upp mål såhär så blir du framgångsrik.

Men kombinera de ovanstående med tips på sparsamt leverne från mitt perspektiv. Snålmånad är ett bra sätt att börja träna på minskade utgifter. Hur tänka vid löneökningar. Hur får man sparandet att gå frå  uppoffring till en "väldigt stimulerande hobby" (som Stig Helmer så fint uttryckte det i Sällskapsresan).

Finns dock några problem som gjort att det inte blivit av. Än. Krånglet med förlag, egen utgivning, tryck och försäljning. Har hjälpt en kompis som gett ut en bok som han sålt helt själv utan förlag i runt 4000 ex från sitt eget garage. Mycket jobb, ganska bra lönsamhet men svårt att kombinera med anonymitet. Men den dagen jag slutat jobba kanske jag vågar släppa anonymiteten och kan ge ut boken "Så blev jag miljonär innan 30 och pensionär innan 40" under mitt riktiga namn?

12 comments:

 1. Jag tycker det låter som en jättebra idé!

  Då måste du även ha med din egna nisch (extrem sparsamhet till den nivå att det är underhållande, ex samla burkar och toalettbesök på brf toaletten) :)

  Förmodligen är det som du säger, lättare att göra efter pension. Dels för att du kan släppa på din anonymitet och dels för att du då "lyckats" (inte för att du inte gjort det redan).

  ReplyDelete
 2. Tror den skulle sälja bra.

  Du har bra material att utgå från :-)

  ReplyDelete
 3. Du har ju en kul och intressant vinkling, men en jäkligt svår målgrupp när det gäller att sälja något till dom :).

  Du kan ju ge ut en bok anonymt, men det blir aldrig samma sak. Att ha en riktig person bakom storyn ger mer.

  ReplyDelete
 4. Tack för uppmuntrande kommentarer.

  Tänkte faktiskt tanken att det på spartipsen får vara lite olika nivå. För den som vill spara tex 20, 50 och 85 % av lönen, Där 85% tipsen från mitt liv mest är tänkt som inspiration/underhållning då jag tror boken behöver ha lite mer allmän och bred inriktning.

  ReplyDelete
 5. Dina spartips är toppen men kan framstå som tuffa i familjesituation. Något tips på blogg som kombinerar sparsamt / rikt familjeliv med sparande? Tycker själv det bli oerhört svårt att kombinera sparande till barn *3, amorteringar, eget sparande i ISK, resor och bil mm. Mer lunchlåda och cykel till jobbet... :)

  ReplyDelete
 6. Dina spartips är toppen men kan framstå som tuffa i familjesituation. Något tips på blogg som kombinerar sparsamt / rikt familjeliv med sparande? Tycker själv det bli oerhört svårt att kombinera sparande till barn *3, amorteringar, eget sparande i ISK, resor och bil mm. Mer lunchlåda och cykel till jobbet... :)

  ReplyDelete
 7. Förstår att det är olika förutsättningar för sparande med barn, lön och annat som skiljer oss alla åt. Finns ju många bloggar med inriktning mot privatekonomi och sparande och min bild är att minst hälften har barn. Så du hittar säkert någon passande.

  ReplyDelete
 8. Anonymous12:40 PM

  Det enda tråkiga med om du tänkt avslöja din identitet när målet är uppnått är att jag misstänker att det då blir mindre sannolikt med att få följa andra halvan av det här. Precis som det gjort när du levt sparsamt känns det som det kommer krävas en stark inre kompass och en förmåga att leva på tvärs med många normer även för den fasen. Från vad jag läst här tror jag du har helt rätt egenskaper för det, men jag är uppriktigt nyfiken på hur du kommer hantera det i detalj.

  ReplyDelete
 9. Ja vi får se hur det blir. Bok kanske ändå är helt ute om 4-5 år så att någon form av utveckling av anonymt bloggande kanske funkar lika bra. Vi får se.

  ReplyDelete
 10. Anonymous3:15 PM

  Din nisch, som jag ser det är att du är beredd att leva mycket enklare nu än vad du planerar att göra som fri!

  Vi vanliga sparnördar väljer oftast att lägga oss på samma nivå under ackumuleringsfasen som under uttagsfasen!

  Skulle du välja att fortsätta leva det liv du lever nu, skulle du kunnat vara fri sedan länge!

  Även om du slutar imorgon skulle du kunna ha en livsstilsinflation på många procent om året!

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:52 PM

  Vill bara säga att för mig har du varit en enorm inspiration, trots att vi har helt olika förutsättningar när det gäller sparande Jag är ensamstående med två tonårskillar och kan så klart inte spara lika mkt som du. Men att läsa din blogg är både tankeväckande, inspirerande och underhållande. Jag har läst den ett par ggr och det mest spännande är att läsa dina tankar och planer under den stora börsnedgången då du bloggade relativt regelbundet. Jag skulle gärna läsa din bok. Jag tycker dock inte att den behöver hålla en "medelväg" när det gäller sparande. Det roliga med din blogg och det spännande med ditt liv är ju att det är lite "extremt". Det är det som gör den läsvärd för mig i alla fall. Stort tack! /ensam mamma sparar

  ReplyDelete
 12. Jag, räknar alltid på din deo konsumtion när jag handlar...är jag ok eller ligger jag efter? Hahaha..snacka om att du är grym! Tänker ofta på dina inlägg i butiken! Skriv lite utanför så är det ju given succé. En bok behöver flera anhängare...men bara vi vill spara så har du oss. Nackdelen är att många av oss helst lånar på biblioteket....kanske kan göra en deal med dem ;)

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  ReplyDelete