Thursday, December 24, 2015

God jul alla läsare!

Då var jul igen. Dagen som man väntade på när man var liten men som nu är som vilken dag som helst förutom lite extra ledigt från jobbet.

På tal om jul när man var liten. Minns framförallt två julklappar. Den första var när jag fick en cykel i mitten av 80-talet. Det var barmark i Stockholm den julen och jag lärde mig cykla på juldagen eller annandagen.

Några år senare hade min mormor fått ett arv av sin kusin eller morbror eller något. Hon gav då 1000 kr var till sina 9 barnbarn i julklapp. Jag hade nog varken mer eller mindre pengar än mina kusiner men jag minns att tusenlappen gjorde väldigt mycket större intryck på mig än något annat barn. Jag räknade på hur många barnbarn hon hade (alla firade inte jul ihop) och funderade mycket på hur mycket våra föräldrar, dvs hennes barn fick och hur mycket arvet kunde varit på totalt.

Kanske var det då mitt intresse för pengar föddes på allvar? Men tänk om mormor hade gett oss H&M aktier istället! Då hade de varit värda ett par 100.000 idag. Dvs inget som påverkat min totala förmögenhet mer än vad ett par veckor upp eller ner på ryska börsen gör...


13 comments:

 1. Anonymous9:11 AM

  God Jul miljonären!

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:40 AM

  God jul miljonären!
  Hoppas att jag följer med dig över 1 mille sträcket nästa år.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:13 AM

  God Jul miljonären!

  ReplyDelete
 4. Anonymous2:06 PM

  God jul, gott nytt år & tack för en intressant blogg!

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:51 PM

  Själv har jag sagt att jag inte vill ha några julklappar längre, likförbannat fick jag både prylar och pengar för flera tusen. Sen på juldagen när vi satt och åt middag fick jag höra att jag var ju så jävla snål och jag måste ju unna mig lite också, vaaad ska man med en massa pengar till om dom bara ligger där. och blablabla så jag rev sönder alla pengar och kastade allt annat jag fått av dem. Är jag nu så snål så inte fan ska det då vara tack vare deras pengar jag unnar mig något.

  ReplyDelete
 6. Anonymous4:22 PM

  Haha allvarligt? Rev du sönder pengarna??? Köpte du några julklappar då?

  ReplyDelete
 7. Anonymous4:25 PM

  Hur klarar ni andra sparare av den psykiska påfrestningen av att alltid få höra att man lever sitt liv på fel sätt och inte njuter av tillvaron? Och måste känna ångest varje gång man får något av nån för att man vet att dom tror att man är för snål för att köpa onödiga saker när egentligen anledningen bara är att man prioriterar andra nöjen än den stora massan. Går bra för det mesta att bara skaka av sig allt sånt. Men i vissa perioder är det så jävla påfrestande

  ReplyDelete
 8. Anonymous4:26 PM

  anonym 4,22 såklart hade jag köpt julklappar till mina nära och kära

  ReplyDelete
 9. Anonymous4:40 PM

  Hej miljonären, ska börja spara mellan 10-14 tkr per månad fr.o.m. januari. Jag har lite fonder sedan tidigare som jag sparat genom månadssparande.

  Min fråga tycker du att jag ska fortsätta månadsspara i fonderna eller spara på ett bankkonto tills börsen kraschar? Vad skulle du ha gjort? Vet att du inte är någon rådgivare... Tack på förhand!

  ReplyDelete
 10. Att riva sönder pengarna påminner om en jul hos mamma. Vi har under nästa hela mitt liv fått massvis med julklappar, ofta massa skit som jag inte vill ha och som åker ner i en låda i källaren. Jag påtalade i flera år att jag inte ville ha något och om jag skulle få något är det pengar som gäller. Trots detta fick jag massa skit en jul och jag gick demonstrativt och kastade allting i soporna. Stämningen var sådär efter det. Men jag slipper nu massa dåliga julklappar.

  ReplyDelete
 11. Är ingen rådgivare som sagt. Grundtipset är att investera allt på börsen under så lång tid som möjligt eftersom köpen ändå blir spridda via månadssparande. Men inte fel att spara 25% på sparkonto och dörmed kunna köpa mer varje månad om det blir billigare.

  ReplyDelete
 12. Vilken dramatik det verkar vara på vissa håll. Mitt firande var helt odramatiskt då alla visste att jag varken önskade ge eller få något vilket var helt ok.

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:20 AM

  Tack för svaret, det verkar sunt och oriskabelt. God fortsättning oxå och lycka till med det finansiella! 2016 känns som att det kommer bli ett bra sparår för mig. Jag har förberett mig mentalt och städat upp bland räkningar mm. Väldigt motiverad. :-)

  ReplyDelete