Sunday, December 13, 2015

Min styrka som sparare

Jag följer med glädje min sambos växande intresse för sparande och investeringar. Hon var redan när vi träffades klart över snittet i sparsamhet och hon hade tex redan då ett månadssparande i fonder.

Det är fortfarande en bit kvar till min nivå, men det funkar bra i vardagen att vi äter billigt, inte har någon bil och stannar hemma i Sverige på semestern.

Sen köper hon lite mer kläder än mig, åker tunnelbana till jobbet och fikar med en kompis ibland. Skulle uppskatta att hon skulle kunna spara 2000 kr till i månaden om hon levde som mig. Och jag inser ju att den där sista tusenlappen är ganska tuff att spara jämfört med den första tusenlappen. Så känns helt lagom och har inga krav på henne att spara mer.

Vissa saker som de flesta lägger pengar på kan jag förstå att det finns ett värde i att göra. Skulle tex kunna åka på utlandssemester, köpa hem en pizza ibland eller dricka en eller två öl på helgen. Men just nu prioriterar jag bort det då jag tycker det är så kul att maxa sparandet.

Men det finns en typ av konsumtion som jag är helt ointresserad av som inte är det minsta uppoffring för mig att avstå ifrån. Här märker jag en viss krock med sambon. Det är framförallt saker till hemmet som jag inte alls ser vitsen med. Allt från julpynt och stearinljus till teknikprylar som apple tv eller fler tv kanaler. Ett exempel från verkligheten var när hon nyligen ville köpa nytt porslin för att det skulle vara "kul med omväxling". Sånt är helt obegripligt för mig även om det var billigt porslin från IKEA. Just i det fallet fick jag bestämma så vi äter vidare på gammalt tråkigt porslin.15 comments:

 1. Tycker det låter sunt att ni har acceptens för varandras olika sparnivåer :) I vilka fall har du fått ge med dig? (likt ovanstående exempel med porslinet)

  En sak jag tänkt på ett tag, kommer din sambo fortsätta jobba när du slutar?

  ReplyDelete
 2. Jag har väl egentligen inte behövt ge med mig mer än att hon köper saker ibland för sina pengar som jag tycker är onödigt. Och ska vi gifta oss och leva ihop vilket jag tror kommer ju våra ekonomier flätas samman mer och mer. Så blir ju så att vårt totala och gemensamma sparande minskas av att hon köper en julblomma.

  Skulle tro att hon jobbar vidare ett par år till när jag slutar. Minst halvtid, kanske mer. Sen får vi se. Skulle inte tro att någon av oss jobbar vid 50.

  ReplyDelete
 3. Hej,

  Se bara inte till att mista din fru. Det är inte värt att spara bort henne. Se till att hon ä r med på allt. Att gifta sig ska ses som ett delmål i livet. Att ge varandra allt. Jag tycker du gör rätt, men det jag läser om din fru oroar mig lite?

  Allt gott
  /DanielWikstrom

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:06 AM

  Haha, nytt porslin för att det skulle vara kul med omväxling :)

  Kära miljonär, jag tror du blivit bortspelad. Hon hittade på något makabert som du med all säkerhet inte skulle gå med på, med baktanken att hon skulle få dig att tro att du "vann diskussionen". Varför? Jo, om ett par veckor kommer nästa grej upp, nu är det något hon på riktigt vill ha. Denna gång är det hennes tur att bestämma ;)

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:56 AM

  Vad äter du på en vecka? Ge lite tips på billig mat.

  Med vänlig hälsning, svenhild

  ReplyDelete
 6. Det handlar för mig som funderar mycket på näringen och träningsresultat mest om att hitta billigt protein. Grönsaker (av rätt sort) och kolhydrater är så billigt så det är inga problem.

  360 dagar per år äter jag 100g havregryn, 2 ägg och 1 liter mjölk. Vilket ger ca 60 gram protein för klart under 15 kr. Det är basen.

  Resten av dagen försöker jag äta kött/fisk för max 60 kr per kg och fyller på med grönsaker av billig sort och pasta/ris/potatis.

  1 gång i veckan äter jag blodpudding eller ärtsoppa.

  Lite mer exempel finns tex här: http://miljonar.blogspot.se/2015/09/protein-billigt.html

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:44 PM

  Tycker att du är onödigt snål! Helt okej att snåla mot sig själv och leva sparsamt. Men att med din ekonomi ger din släkting 200kr i julklapp är ju dumsnålt. Jag förstår att du tycker det är skit roligt att snåla och spara men allt är inte roligt jämt. Se till att ge släktingen minst en 500kr och ge din flickvän en parfym eller nått. Rätt var det är står du helt ensam p g a att du är så jädra snål. Det är bara ett tips mannen. Jag uppskattar verkligen din blogg och din minimalistiska livsstil, jag är dock inte lika imponerad över ditt förhållningssätt till dina nära.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:53 PM

  "Vissa saker som de flesta lägger pengar på kan jag förstå att det finns ett värde i att göra. Skulle tex kunna åka på utlandssemester, köpa hem en pizza ibland eller dricka en eller två öl på helgen. Men just nu prioritera jag att maxa sparandet"

  Vore det inte rimligare att prioritera när och hur man genomför sina aktie inköp? Du har satt höga köpkurser på i stort sett alla dina aktier. I mina ögon är det otroligt märkligt resonemang att välja bort en pizza och en öl (100kr?) istället för att studera marknaden bättre och köpa aktier för ett rimligare pris än du gör nu och tjäna många 1000 lappar.

  ReplyDelete
 9. Tycker du det är lättare att tajma marknaden än att avstå en pizza och öl har vi väldigt olika syn på eller kunskaper om hur lätt trading är.

  ReplyDelete
 10. Anonymous3:47 PM

  Inte tajma.Men man kan köpa i en uppåtgående trend istället för nedåtgående. Blir liksom mycket billigare då :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous4:30 PM

  Handlar inte om att tajma marknaden... många av de inköp du gör nu handlas till över historiska medelvärderingar även om det gått ner de senaste åren. Historik betyder inte mycket men många stora jättar brukar pendlar upp och ner runt dessa riktlinjer.

  ReplyDelete
 12. Tycker du ska starta en egen blogg där du berättar när det är rätt värdering och läge att köpa. Jag kommer följa den.

  ReplyDelete
 13. James8:33 PM

  Miljonären har väl varit tydlig i när och hur han genomför sina aktieinköp, eller? Ut ur sverige --> likvid + Ryssland --> Vikta in Sverige långsamt...

  Har du ett bättre förslag, anonym?

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:00 PM

  Får man fråga hur du träffade din nuvarande sambo när du knappt kan tänka dig att gå ut och ta en öl? Var det så enkelt att hon en dag stod där och knackade på dörren?
  Vill du inte svara på en så personlig fråga så har jag respekt för det.
  Kör hårt med ditt sparande

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:30 PM

  Hej

  Inlägg jag skulle vilja läsa: "Miljonärens relation till alkohol". Tar du endast ett glas med något starkt i när det bjuds på jobbet eller släktmiddagen? Jag lever själv relativt sparsamt, sparar ungefär halva min nettolön vilket är väsentligt högre än snittet även om jag är långt ifrån dina nivåer.

  Dock; när arbetsveckan är slut och jag har jobbat hårt och varit en bra far och förstående make varje dag tar jag gärna en bärs för att lite grann belöna mig och tända av. Till lördagsmiddagen blir det gärna ett glas rött eller två. Detta är konsumtion jag hade kunnat avstå ifrån för att maximera mitt sparande men ger mig hyfsat mycket njutning för en liten peng.

  För att spetsa till min fråga: när betalade du själv senast för en alkoholhaltig dryck?

  ReplyDelete