Tuesday, December 08, 2015

Qviberg i Värvet och podcasts i allmänhet

Jag var tidigt en stor beundrare av podcaster. Kommer ihåg Filip och Frediks första variant innan dagens podcast (den gick bara att höra via Aftonbladet har jag för mig). De ringde upp folk och kallpratade under sina bilresor. Och lyssnade sen på Filip & Fredrik och Alex & Sigge från första avsnitten i deras nuvarande tappningar. Ofta i samband med träning. Såg då får ett par år sen verkligen fram mot ett nytt avsnitt i slutet på veckan som jag sparade till helgens längre träningspass i skogen.


När sen ekonomipoddarna började växa fram för 2 år sen växte snabbt mitt intresse för dom och i takt med att dessa har blivit fler och fler så har jag fått allt svårare att intressera mig för Alex & Sigges prat om om barnuppfostran, sina pappor, ångest eller Marcus Birro. Vet inte vad det är som hänt med mig, men klarar inte av att lyssna på dom längre utan att spola bort halva avsnittet. Men kan samtidigt utan problem lyssna på en ganska dålig pod från Aktiespararna där de gör en 10 minuter lång analys som slutar i neutral rekommendation om en aktie som jag egentligen inte har något intresse av.


Så idag när jag nåddes av informationen att Mats Qviberg var gäst i senaste Värvet (en podcast som jag tyckte var rätt bra under de första 20 avsnitten, men knappt lyssnat på de senaste 100) blev jag riktigt förväntansfull. Kanske kunde en kombination av aktie/pengaprat med vanlig intervju få mig att återigen uppskatta Värvet. Så lyssnade idag på min promenad till och från jobbet men blir rätt besviken. Så fort man närmade sig något lite intressant gled Mats ifrån ämnet och Kristoffer Triumf missade helt att återkoppla till ämnet eller följa upp med en följdfråga.


Att Kristoffer Triumf och Fredik Skavlan båda blivit så populära trots sin totala oförmåga att leda in intervjuobjekten på ett visst spår, hålla kvar dom där och ställa relevanta följfrågor är för mig obegripligt.


Qviberg fick frågan om vad han la pengar på och antydde i ett annat tillfälle att han brände 10.000 kr per dag, något som Kristoffer tyckte var intressant och försökte återkomma till ett par gånger. Men nöjde dig sen helt med svar som att han gick på bio eller igår var på ett museum och tittade på konst. Var några exempel till som helt gled ut i tomma intet tex resonemanget om 10% av förmögenheten i HQ-härvan som ingen fattade något av tror jag. Jaja imorgon är det onsdag och då börjar jag med Fill or Kill på vägen till jobbet och sen kommer både Börspodden och Sparpodden under dagen.11 comments:

 1. Anonymous8:11 PM

  Haha! Liknande resa har jag också varit med om! Mycket Filip och Fredrik, Värvet och Alex & Sigge från början. Men nu är det mest ekonomipoddarna (börspodden, sparpodden, fill or kill, 25 minuter)! Kanske inte riktigt lika "diskussionsvänligt" på middagar och andra sociala sammanhang med ekonomipoddarna, men hade inte kunnat vara utan de när jag ska till och från jobbet känns det som!

  ReplyDelete
 2. Vilken ekonomipod tycker du är bäst för tillfället? Tänkte testa nya sparpodden snart iaf! :)

  ReplyDelete
 3. Fill or till alltså, svårt att höra skillnaden på vem som pratar. De låter alla likadant.

  ReplyDelete
 4. Ja 2 av 3 i Fill or Kill låter identiskt!

  Tycker ingen sticker ut ordentligt. Saknar Günther och Jan i Sparpodden. För mycket börs och för lite andra sparfrågor tycker jag. Men alla de stora är ok tycker jag.

  ReplyDelete
 5. Tycker Börspodden är klart bäst, Fill or kill, Fondpodden, Placera Stockholmsbörsen och Kreditvärden är också värda att lyssna på. Sparpodden har enligt mig tappat allt lyssningsvärde sen Günter och Jan lämnade, det enda positiva jag kan säga om nya sparpodden är att de kortat ner den, vilket gör att jag hittills har lyckats lyssna igenom dem.

  ReplyDelete
 6. Känns som både Jocke och Peter har mycket bra tankar och kunskap att förmedla i Sparpodden men att de inte riktigt får fram den på ett bra sätt. Eva har jag lite svårt för.

  Fondpodden bra utbildning men sällan någon info man kan göra så mycket med vad gäller sparande/placeringar. Svag koppling till fondsparande som jag tror tanken var från början.

  Kreditvärden är säkert bra. Men lite för detaljerad och svår för mig.

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:20 AM

  Jag saknar också Jan och Günther i sparpodden, då var den podden verkligen unik. Skulle ha velat se Peter Benson och Günther tillsammans det tror jag också kunde ha blivit bra...tyvärr så har ju "Sveriges enda riktiga sparekonom" gått och blivit VD.

  Kan även rekomendera The Motley Fool från USA (både Money och Industry Focus) kan vara bra att få lite perspektiv på världen från ett annat håll än Sverige. Radical Personal Finance har en del bra avsnitt och så även "Better Conversations on Money and Marriage".

  Informativt är alla poddarna rätt bra det är mer fråga om tycke och smak tidigare hade sparpodden varit ohotad favorit nu är det snarare 6-7 stycken som ligger sida vid sida.

  ReplyDelete
 8. Jag tycker dagens sparpodd var ett litet lyft. Kul med lite allmänna frågor utanför ren börs/aktiefokus.

  ReplyDelete
 9. James8:51 PM

  Sparpodden Orginal kommer att vara svår att upprepa, var ju outstanding. Får se nu med företagspodden... Så för studen är det väl:
  1: Börspodden
  2: Fill or Kill (även om de är verklighetsfrånvända)
  3: Sparpodden (fattar fortfarande intet men kan bero på brist på Jan & Rickard)

  ReplyDelete
 10. I mina öron är Handelsson någon procent hesare än Lonewolf apropå att de låter lika... :)

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:38 PM

  Jag lyssnar på alla ovan nämnda för inspiration till mitt eget sparande. Tycker att Placeras podd från bordellon tagit sig den senaste tiden. Tips på poddar från andra sidan Atlanten är "Econ Talks" med Russ Roberts som intervjuar kända forskare och ekonomer med ekonomifokus och "Money for the rest of us" med generellt fokus förvaltning av kapital i relation till makro. Och såklart "Freakonomics" och "Planet money" som är ren underhållning.

  ReplyDelete