Saturday, June 16, 2007

Månadsrapport


* 50% av pengar på plusgirokontot eller i kundfodringar.


En mycket stark månad ekonomiskt. Tänkte det kunde vara läge att gå igenom siffrorna för att förklara hur nettoförmögenheten kan öka med så mycket som 37.000 på en månad.

Lägenhetens värde är den enda något ovetenskapliga noteringen. Där har jag skrivit upp värdet med 10.000 senaste månaden. Detta är fortfarande extremt lågt räknat. Troligtvis ligger det verkliga värdet runt 40-50% över detta om man tittar på vad andra lägenheter i området kostar.

Värdeökningen i fonderna på 21.000 förklaras med fondköp för 11.000 (8.000 i månadssparande och 3.000 i extraköp i samband med senaste lönen se inlägg i slutet av maj) samt en värdeökning på ca 10.000 kr. Av ökningen på 10.000 kr står givetvis mina drygt 100.000 i aktiefonder för den stora delen som gått upp runt 8% i snitt senaste månaden. Extraköpet i Ryssland blev vältajmat där det gått upp bra sen jag köpte för 3 veckor sen, framförallt sista veckan har varit bra med 7% upp på en vecka. Bäst totalt sett under månaden är dock Latinamerikafonden som gått upp runt 14% senaste månaden.

Äger fortfarande inga aktier.

Har som ni ser 400 kr kvar att leva på fram till nästa lön då tanken är att det ska vara 5.000 på kontot. Däremot kommer det inte bli något extrasparande denna månad. Hade ju 1000 kr att leva för mellan maj och junilönen och det ser ju ut att hålla med under 10 dagar kvar.

Har för första gången pengar liggande på mitt nystartade plusgiro där jag enbart har pengar kopplade till min enskilda firma. Eftersom det blir lite rörigt med preliminärskatt etc så kommer jag här räkna med 50% av den vinst jag haft (har istort sett inga kostnader så det kommer mer eller mindre vara 50% av det jag fakturerat exkl moms). Har alltså tjänat ca 12.000 + moms på firman sen jag startade den för ett par månader sen.

Skulder. Betalar fortfarande av 5.000 i månaden. Har inte tagit tag i det här med att betala av hela lånet men är helt inne på att göra det. Dumt att förlora procent på skillnaden mellan räntan i räntefonden och banklånet.

18 comments:

Snåljåp said...

Hur hög avkastning ger räntefonden?

Miljonaren said...

2-3% per år tror jag det brukar bli på räntefonden.

Finanskvinnan said...

Kanonbra ökning, grattis!

Finns det någon fördel med att ha pengarna i räntefond istället för på sparkonto med hög ränta?

Finanskvinnan said...

Jag vet (får jag erkänna) inte så mycket om räntefonder, men det kanske är läge att välja några till PPM. Kan du rekommendera någon?

Allan said...

Finanskvinnan:

Det finns många bra bra att välja på, tex AMFs likviditetsfond, 305185.

Generellt gäller att i perioder med stigande räntor skall man ha en korträntefond, och omvänt vid sjunkande räntor.

Finanskvinnan said...

Allan: Är den du föreslog en kort- eller långräntefond?

Allan said...

Kortränte. 5 hos Morningstar.

Allan said...

Förresten miljonaren, du fattas ju nu bara 1000 till ditt mål för september (satt i febrari). Grattis. Och håller bäsena sig i shack är det inte så långt kvar till halvmiljonen.

Miljonaren said...

Allan: Ja det ser ju riktigt bra ut såhär långt!

Sätter nog upp ett nytt mål direkt efter semestern för resten av 2007.

Allan said...

Hoppas du klarar att hålla motivationen när börserna går ner bara! När det nu blir.

I föregående kommentar skall " bäsena" naturligtvis vara börserna. För brått ibland.

Anonymous said...

Du har säkert någon tanke med att ha pengar i räntefonder men hos tex parex.se får du 4,4% i ränta på pengar bundna i 1 år samt 3,8% i ränta på vanligt bankkonto. täcks av insättningsgarantin.

Emma said...

hur ska du kunna leva på 400 spänn till nästa lön???

Anonymous said...

Jo, han har ju hela 40 spänn per dag att spendera på maten varje dag fram till lön.
LR

Miljonaren said...

Emma: Har haft totalt 1000 kr sen förra lönen, dvs har till och med lite mer att leva på per dag fram till lönen än jag gjort av med de 20 senaste.

Anonymous said...

Så länge plusräntan är högre än minusräntan, varför amortera?

Miljonaren said...

För att den riskfria plusräntan är lägre än räntan på lånet.

Jonas said...

Fast lite beror det ju på hur man räknar. Ska det vara helt rätt borde man nog räkna alltinge efter alla eventuella skatter...

Pia said...

Någon tanke på att få lägenheten värderad av en mäklare? Skulle väl vara roligt att få veta dess exakta värde?