Thursday, June 21, 2007

De slösaktigas vardag

Det var en uppgiven diskussion på jobbet idag bland alla som tyckte det var katastrof att lönen inte kommer föränn på måndag, dvs efter midsommarhelgen. Stackars slösaktiga människor som varje månad får åt 15-30.000 kr efter skatt men som ändå inte kan hushålla med pengarna så de räcker hela månaden.

16 comments:

Anonymous said...

Otroligt!

Men man ska inte underskatta människors dumhet.

Snåljåp said...

Jag brukar tänka samma sak. Jobbarkompisar med (antar jag) samma lön som jag börjar klaga framåt den 15-20:e i månaden över att lönen är slut.
Men man kan inte se ner på dom för det, alla prioriterar olika. Det vore dock bra för deras eget bästa om dom lär sig lite om ekonomi så att pengarna i alla fall räcker till den 24:e om dom nu måste slösa bort allt. :)

Arne Dahlberg said...

Vissa har utan tvekan problem med hushållningen. Men å andra sidan så väljer ju dessa människor att snåla bara slutet i månaden, och då måste ju ändå "snålmånader" betraktas lite mer extremt.

Smaken är som baken.

Anonymous said...

Känns det inte härligt att vara överlägsen sin omgivning ! Tycker ni inte att vi som sparar och investerar står så mycket högre än slösarna - som bara gnäller ! Nej, frågan är om slösare har något existensberättigande överhuvudtaget. På något sätt behövs det en slutlig lösning så att inte slösarna förleder de som har funnit den rätta vägen. Kanske någon form av registrering vore möjlig t.ex av dem som inte har tillräckligt med pengar kvar på lönekontot sisådär en vecka innan löning. Detta i väntan på vidare åtgärder...någon specialbehandling.

Anonymous said...

som man säger tjänar man 10kr i månaden och gör av med 9kr är allt lugnt, gör man däremot av med 11kr är man snart i djup skit.

Anonymous said...

Tjenare!

Först vill jag bara säga att du inspirerar mig till att spara ännu mer än jag gör idag =)...

sen det här med slösaktiga människor.. min sambo spenderade väldigt mycket på kläder när vi först träffades.. men det gällde bara att nöta.. ungefär ett år senare skaffade hon sitt sparkonto där jag numera loggar in på hennes internetbank och för över pengar varje månad =).. så det gäller i stort sett att, med våld, ta över andra människors ekonomi för att visa dom glädjen i en sparad krona

Mvh, Olle

Anonymous said...

hur tror du börsen hade sett ut om ingen spenderade,

Arne Dahlberg said...

Jösses. Folk i allmänhet måste ju spendera! Det är ju själva grunden till vår ekonomi. Om alla hade dragit ner på konsumtionen och bara sparat pengar hade till slut ingen fått ränta och avkastning på kapitalet.

Anonymous said...

Klart att folk ska och kommer att spendera sina pengar... det kommer alltid att finnas folkmassor som inte har någon som helst koll på sparande.

Personligen känns det ogenomtänkt.. men men... Har ni hört Rally's låt "Folk är idioter"? .. förklarar rätt mycket

//olle

Anonymous said...

Själv slösar jag och sparar på samma gång. Varför inte uppleva det bästa av två väldar när det är möjligt?

Jåhnny R said...

" Nej, frågan är om slösare har något existensberättigande överhuvudtaget "

Var glad för att folk slösar. Det är slösarna som driver tillväxten. Om alla sparade skulle samhället stanna av.

Anonymous said...

Citerar jåhnny r: "Var glad för att folk slösar. Det är slösarna som driver tillväxten. Om alla sparade skulle samhället stanna av."

Vissa människor skulle inte känna igen ironi om den så kom upp och sket dem i ansiktet.

Jag personligen är nog mer "slösartypen". Man kan båda spara och leva upp de övriga pengarna snabbt. Grejen med en löneperiod är dessutom att man vet att man kan unna sig saker för en viss summa. I vilken del av månaden man känner att man vill göra detta är så klart olika, därför sitter man ibland med väldigt lite pengar i slutet av månaden.

Anonymous said...

Det var jag som skrev drapan om slösares icke-existensberättigande. Ironi är svårt det medges men jag tyckte ända jag hade gett tillräckliga ledtrådar "slutlig lösning", "registrering", "specialbehandling" för att ironin skulle gå fram.

Vad jag ville ha sagt var att hur man än väljer att leva sitt liv, bör man undvika sekt-tendenser och att se ner på andra människor som gör andra val, medvetna eller omedvetna.

Jåhnny Råss jr. said...

Ok Anonym, men det är är allvarliga saker och ingenting man skojar om.

olle said...

pyttsan.. Ingenting är för allvarligt för att skämtas om..

Ni har väl hört den där "jag ska döda 6 miljoner judar och en clown" ? :P

Anonymous said...

Det är de som konsumerar som håller världsekonomin uppe.

Jag har mina pengar att tacka dem för.