Monday, April 23, 2018

Veckans matinköp

Ni vet vad ny vecka betyder. Just precis, nya erbjudanden från matbutikerna. Det har redan blivit besök både på Willys och ICA Maxi. För ovanlighetens skull blir det nog till och med ett besök på Coop den här veckan.

Här kommer veckans matinköp:

ICA Maxi:
Laxsida - 109 kr/kg (mycket pengar men inte dyrt om man vill lyxa till det)
Färska hamburgare med smak - 25 kr för 450 gram (dvs ett kg pris jämförbart med bra pris på nötfärs)

Willys:
Ägg - 24 pack för 29,90
Kryddkorv - 2x300 gram 25 kr
Fläskfile - 49 kr/kg
Zuccini & Aubergine - 7,50 kr styck
Läsk - 3x1,5 liter 30 kr

Coop Forum:
Nötfärs 10% - 59 kr/kg

Köpte även lite vitkål, morötter, ärtsoppa, kvarg etc som det inte var kampanj på men som alltid är billigt. I veckan slinker jag även in på Lidl och köper müsli och Ö&B för att köpa tonfisk, även här till ordinarie lågt pris.

Det efterfrågades fler recept och mattips här på bloggen förut. Satte igång och fota lite under ett par dagar för att samla ihop till att mastigt inlägg, men det rann ut i sanden. Fattar ni själva hur man sätter ihop goda och nyttiga måltider för 10-20 kr av ovanstående eller finns det fortfarande efterfrågan på recept/inspiration?

Ett tips för den som vill komma igång och spara lite på matkontot kan vara att hitta 1-2 riktigt billiga rätter som man verkligen gillar, är nyttiga och lättlagade. Så klämmer man in dessa 2-3 gånger i veckan. Ärtsoppa är en sån rätt för mig. Kostar klart under 10 kr om man köper färdig tub som värms på 2 minuter i micron, jag blir mätt, tycker det är gott och det är nyttigt. Inga som helst problem att köra till lunch 2 dagar i veckan utan att bli trött på det.

Ett annat tips är att se över vardagsfrukosten som är en återkommande måltid som många äter samma varje dag. Eller varje vardag i alla fall. Här blir jag ofta chockad när jag besöker någon kompis där det dukas fram juice med fruktkött, färdigskuret pålägg för 250 kr per kg, ekologisk yoghurt med svindyr granola etc. Kvarg med müsli eller havregrynsgröt med lite frukt och ett ägg är både goda och nyttiga alternativ där man sparar tusenlappar per år och person jämfört med dyrare frukostalternativ. Så kan man lyxa till det ibland för att få lite variation.

21 comments:

 1. Vet att du bor i Sthlm så rekommenderar dig en av matrebellernas butiker. Själv åker jag till Hökarängen och Matdax. Titta på deras reklamblad och basera din veckomat enbart på deras annonsvaror.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har ingen butik direkt nära. Är de verkligen så billiga?

   Delete
  2. På annonsvaror, oslagbara. Och de släpper många sådana. Tre exempel denna vecka: Kronfågel Kycklinglår 10kr/kg. 400gram laxfilé 29.95:-, Olw chips 175-200g 10kr m.m.

   Delete
  3. Får kollas upp!

   Delete
 2. Vill gärna ha inspiration och recept! Skulle verkligen uppskattas! Pressar själv mina matlådor ner mot 12 kronor, men alltid kul med nya infallsvinklar!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ok. Ska se vad jag kan knåpa ihop.

   Delete
 3. Anonymous7:47 PM

  Du borde göra müsli själv. Billigare, godare, nyttigare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Recept och beräknat kilopris?

   Delete
  2. Anonymous8:35 PM

   Havregryn – 8 dl 320 g = 3,2 sek / 1184 kcal
   Rågflingor – 2 dl = 120 g = 1,6 sek / 384 kcal
   Solroskärnor 2 dl = 150 g = 3,75 sek / 975 kcal
   Pumpakärnor – 2 dl = 150 g = 9,4 sek / 825 kcal
   Riven Kokos 2 dl = 70 g = 3,2 sek / 448 kcal
   Sesamfrön – 1 dl = 60 g = 3,15 sek /348 kcal
   Nötter – ca 100 gram = 14 sek / 650 kcal

   Rapsolja 1,5 dl = 2,5 sek / 1350 kcal
   Socker 1,5 dl = 120 g = 1 sek 1,2 / 480 kcal
   Kranvatten 1,5 dl = märkligt nog gratis

   Pris = 41 sek för 1150 gram / 7000 kcal. Kilopriset blir 36 sek/kilo. Det är alltså ca 3 ggr dyrare än de billigaste alternativen. Dock innehåller min musli nästan dubbelt så mkt kalorier. Som du ser kan du också skruva på fördelningen för att få en betydligt billigare variant.

   Det är alltså betydligt dyrare per kilo än

   Delete
  3. Tack för recept men att betala ett högre kilopris och räkna pris per kalori genom att hälla i olja och socker passar inte mig. Tror müsli från Lidl är prispressat då de köper in stora mängder russin, nötter och kokos till hela Europa. Dvs svårt att konkurrera genom att blanda själv. Men har aldrig räknat på det, så ren gissning.

   Delete
 4. Replies
  1. Japp. Man kan dela på 1,5 liter Pepsi Max på helgen efter man passerat 5 miljoner.

   Delete
  2. Anonymous2:19 PM

   Lidls egna märke Freeway har oslagbart literpris på läsk. Deras cola zero smakar riktigt bra, inte lika söt som Pepsi Max. Något som Miljonären testat?

   Delete
  3. Godis och läsk är några av få saker där jag efter några enstaka försök undviker handelns egna märken. Men har testat väldigt få ska erkännas. Så de gånger det blir godis blir det Marabou eller Cloetta och läsk Pepsi Max.

   Delete
 5. Anonymous9:59 PM

  Hur ser du på möjligheten att äta vegetariskt i högre grad? Där kan man komma ner i pris och eventuellt förbättra hälsan om man tror på de teorierna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror inte på de teorierna. Ser ingen fördel med att utesluta kyckling, ägg, kvarg och fisk som jag äter ofta.

   Sen äter jag mycket frukt och grönt och drygar gärna ut köttfärs eller en gryta med bönor.

   Delete
  2. Att det råder mindre risk för hjärt-kärlsjukdom, vissa cancersorter som t.ex. coloncancer råder det väl mer eller mindre konsensus om.

   Marockansk kikärtsgryta med couscous och myntayoghurt.
   Shakshuka (het tomatsås med grönsaker och ägg poacherade i såsen, äts med bröd)
   Två tips på vegetariska favoriter som både är mycket billiga och goda!

   Delete
  3. Men det är väl rött kött och chark vi pratar om då? Inte kyckling och fisk?

   Delete
 6. Anonymous10:34 PM

  Hej miljonären! Tack för bra blogg!
  En fråga: När du var anställd så hade du väl rikskortet från din arbetsgivare?

  Räknade du in den summan i din månadsbudget?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja jag hade rikskortet. Det var nog lite olika hur jag räknade men det mest korrekta bör väl vara att räkna ca 70% av värdet som sätts in eller insättningen nu kostar i nettopengar beroende på upplägg och skattesats.

   Då jag inte använde upp potten som sattes in kommer jag kunna fortsätta använda kortet runt ett halvår till. Trots att jag redan slutat på jobbet.

   Delete
 7. Anonymous12:38 PM

  Du borde ha ett sånt här inlägg varje vecka!

  ReplyDelete