Tuesday, April 17, 2018

Castellums rapport

Jag gillar att följa vissa bolag lite extra. Ett sånt bolag är Castellum. Lätt att förstå, stort fokus på utdelning och utdelningstillväxt och ett relativt stort innehav i min portfölj. Vissa andra bolag erkänner jag att jag är rätt dålig på att följa. Två såna exempel är ABB och Atlas Copco som också är två rätt stora innehav, men jag erkänner att jag inte har någon vidare koll där.

Då jag har strategin att köpa och behålla aktierna och inte har några planer på att öka i ABB och Atlas samt tycker det är svårare och mindre intressant så struntar jag i det helt enkelt. Hade ju gått att argumentera för att jag skulle fokusera ännu mer på investmentbolagen med den inställningen till vissa verkstadsbolag.

Åter till Castellum. Jag tycker dagens kvartalsrapport var bra. Förvaltningsresultatet uppgick till 665 Mkr (592), motsvarande 2,43 kronor (2,17) per aktie, en ökning med 12%.

Såhär skriver VD Henrik Saxborn:

"Mål: skapa aktieägarvärde Castellums huvudmål är att skapa långsiktigt hållbart aktieägarvärde under måttligt risktagande. Under de senaste 10 åren har aktieägarnas totalavkastning (utdelning plus värdetillväxt) uppgått till 12% per år i genomsnitt.

Hur ser då utsikterna ut framöver? I dagsläget ger Castellumaktien en direktavkastning på 4% räknat på utdelningen för förra året. 

De senaste 10 åren har utdelningstillväxten uppgått till i genomsnitt 7% per år. Denna tillväxttakt ser vi ut att ha finansiellt utrymme för även fortsättningsvis utan att för den delen öka belåningsgraden som nu ligger en bit under 50%. Avkastningen på substansvärdet (som är aktieägarnas ”egna kapital”) uppgår till 10- 12 % per år (beroende på långsiktig värdetillväxt i fastighetsbeståndet) varav ca 3,5% går till utdelning. Det lämnar ett utrymme för tillväxt på 6,5% -8,5% per år utan att belåningsgraden ökar. Om tillväxten hamnar i detta intervall även framgent skulle sålunda totalavkastningen från nuvarande kurs, ca 133 kr, hamna kring 10,5% - 12,5% årligen framöver inklusive utdelning. 

Som alla vet har Castellum ett mål om 10% tillväxt, ett 
mål som vi inte når upp till varje år. Ambitionen ligger dock fast och jag är övertygad om att Castellum i oförändrad form under 2018 har goda förutsättningar att nå tillväxtmålet vad gäller förvaltningsresultatet (och därmed i utdelning). Ökande kassaflöden från fastigheterna torde också innebära att risken för nedgångar i fastighetsvärdena är begränsad."

....

Man ska givetvis ta positiva VD-kommentarer med en nypa salt och bilda sig en egen uppfattning. Inte minst om den långsiktiga utvecklingen. Men kortsiktigt tror jag vi kan lita på runt 10% höjning av utdelningen till nästa år. Och med 4% direktavkastning behöver jag egentligen bara 3% utdelningstillväxt för att täcka inflation och skatt. God säkerhetsmarginal med andra ord.

Jag slog till och köpte några aktier till i öppningen idag. Finansierades kortsiktigt med en del av utdelningen jag fick från Telia idag. Men då den utdelningen egentligen ska levas på 2019 motsvarar köpen också vad jag sparar in under den här månaden då jag lever lite extra sparsamt.

Delade så klart upp det i 2 köp x 7 aktier vilket gav 2 kr i totalt courtage jämfört med 3 kr om jag köpt allt i ett köp.

8 comments:

 1. Hej!
  En fråga angående courtaget du nämner för dagens köp. Eftersom du anger att du betalat 2 kronor i courtage för två köp antar jag att det handlar om courtageklass mini på Avanza, det är i alla fall den klass jag kör med. Vad jag kan se gäller dock 1 krona i courtage endast för köp upp till 400 kronor, över denna summa betalar man rörligt courtage på 0,25%.
  7 st Castellum för 134,20 blir 939,40 kronor, vilket borde innebära kring 2,35 sek i rörligt courtage, 14 stycken det dubbla, dvs 4,70 kr, hur kan det då spela någon roll att du delar upp köpet när summan ändå övertiger 400 kr och hur gör du för att betala endast 2 kr i courtage?
  Förklara gärna för jag hänger inte med...

  Tack för svar och all inspiration:)

  Mvh / K

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har courtage pb-mini (private banking mini) vilket är 0,15% eller 1 kr. Upp till 996 kr avrundas då till 1 kr vilket ger ett courtage runt 0,1% istället för 0,15%. Avrundningen förklarar att det blir 2 kr istället för 3.

   Delete
  2. Aha! Tack för svar:)

   Delete
 2. Klockren rapport! Jag fortsätter att ligga lång i bolaget och fylla på regelbundet.

  ReplyDelete
 3. Klockrent, så stabilt bolag och framförallt ett klockrent utdelningsalternativ inom branschen. Tankar mer på nästa lön definitivt!

  ReplyDelete
 4. Tjena Miljonären! Ser att du handlar Castellum i KF. Vet sedan tidigare att du köper för att behålla men åker du inte på vinstskatt på utdelningarna eller är jag ute och cyklar i vanlig ordning? :)

  Trevlig dag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ingen vinstskatt på utdelning i KF utan man betalar skatt på ingående värde och insättningar precis som med ISK. Jag skaffade KF innan ISK fanns och har därför kört vidare med aktierna där. Fonderna har jag däremot i ISK.

   Delete