Friday, April 20, 2018

Härlig sommardag

Vilket kanonväder vi fick helt plötsligt. Riktigt skönt att kunna vara utomhus många timmar idag.

Min fru cyklade till jobbet i det fina vädret. Så jag passade på att låna SL-kortet idag. Är ju inte så unikt i sig, jag har varit inne i stan ett par gånger i veckan den senaste tiden. Men det som var unikt idag var att jag valde att åka i rusningstid på morgonen. Inte för att jag hade någon tid att passa utan bara för att få se alla stressade och deprimerade människor som jag tidigare brukade se på vägen till jobbet. Folk ser ju inte direkt peppade ut för en ny dag på jobbet klockan 8 på morgonen.


Otis rulltrappor hade en bra dag då hela 2 av 4 gick. Obegripligt att de får fortsätta leverera sitt skräp. Kone ska det vara!

Syftet med resan in till stan var lite motion i fint väder och nya okända marker. Inledde med lite orientering i Lill-jans skogen då jag kommit över en karta dit. Sen blev det gå-lunka-löp hemåt med podcast i öronen. Löpformen är dålig efter lite skador i höst och dåligt med vinterlöpning. Så skönt att få bort fokus från km-tider med orientering och obanat men samtidigt få ihop lite träningstid. Kändes helt ok idag så hoppas löpningen är på väg tillbaka till acceptabel nivå lagom till säsongen.


Hem för lite lunch och dusch. Sen ut i solen igen. 23 grader i skuggan är inte illa i april. Hittade en solig plats i lä och det stekte på ordentligt.


Sen dags att förbereda lite middag. Fyndat hel kyckling för 19,90 kr per kg en här veckan. Så körde kyckling, morötter och kålrot i lergryta. Riktigt bra blev det och obetydligt över 10 kr per portion.


Kul med fin rapport från Telia idag. Återköpen som planeras de kommande 3 åren motsvarar totalt knappt 10 procent av aktierna till nuvarande kurs. Så med samma vinst i framtiden för bolaget kan utdelningen höjas med några procent om året då vi blir färre och färre som ska dela på vinsten.

Ericssons rapport togs även den emot positivt av marknaden. Här är jag inte så bra påläst då det var länge sen jag ägde bolaget, men stärks i min tro att det är vettigt att lägga pengarna hos Investor och låta de sköta jobbet. Investor har ökat i Ericsson det senaste året och kanske kommer det visa sig vara vältajmat. Ericsson är dock fortfarande ett lite innehav i Investors portfölj ungefär i nivå med en indexfond som följer OMXS30.

11 comments:

 1. Anonymous8:46 PM

  Kul att se en orienteringskarta. Bästa sporten och billig. Imorgon kan du köra en öppen bana på Lidingö. Anmälan på plats.

  ReplyDelete
 2. Intressant blog. Följer..

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:42 PM

  Industrivärden har en större andel Ericsson

  ReplyDelete
  Replies
  1. Måste vara marginell skillnad då både Industrivärden och Investor ligger runt 4%.

   Nu syftade jag mest på att Investor ökat i Ericsson på slutet. Vilket med stöd av dagens uppgång kan tolkas positivt. Till skillnad från Industrivärden som varit betydligt mer passiva i sitt ägande.

   Delete
 4. Anonymous10:05 PM

  Kul, jag åkte i dessa rulltrappor ungefär en halvtimme efter dig. Jag har gett min sambo din bok som present ocn jag familjekopplingar till Karolin Ohlsson (totalledaren i orienteringens swedish league). Så kolla gärna på söndag när det ska avgöras :)

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:54 AM

  Skönt att marknaden äntligen såg nått värde i TELIA, sitter själv sedan några år på en rejäl post med snittkurs 41,40. Jämfört med tulpankraschvärderingen av spotify så har telia en bred verksamhet i en teknisk bransch, rejäl omsättning(även om den varit krympande),vinst och slutligen en fin utdelning till aktieägarna. Aktien har alltså varit nere och nosat på 35 kronor flera gånger, kanske något lägre än då. Nä, idiotvärderingen av spotify med alla dessa antagna intäktssiffror var det värsta jag skådat, vem vill äga en post med aktier i ett företag som aldrig levererat en pluskrona, trots att de varit igång ett deccenium eller dylikt, och som dessutom verkar i otroligt snabbrörlig bransch där vi inte vet nånting om antalet konkurrenter på sikt. Det luktar fingerprint lång väg.

  Även utskällda byggmax klättrade upp 8-9 procent, fin utdelning där med/ snålmiljonären

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:42 PM

   Luktar fingerprint...? Kinesiska Tencent som storägare, köprekar och riktkurser mellan 165usd-200usd från samtliga analyshus, 70 miljoner prenumeranter, kraftig tillväxt, fin bruttomarginal, stor kassa och värdering i linje med/aningen under andra techbolag i USA (där de de facto är noterade).

   Fingerprint hade från starten analytikerna emot sig, inga kapitalstarka ägare, ledning som fifflade, tung blankning, småspararsekt som största ägargrupp, obefintlig kassa för att möta konkurrens och kanske viktigaste skillnaden verksamma inom hårdvarusegmentet till skillnad från Spotify.

   Säger absolut inte att det är ett billigt klipp, men att jämföra med fingerprint är endast osäriöst i min mening.

   Delete
  2. Anonymous9:24 AM

   Jag menar bara att aktien/aktiekursen(158 dollar i .fredags)förr eller senare kommer att få sitt rätta värde och då ta samma väg som fingerprint. Ingen jämförelse av bolagena i övrigt. aktiekursen lever på varma hipe-vindar just nu, "det är häftigt med spotify".

   Om man tex ser historiskt hur snabba kast det varit i "musikförmedlingsindustrin" där kassett, LP, CD och musikDVD gått fullständigt i graven, alltså det har gått väldigt snabbt. Om man då också adderar den rekordrörliga streamingbranschen uppepå detta, och det faktum att de flesta artister och skivbolag fortfarande tycker att de tjänar för lite pengar på spotify och liknande....plus att företaget aldrig har genererat en endaste pluskrona.
   Då är den här värderingen på 158 dollar per aktie ett fullständigt luftslott, i bästa fall ett korthus.

   Delete
  3. Anonymous10:55 AM

   Jag kan hålla med om hypen kring tech bolag i stort, men då är Spotify långt från ensamma om att vara övervärderade. Dvs att faller värderingarna inom tech kraftigt kommer det att ta med sig börsen i sin helhet. I Nasdaq 100 och down Jones industrial average väger tech sektorn ca 25%. Dock anser jag att Spotify har en bra affär, om än en hög värdering. Närmare tillhands känns som att jämföra 1990-talets dotcom bubbla.

   Förövrigt så hade Spotify gjort en vinst på 2 mdr kr för 2017 om man inte satsat på expansiv tillväxt.

   Delete
 6. Anonymous11:31 PM

  Fan också. Såg en snubbe stå där och ta ett kort. Tänkte vilken sorglig fan, i tron om att det var en turist.. Hade jag vetat bättre had boken fått en signatur (kanske?)

  ReplyDelete