Friday, April 13, 2018

Svenska akademien

Trodde ni krisen i Svenska akademien hade med någon kulturprofil att göra? Så klart inte. Vem bryr sig om kultur? Det är givetvis interna stridigheter kring förvaltningen av deras finanser som ligger till grund för senaste veckans drama.

Fredrik Lundberg gav mig en bra deal på den avlyssningsutrustning han hade hos Industrivärden för ett par år sen och nu inte längre behövde. Denna gömde jag under stol 12 i höstas vilket har gett mig full insyn i det senaste halvårets konflikt.

Bakgrunden är att akademins vidlyftiga stipendier främst finansieras via en aktieportfölj (med Ratos, H&M och Ericsson som stora innehav för ett par år sen), fastigheter (bostäder i Stockholm) och utgivning av Svenska akademins ordbok.

Hur de tre nämnda aktierna och priset på bostäder i Stockholm har utvecklats vet ni säkert. Och hur försäljningen av en ordlista i bokform gått kan man ju också lista ut.

Utdrag från möte 10 oktober 2017:

Horace Engdahl: Jäklar vilken kö det var på H&M när jag Lynchade på vägen hit. Jag tycker vi ska öka! Vi säljer de sista Volvo och Atlas, vem kommer köra lastbil eller jobba i gruva 2018? H&M går aldrig under 200 kr fattar ni väl!

Sara Danius: Jag tycker vi borde öka i Ratos istället. Den har ju gått ner 70% sen vi köpte senast så den kan ju max gå ner 30% till. Bra risk reward att långa här på 40 kr!

Katarina Frostensson: Glada nyheter vi behöver inte välja. Jag ringde Avanza efter förra mötet och både H&M och Ratos går att belåna. Så vi har råd med båda.

Kristina Lugn: Ska vi verkligen hålla på med sånt här? Vår analys att Internet inte var något hot mot utgivningen av en ordlista i pappersformat var ju en katastrof. Vi kommer dö!

Ja resten kan ni räkna ut själva. Givetvis har de snittat ner sig hela vägen i Ratos och H&M till allt större belåning.

Skämt å sido. Akademien verkar ha en ganska aktiv förvaltning av sin portfölj. För några år sen var Ratos största innehavet. 2016 rapporterades om stora köp av Ericsson, H&M och Skanska. Men vid senaste årsskiftet var det stor vikt mot bank och verkstad i portföljen som då var värd 710 miljoner. Snyggt att kliva ur H&M köpta 2016 innan senaste årsskiftet så slapp de stor del av nedgången.

Källa: http://www.e55.se/artiklar/akademiens-700-miljoner-pa-borsen/

6 comments:

 1. Fina innehav har dom. Lite väl mycket bankaktier kanske? :)

  ReplyDelete
 2. Ja, några sista grisar i säcken är kvar. Bör avvecklas. Rensa portföljen lite till.

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:20 PM

  Varför inte bara köpa index?

  ReplyDelete
  Replies
  1. De verkar ju rätt aktiva och viktar om regelbundet vad det verkar. Så de verkar tro sig kunna slå index.

   Delete
  2. Hade varit kul att se förvaltningsresultatet.

   Om det gått bra kanske det finns nya arbetsuppgifter till de som avgått som kapitalförvaltare i finansbranschen? :P

   Delete
 4. Anonymous10:20 AM

  Tur att de inte gick in norwegian airlines i måndags-tisdag. Då hade de firat med gåslever, rysk kavia och champagne hela året och tuppat av en efter en stöpta i samma kroppsform som Jan Stenbeck.
  / snålmiljonären

  ReplyDelete