Friday, April 27, 2018

Johnson&Johnson höjer utdelningen, som vanligt

Igår var det återigen dags för Johnson&Johnson (JNJ) att meddela att utdelningen höjs. Denna gång med 7,1% vilket betyder $0,9 per kvartal och därmed $3,60 på helåret. Jag tror de flesta känner igen bolaget som är ett av världens största, men för er som inte gör det så är JNJ ett bolag inom hälsosektorn med tre divisioner läkemedel, medicinteknik och konsumentprodukter.

Jag fick upp ögonen för bolaget för drygt 3 år sen. Det var främst den otroligt stabila utdelningshistoriken, med över 50 år av utdelningshöjningar varje år, som fångade mitt intresse från början. Men det var de otroligt starka finanserna och megatrenden med en åldrande befolkning som verkligen fick mig att börja titta närmare på bolaget. I samma veva var jag på ett föredrag där förvaltaren av en läkemedelsfond visade den här grafen.


Det vill säga vi blir egentligen inte äldre för att vi blir friskare och mer hälsosamma, utan för att vi blir bättre på att hålla de gamla vid liv via medicin och sjukvård. Fler och fler i världen som blir 80+ gör matematiken ganska enkel.

Under sommaren 2015 gjorde jag några större köp i bolaget först 50 aktier och sen 100 till. Därefter har det blivit små köp här och där bland annat utnyttjat gratis courtage på black friday till att pliktskyldigt köpa 2-5 aktier åt gången. Totalt har jag nu 180 aktier till ett värde av runt 200.000 kr där nästan alla alltså köptes sommaren 2015.


När jag gjorde första köpet runt 100 dollar var den årliga utdelningen 3 dollar. Sen kunde jag strax därefter plocka upp lite fler på lite lägre kurs dvs lite högre direktavkastning än 3%. Jag gick länge och väntade på ett läge att återigen kunna köpa till 3% direktavkastning för att kunna klämma till med ett större köp och nå målet 220 aktier som jag satt upp. JNJ var verkligen ett bolag jag ville vikta tungt och nå målet av antalet aktier. Men aktiekursen steg mer än utdelningen vilket gjorde att direktavkastningen gick ner. Därav att det bara blev små återkommande köp de senaste åren.

Självklart kan man inte värdera en aktie bara på direktavkastningen. Men JNJ är ett stort och komplext bolag så för mig är det en bra början. Köper man till runt 3% DA och de kan höja med 5-7% om året är chansen stor att kursen följer utdelningen och ger 8-10% om året totalt. Så faran om man köper till 3% DA är att de över lång tid inte kommer klara att höja utdelningen med minst 5% om året och den risken tycker jag väldigt svår att uppskatta genom att studera deras årsredovisning.

Nu har kursen kommit ner lite och när höjningen blev hela 7,1% börjar direktavkastningen återigen närma sig 3%. Men det saknas lite. Till aktuell aktiekurs är direktavkastningen 2,8% och aktien skulle behöva komma ner från 128 till 120 dollar för att återigen handlas över 3% direktavkastning. Om det kommer hända har jag givetvis ingen aning om, men heller inga pengar att köpa fler aktier för så det spelar mindre roll för mig. Hade jag haft lön att investera hade jag helt klart börjat bli sugen nu igen.

Då jag siktar på 4% direktavkastning och 3% årlig utdelningstillväxt för portföljen som helhet så drar JNJ sitt strå till stacken så länge den håller sig runt 2,5-3% direktavkastning och 5-7% utdelningstillväxt.

Såhär har utdelningen utvecklats under mina år som ägare
2015 - 3,00
2016 - 3,20 (höjning med 6,7%)
2017 - 3,36 (höjning med 5,0%)
2018 - 3,60 (höjning med 7,1%)

Det är något speciellt med utdelningshöjningar och det kommer vara kul att fortsätta äga bolaget för att se om jag hinner få uppleva festen när bolaget höjt sin utdelning varje år i 100 år. Det sker år 2062 om allt går som planerat. Kan vi snitta 5% årlig tillväxt blir utdelningen det året runt 30 dollar per aktie. Klarar de att hålla 7% tillväxt blir utdelningen istället cirka 70 dollar per aktier på 100 års firandet, viss skillnad på 30 och 70 dollar per aktie och år i utdelning. Tänker man så är det rimligt att följa den årliga höjningen med stort intresse.

Det skulle ju vara mäktigt att få uppleva att den årliga utdelningen överstiger inköpspriset per aktie. Dvs "yield on cost" på över 100%. Men då måste jag nog bli rätt gammal om inte inflationen tar fart på allvar.

10 comments:

 1. Hej, Tack för en trevlig blogg. Försöker själv skriva mest för mina egna tankar och minnet men har en bit kvar. Får man fråga hur det kommer sig att du har så lite utländska aktier? Finns så många med fantastiskt track record och rejäl utdelning. T o m bättre än JNJ som jag också verkligen gillar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har främst varit lite rädd för ett högre courtage och valutaväxlingsavgift och därför föredragit svenska bolag. Men har inga sverigefonder så där viktas utlandet upp en del då fonder utgör runt 1/3 av min totala portfölj.

   Delete
 2. Trevligt och glädjande! Jag hade nog räknat med 4-5 procent med tanke på att de får svårare att bibehålla högre utdelningstillväxt på sikt. Tack för att du uppmärksammade detta!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous2:42 PM

   Varför får de per automatik svårare att bibehålla högre utdelningstillväxt på sikt? Så vitt jag kan utläsa från deras rapporter höjer de utdelningen i paritet med vinsttillväxten.

   Delete
  2. De är redan ett väletablerat företag med begränsad tillväxt. Må vara att deras rapporter, knappt belånade osv är imponerande men de växer långsammare än tillväxtföretag.

   Delete
 3. Anonymous7:05 PM

  Hej, vet att du berört detta innan i ngn kommentar. Hur får man tillbaka "utländsk källskatt" på utdelningar? Har Avanza, tjänstepension. Behöver jag be dem om något eller sker det per automatik?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har inte möjlighet att köpa aktier i min tjänstepension. Så har inte funderat så mycket på frågan. Men såhär skriver Avanza:


   I vår tjänstepension betalar du ingen avgift för preliminärskatt för utdelningar på aktier. Dock belastas försäkringen med en avgift för utländsk källskatt på utdelning från utländska aktier. Denna källskatt yrkar Avanza Pension att få avräkna från avkastningsskatten. Den skatt som Avanza Pension erhåller tillbaka från Skatteverket tillgodogörs din tjänstepension.

   Delete
 4. Anonymous10:00 PM

  Hur mycket plus, i kronor, har du gått på JNJ? totalt

  ReplyDelete
  Replies
  1. 50.000 i värdeökning + 12.500 i utdelning.

   Delete
 5. Anonymous8:52 AM

  Hej miljonären
  Äger du J&J i en kapitalförsäkring eller ISK? Med tanke på detta:
  https://blogg.avanza.se/hemberg/2018/01/26/bast-med-kf-for-utlandsaktier/

  Kan man avräkna hela sin utländska källskatt mot schablonavgiften i ISK-kontot utan något tak? (förutsatt att man inte redan har bolån osv med ränteutgifter som redan kvittar bort schablonavgiften).

  Mvh Johan

  ReplyDelete