Tuesday, April 10, 2018

Resan eller målet

Jag fick med all rätt en del kommentarer på gårdagens inlägg om att köra en snålmånad igen. För det första håller jag med om att mitt eget argument att dessa 2000 kr skapar extra buffert för framtiden är tveksamt. 2000 gör ärligt talat varken till eller från på totalen när det kommer till säkerhetsmarginal. Det inser jag också när jag tänker efter.

Några har också ifrågasatt om jag känner tomhet nu när jag inte har ett mål att jobba mot längre. Att resan var mer värd än målet. Jag fick en dikt av Karin Boye i kommentarsfältet. En sjuk slump i sammanhanget var att det visade sig att jag skrev ett inlägg på just det temat på dagen ett år innan gårdagens inlägg https://miljonar.blogspot.se/2017/04/jobba-sondag.html  

Och visst ligger det något i att det var kul att ha ett mål att jobba mot, jag njöt för det mesta av resan som många andra tycker verkat vara en hemsk uppoffring. Få lön, spara en stor del av den, köpa aktier, fylla i Excelarket med vilka aktier jag köpt och se hur utdelningsprognosen för det kommande året hoppade upp med 40-50 kr efter ett aktieköp, jobba på, invänta nästa Uppestittarkväll för ny lön och nya växande staplar i Excel. Se hur friheten kom närmare för varje dag.

Däremot är jag så otroligt nöjd med min vardag nu när jag styr min tid helt själv. Så totalt sätt trivs jag mycket mycket bättre med livet nu än för 1-2 år sen då jag fortfarande var på väg mot målet. Jag längtar därför inte tillbaka en sekund, utan ser dessa år som något jag är glad att jag genomförde som gett mig den möjlighet jag nu har.

Jag tror samtidigt på det här med att inte vänja sig vid en viss standard. För ett par år sen skulle jag absolut inte kallat det snålmånad att inte köpa ett SL-kort i mitten av April, det skulle varit totalt självklart att man cyklar för det mesta och max gör 2-3 resor under månaden med kollektivtrafiken så här års. Och att äta lunch hemma när jag är fri och kan styra mina dagar är inte heller någon uppoffring jämfört med hur jag levt tidigare.

Så att jag ens kallar det snålmånad att stå över SL-kortet, köra så mycket lunch som möjligt hemma och inte göra några spektakulära inköp under de kommande veckorna är ett tecken i sig på att det var dags att strama åt lite. För att sen återigen kunna njuta av en utelunch i mitten av maj. Min tanke är att på sikt få maximal njutning när jag sakta men säkert höjer upp omkostnaderna ytterligare ett steg från dagens nivå. Att inte vänja sig och ta de dyrare och dyrare kostnaderna för givet.

Sen ska jag inte sticka under stolen med att det kommer vara en skön känsla att köpa lite aktier för pengarna jag sparar och se hur utdelningsstaplarna stiger med 100 kr i årlig utdelning. Som sen förhoppningsvis höjs med minst inflationen, varje år resten av livet.

Idag blir det ärtsoppa till lunch, tyvärr inköpt till ordinarie pris. Men 8,40 kr för en lunch med 35 gram protein är godkänt även under en snålmånad.

20 comments:

 1. Anonymous9:54 AM

  Koka egen ärtsoppa! Godare och billigare.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vad blir timlönen? Är det inte bättre att jobba extra som kock då?

   Delete
  2. Anonymous1:40 PM

   Du behöver inte stå och vänta när ärtorna ligger i blöt ��

   Delete
  3. Är inte så road av matlagning och brödbakning, så här tycker jag inte det är värt jobbet att spara någon krona. Däremot går jag gärna omvägar för att handla maten lite billigare eller plockar upp några burkar från soprummet. Så man får välja vad man tycker är värt jobbet, beroende på intresse.

   Delete
 2. Tror den stora vinningen med snålmånad i ditt fall är att känna att man fortfarande har marginal i din privatekonomi. Skulle det någon månad krisa lite, vet du att du kan fixa fram 2 K enkelt.

  ReplyDelete
 3. Cykel är bra. Problemet är dock att den går sönder i tid och otid. Däremot är motionen man får något man kan räkna av på gymkortet.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:35 PM

  Jag skrev till dig innan du gick i pension och jag trodde då att du skulle sakna just det du skriver om nu. Spara, köpa aktier, excelblad, utdelningar, prognoser, uppesittarkvällar, m.m. Det har varit så tydligt under alla dina bloggår att din kärlek till sparande är total.
  Jag är nästan likadan, tror det ligger i generna. Ibland går jag tillbaka till min statistik och ser hur det totala kapitalet ökat genom åren. Häftigt!!

  ReplyDelete
 5. Anonymous5:47 PM

  Riktigt bra att cykla till jobbet och övriga utflykter istället för att åka kollektivt, av ren nyfikenhet; hur långt har/hade du och din fru till era jobb?

  ReplyDelete
 6. Anonymous8:07 PM

  Amorterar du på ditt bolån?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nej, har 30% belåning och räntekostnad på ca 500 kr i månaden. Så känns inte prioriterat med amortering.

   Delete
 7. Anonymous8:32 PM

  Har du koll på hur mycket du sparat totalt genom åren? Alltså det totala sparandet från lön, jag har som mål att spara 2 milj från lönen på 10 år och är nu inne på det sjunde året. Vore kul att jämföra om du har koll på dina siffror, om jag fortsätter i den takten jag har nu kommer jag klara det på 9

  Mvh Viktor

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tror jag snittade 17.000 i månaden under 13 år 2005-2017.

   Delete
 8. Jag förstår exakt din vilja till att stoppa in en snålmånad i ditt goda liv. Kicken av att kunna...utan att behöva..kicken av att hitta nya sätt och nya besparingar..det är inte de 2000 kronorna i sig nu men det är en skön känsla. "Unna" dig att stoppa in en snålmånad eller enstaka besparingar det hjälper dig att hålla fokus. Sen vad du använder de pengarna till är mindre viktigt men roligast om det ger dig glädje-som nya aktieköp. Du är inte dumsnål utan har börjat skörda frukterna efter alla års sparande. Är glad över att du lyckats och att du har ditt liv som det är nu, det är min sporre varje dag.

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:03 PM

  HAHA, tre missnöjda pensionärer....va illa det blivit i Sverige när inte ens en C-skådis har 25000 netto som pensionär.

  https://www.expressen.se/noje/varuhuset-stjarnorna-var-pension-racker-inte/

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:05 PM

  Finns det nån möjlighet att miljonären kan redovisa ungefärliga inkomster för bloggen, och ungefär vad den kostar o driva runt och hur mycket trafik som krävs för att nå dessa inkomster ??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Den kostar inget att driva runt (mer än tid), har 10.000 sidvisningar per dag och drar in 2.000 kr i månaden (före skatt).

   Delete
  2. Anonymous12:21 AM

   Vill lyfta fram en tanke kring din situation mister.
   Tycket du gjort något väldigt imponerande med allt ditt hårda slit och arbete.
   Men tycker att efter du vilat upp dig lite, skall köra och försöka leva lyx.. Det förtjänar personer som du.
   Sätt igång med företaget sakta o säkert.

   Hälsningar,
   Biljonären

   Delete
 11. Hej!
  Har du läst denna artikel om hur farligt det är om alla går i pension? https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2018/03/05/ekonomiskt-oberoende-en-fara-for-samhallet.plc.html

  Riktigt ”välskriven”. Skojade bara, den är mest tragisk och underhållande.

  Klart du ska köra en snålmånad till för att inte bli alltför van vid högre standard. Helt rätt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja, jag har tyvärr läst den...

   Delete