Thursday, April 05, 2018

Spel och dobbel

Det blev lite diskussion om Svenska folkets spelande idag på Twitter med anledning av att det i samband med spelutredningen presenterades att 68% av befolkningen över 18 år spelar för minst 4000 kr om året. Dessa siffror stämmer bra överens med det jag skrev om i min bok att genomsnittssvensken lägger 465 kr i månaden på spel. Jag tolkar det som att det inte är en mindre grupp storspelare som höjer snittet markant utan om 68% spelar för mer än 333 kr i månaden och snittet spelar för 465 kr så ligger nog medel och median rätt nära varandra.

Poängen i min bok var ju att om man istället lägger 465 kr i månaden på ett långsiktigt sparande på börsen blir det stora pengar. Kan man dessutom sluta lägga 465 kr i månaden på spel så behöver aktieportföljen generera 465 kr mindre i månaden för att man ska kunna leva på portföljens avkastning eftersom kostnaderna en normal månad minskar med 465 kr. Dvs att sluta spela för 465 kr i månaden ger dubbel effekt då man först sparar dessa pengar och sen slipper få en avkastning som täcker denna återkommande utgift som man idag har.

Själv är jag i grunden road av spel. Jag la mycket möda på att försöka lämna in odds-kuponger på den lokala butiken innan jag fyllt 18 år. För det mesta gick det inget vidare att ens lämna in. När jag ibland lyckades få lämna in kupongen antingen med hjälp av pappa eller att de inte kollade leg gick det ofta inget vidare med matcherna heller. Jag kommer ihåg som 17-20 åring att jag var på Solvalla några gånger vilket jag tyckte var spännande och kul. Jag hade kanske jobbat lite extra och tjänat 400 kr på en dags jobb. Då var det spännande att ta 100 kr av lönen och spela 20 kr på en häst i 5 olika lopp med förhoppning om att lämna Solvalla med 200-300 kr mer än jag gick dit med. Förlorade jag så var det inte hela världen mer än att jag jobbat några timmar utan lön. Jag tror till viss del att det var samma jakt på spänning som gjorde att jag köpte mina första aktier runt millenieskiftet. Jag drog till och med till med lite chansningar på köp- och säljoptioner runt rapporter vilket var väldigt likt oddsspel.

I takt med att sparandet tog fart och tillgångarna växte så har jag nästan helt tappat intresset för spel. Att gå till Solvalla och spela 100 kr på en häst med förhoppning om att vinna 500 kr skulle inte ge mig någonting alls idag. Och att lämna in V75 eller Stryktips där vinstchansen är 1 på 100.000 eller mindre ger mig heller ingen riktig spänning, när jag vet att 30-50% av omsättningen på spelet försvinner till spelbolaget. För att återuppliva spänningen jag kände från ungdomens dagar skulle jag behöva spela 10.000 eller så på en enskild häst eller enskild snurr på rouletten. Men det anser jag skulle vara ett för dyrt nöje för att ha råd med.

Hur ser ni som har en månadslön och ett sparande på spel? Kan ni känna spänning av att spela 100 kr med chans att vinna 500 kr?

30 comments:

 1. Är det härligt att säga "Hur ser ni med månadslön på X/Y/Z?" Så avis va. Jag håller så med dig. Ett: För länge sedan var jag resande säljare i onyttig produkt som såldes på ställen där onyttiga saker (godis, tobak, spel) såldes och det var så djävulskt deppigt. Folk som inte ens orkade engagera sig i något som ens liknar intellektuell ansträngning utan bara köper skraplotter för lönen/socialbidraget whatever inkomst. Och två: Vi tog familjen till Solvalla (första gången för alla) för ett par år sedan och alla fick sätta en tjuga. Minstingen vann 200 spänn, det kan hon fortfarande tala om. Det var skoj. Men jämte oss satt stammisarna i sina knarrande skinnjackor och sedelbuntar omslutna av gummisnoddar. Det kändes inte som att de var på väg mot ekonomiskt oberoende direkt. Vad jag ville säga var att på Solvalla fick man i alla fall lite folknöje. Vi fick t.o.m. komma ut i stallet och se hästarna.

  ReplyDelete
 2. Gillar sista stycket om i takt med att tillgångarna växte. Nämligen själv provat på att tjäna pengar på livesportbetting för många år sedan, det gick rätt bra men eftersom det fanns ett maxtak för hur mycket man kunde investera var det precis som du skriver svårt att omsätta större summor såvida man inte ville leva på en Miljonär innan 30-nivå under djupaste sparfasen. ;)

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:52 PM

  Kan spela på v75 några helger/år då mor och far spelar så har man en familjehelg eller är på besök så kan det vara trevligt att vara med på ett gemensamt system och drömma om vinsterna tillsammans, även varit på trav några gånger och det gillar jag skarpt, där kan jag nog med gott samvete spela bort några 100 kr för nöjet. Kan även spela någon kväll poker per år om jag blir sugen. Ser insatsen som en kostnad för nöjet och spänningen och tror inte alls på storvinst. Precis som med dig ger aktiesparandet rätt bra med spänning vissa månader!

  // Haugis

  ReplyDelete
 4. Anonymous8:55 PM

  Jag själv tradar enbart bonusar, har tjänat ca 150k på det. Och under tidens gång får man upp ögonen för hur det egentligen fungerar med oddsspel, det går ju faktiskt att tjäna pengar på det. Det är nog en fördel att vara helt ointresserad av sport, som jag är. För det handlar enbart om matematik. Men det är ganska låg avkastning i förhållande till arbetsinsatsen tycker jag

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:01 PM

   Imponerande siffra. Med en identitet? Bara lyckats med kring 20-25.

   Delete
  2. Anonymous4:52 PM

   Jo med en identitet, lite mer om man räknar andra identiteter. Har ju varit väldigt mycket reloadbonusar fram till för ett tag sen. Nu är det i princip slut med såna

   Delete
  3. Snyggt med 150k, själv ligger man närmare 15. Dock verkar det blivit snålare med bonusar även för nya kunder? Har bonuschurning-eran nått sitt slut?

   Delete
 5. Jag skulle aldrig komma på tanken att spela något sorts pengaspel eller köpa lotter då det företagen tjänar pengar på är skillnaden mellan väntevärdet på vinsten och lottpriset. Då köper jag hellre aktier i förhoppningsbolag för spänning.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:38 PM

  Jag brukar tänka att det mesta kostar tusen spänn. Äta mat ute och gå på bio = tusen spänn. Dra en kväll och bowla och dricka öl = tusen spänn. Nya löpardojor = tusen spänn. Så när någon frågar om jag vill dricka whisky och titta/spela på matchen, då tänker jag "hur många tusen-spänningar har jag kvar den här månaden"? Jag tycker dessa ögonblick är roande och ser pengarna som bortblåsta. Men sen så har jag ett välbetalt intellektuellt stimulerande jobb och placerar undan mer pengar än jag troligtvis kommer göra av med så jag känner ingen sorg för dem. Men vem vet, kanske satsar jag tiotusen-spänningar i framtiden med alla pengar som hunnit växa till sig?

  "Jag spenderade mina pengar på spel, kvinnor och sprit. Resten slösade jag bort."

  ReplyDelete
 7. Personligen gillar jag att spela, men mer som ett nöje. Istället för att springa på krogen varje vecka kör jag en stående rad på Eurojackpot. En förlustaffär i långa loppet, men ger mig chansen att vinna riktigt stort och ger spänning varje fredag.

  ReplyDelete
 8. xlntliving10:47 PM

  Jag satte in en hundring och fick fem nya att spela för, för nån månad sen på nåt spelbolag. Tycker att det är kul och spelar på galopp på eftermiddagen, kanske nån fotbollsmatch på kvällen och NHLmatch till natten.. Blir barnsligt förtjust om jag vinner 80 kronor. Regeln är att inte stoppa in en krona till själv utan håller det flytande så länge det går. Har inget annat spel men provat det mesta vid enstaka tillfällen. Skulle aldrig lägga pengar regelbundet på spel utan köpa aktier istället som förstås också självklart är ett spel. Postkod lotteriet kostar 169 kronor i månaden och när det är dragning så har många människor flera lotter..de lägger flera tusen per månad..visst vinner de så är det ju mycket pengar men hur stor är chansen... Och det är få tillfällen under en månad som de får känna spänning för de pengarna..

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du kan känna spänning och glädje även för småvinster. Det är ju toppen.

   Delete
 9. Det är ju tragiskt att 68% av befolkningen över 18 år spelar för minst 4000 kr om året. Tänker alltid på min morfar var ingrodd sosse och tyckte att aktier var förkastlig samtidigt som han tippade och spelade varje vecka i över 80 år. Svag ekonomi hela året och usel pension. Så trist, tänk om han hade satt sina hundralappar i en fond istället...

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:42 PM

  Gillar spel men då som ägare och har 33% av portföljen placerad i spelbolag. Bra med reglering och krav på åtgärder vid misstänkt spelberoende. Vill också påpeka att uppgiften ovan om att 30-50% försvinner till spelbolaget inte gäller nya aktörer med modern teknik. Kanske gäller ATG och postkodlotteriet mm. Det är mycket större del tillbaka till spelarna normalt sett.
  Bedrövligt när spelare hamnar i spelberoende och när hela livet går åt pipan. I övrigt helt OK och upp till var och en. Förströelse och spänning till valfri kostnad.

  ReplyDelete
  Replies
  1. 30-50% syftade på V75 och stryktipset.

   Delete
 11. Anonymous12:21 AM

  OK, tack, ser det nu när jag läste igen!
  Var rädd att någon trodde att de fina nya spelbolagen ”skodde sig” på spelarna...

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:37 AM

  Tänk på att staten tar 1/3-del av 35% på V75. De andra två till ATG varav hästsporten får halva.

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:09 AM

  Visst, helt OK, åtminstone andelen till hästsporten.

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:24 AM

  Nej, det ger ingen skillnad i min livskvalitét att vinna 500 eller ens 100tkr. Spelar aldrig men om jag skulle spela så hade jag hellre spelat där du vinner ingenting eller flera miljoner.

  ReplyDelete
 15. Anonymous7:34 AM

  Själv vinner jag ca 11000 kr i månaden, året om så länge jag lever och jorden står kvar. Så mycket genererar pengamaskinen i nuläget från mina aktieinvesteringar. Säg det spel där du genom några års idogt sparande och ansträngning kan vinna så mycket så enkelt?

  Har aldrig brytt mig om spel som kostar pengar i någon form (om man inte räknar datorspel). Satsade väl några rader på Lången när man gick i skolan och någon hundring på black jack när man hade åldern inne att gå på krogen. Men upptäckte att det inte var så kul att gå därifrån med mindre pengar på fickan än vad jag hade.

  Mina äldre släktingar spelar troget varje månad för hundratals kronor, i hopp om att vinna de "stora pengarna". Så har de gjort i 40 år. Hade dessa hundralappar satsats på börsen hade de varit mångmiljonärer vid denna tid. Förstår inte hur folk tänker...

  ReplyDelete
 16. Jag ogillar spel/lotterier men gillar att läsa om de som lyckats lura systemet. Två väldigt långa artiklar men väl värda läsningen:

  https://highline.huffingtonpost.com/articles/en/lotto-winners/ - En glad pensionär hittar ett hål i systemet för ett statligt lotteri och börjar mjölka det på pengar.

  https://www.wired.com/2014/10/cheating-video-poker/ - en spelberoende man hittar en bugg i videopokermaskiner i Las Vegas.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tack för dessa länkar, oerhört kul läsning!

   Delete
 17. Anonymous8:48 AM

  Inte alls intresserad, men spelar plikttroget bingolotto samt liknande sällskapsspel med släkten på julafton. Sen är man en spelmänniska ändå, fast känns ju helt meningslöst då så få vinner något. Vet dock en som vann 12 mille faktiskt.

  ReplyDelete
 18. Anonymous12:30 PM

  Tippa gör jag egentligen enbart under EM/VM (fotboll). Men då rör det sig om småsummor, max 400 kr.

  Vet inte ifall tipspromenad/bingo räknas in, men det blir det några gånger per år med bekanta eller svärföräldrarna.

  ReplyDelete
 19. Anonymous3:41 PM

  Tycker det är ganska festligt med skraplotter. Räknar iskallt med att jag inte kommer vinna någon vinst högre än inköpspriset men tycker ändå det är värt 25-30 kronor någon gång i månaden, speciellt i samband med t.ex. jul. Köper det som lite unn, istället för en godispåse eller vad folk nu gottar sig med på helgerna.

  Hanna

  ReplyDelete
 20. Anonymous6:55 PM

  Bettar endast när det fungerar som ”försäkring” - dvs jag är AIK:are, varför det tex inför sista bortamatchen mot Göteborg 2009 var motiverat att sätta en rejäl slant på blåvit hemmavinst (räckte med kryss för Gnaget för att säkra guldet). Hade det hemska hänt, så hade jag iaf fått en ekonomisk kompensation som plåster på såren, men nu förlorade jag gladeligen min insats då glädjen att vinna var så mkt större. Dvs någon form av spelteoretisk win-win som antingen ger pengar eller glädje (som även går att applicera i tex derbyn)

  ReplyDelete
 21. Anonymous7:51 PM

  Skulle vilja skilja på betting och betting här. Jag och ett par vänner brukar gå på trav två till tre gånger om året. Då brukar det bli ett par hundralappar. Mestadels på systemspel där man ju kan vinna stora pengar även på små insatser.
  Utöver det så spelar vi en PP ibland när vi är på hockey. Sen jag upptäckte sparandet så har jag dock inte spelat någonting själv i princip, vilket jag gjorde tidigare.

  När jag är på trav med några vänner så mentalt bokför jag inte denna kostnad som betting heller utan på samma sätt som jag bokför en öl eller två när vi är ute och äter ibland. Dvs på nöjeskontot.

  ReplyDelete
 22. Anonymous2:54 PM

  Hej,

  Har du någon länk till källan på siffrorna i början av inlägget (68% över 18 spelar för minst 4000 kr/året)?
  Hade varit intressant att se om det står något mer där. Har googlat utan framgång.

  Tack för en underhållande och inspirerande blogg!
  /MÅ

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous3:47 PM

   Hittade denna lagrådsremiss:

   http://www.regeringen.se/48dd31/contentassets/6f4cb7516cb444d6a4cc3f40b062cc84/en-omreglerad-spelmarknad.pdf

   I den står det på sidan 69:
   "Spelkonsumtionen i Sverige uppgick 2016 till 2 802 kronor per person över 18 år. Beloppet avser spel på både den reglerade marknaden och den oreglerade marknaden. Totalt spelar 68 procent av befolkningen årligen.
   Det innebär att varje spelare i genomsnitt spelar för 4 121 kronor per år."

   Så det verkar inte stämma att 68% över 18 år spelar för minst 4000 kr/år. Det är snarare så att 68% spelar årligen och de spelar i snitt för drygt 4000 kr/år. Det kan alltså vara så att många spelar för väldigt mycket medan många spelar för betydligt mindre än 4000 kr/år.

   Delete
 23. Anonymous1:08 PM

  Ser mitt spelande som en rolig "investering". Försöker ligga med ett långsiktigt förväntat värde så nära 0 som möjligt (eller över såklart) för de spel jag kör, men chans på stor vinst. Dvs jag förlorar inte så mycket eller inget i långa loppet, men har chans på en fet vinst. Detta kan man göra med bonusar, erbjudanden eller som i fallet med svenska spels jackpottar.

  Jag kör t.ex. stryk- och europatips när förutsättningarna är rätt dvs. det är jackpott och svårspelat. Jackpott-omgångar innebär att extrapengar (från föregående spelomgång när det inte blivit utdelning) placeras på enbart 13 rätt, vilket gör att de omgångarna är spelteoretiskt gynnsamma eftersom det finns pengar i potten innan någon spelat. Spelar då riktigt stora system.

  ReplyDelete