Friday, April 06, 2018

Så här blir du miljonär i fängelset

Som en uppföljning på gårdagens inlägg om svenska folkets intresse för spel och lotterier läste jag idag att livstidsdömde Anders Eklund nyttjat sina 4 timmar långa permissioner till att bland annat köpa trisslotter. Eklund som är 53 år sitter på ett icke tidsbestämt straff. Enligt Leif GW Persson är han den livstidsdömde som har minst chans att få sitt straff tidsbestämt, så möjligheten finns att han kommer sitta livet ut. Att då välja att köpa lotter på permissionen skapar ju en del frågor. Det är väl kanske ett sätt att leva på hoppet både om tidsbestämt straff och en rik ålderdom i det fria. Vad vet jag, jag är ingen psykolog och vet ännu mindre hur galningar som Eklund tänker. Han kanske bara vill ha chansen att få lite mediabild och göra en kupp och berätta sin egen historia om han får skrapa i Nyhetsmorgon?

Det visar sig dessutom när jag googlar lite att Eklund har en skuld på över 1 miljon hos kronofogden. När han enligt andra fångar pratade nedlåtande om Engla och de då gav honom stryk fick han ett skadestånd och försäkringspengar på 39.000 kr. Av dessa pengar satte han sprätt på över 10.000 kr på bland annat en skinnjacka innan kronofogden efter tips från Englas mamma reagerade och tog resten av pengarna för att betala av på hans stora skuld. Så man kan väl hoppas att han köper lotter med drömmen att få göra rätt för sig fullt ut med skulderna.

Men Eklunds lottköp fick mig att tänka på en annan sak. De jobbar ju 6 timmar om dagen 5 dagar i veckan i svenska fängelser och får för det 13 kr i timmen skattefritt. Tydligen används lönen för det mesta till att köpa telefonkort och cigaretter (och kanske betala skulder eller knark till andra interner i vissa fall, med det stod det inget om på kriminlavårdens hemsida). Men vad skulle hända om det istället sparades i ett långsiktigt sparande? Som livstidsdömd har man ju tiden på sin sida så att säga. Om man får straffet tidsbestämt till 20 år och åker in när man är 30 år gammal har man ju gott om tid när man kommer ut.

20 år i fängelse med 30 timmar jobb i veckan x 13 kr i timmen som investeras till 10% årlig avkastning så har man ändå en miljon när man kommer ut ur fängelset.

13 comments:

 1. Hahaha. Kul inlägg! (Tror dock att du fått in ett N för mycket i rubriken).

  ReplyDelete
  Replies
  1. Oj tack, blev lite svengelska där. Fixat det nu.

   Delete
 2. Anonymous2:20 PM

  Hahahaha, roligt inlägg. Nu får du ge dig ut i solen och börja springa lite oftare.. För mycket tid för roliga reflektioner

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:23 PM

  Kul inlägg! Jobbar som advokat - ska börja sälja in idén till folk som kan vara aktuella.

  ReplyDelete
 4. Då infinner sig frågan hur mycket mer sparar den genomsnittlige ?

  I genomsnitt är den finansiella sparkvoten 5,2% och man tjänar 457 800 kr per år. Sen arbetas ca 1621 timmar per år så ... svaret är 14,7 kr i timmen sparas. Hurra!

  (Som kuriosa kan tilläggas att män jobbar 32,5 % fler timmar än kvinnor)

  ReplyDelete
  Replies
  1. I vilken population är snittinkomsten 457 800 kr per år? Inte tjänar väl medelsvensken över 38 000 i månaden?

   Delete
 5. Anonymous11:05 PM

  Låg kvalitet på det här inlägget. Öppna fönstret och släpp in lite frisk luft.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har tyvärr inget fönster här i cellen.

   Delete
 6. Johan4:39 PM

  Eftersom det inte finns någon frågelåda ställer jag den här. Nu när du är fri, och fortfarande inte direkt vill skylta med det. När du dräffar nya bekantskaper, tillexempel på gymmet och första kallsnacket pågår, vad säger du att du arbetar med när den frågan kommer? Hur säger man att man är "pensionerad" och ekonomisk fri?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har inga problem med att "erkänna" att jag slutat jobba. Har även enskild firma så kan säga att jag jobbar lite med den om jag i något sammanhang vill mörka. Så får den jag pratar med själv gissa hur mycket jobb det motsvarar.

   Delete
 7. Anonymous7:14 PM

  Jäkla bra kvalitet på detta inlägget. Mer sånt.
  / B.L.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:12 AM

  Vet att du nån gång tidigare nämnt ungefär hur många SEK du drar in i månaden på bloggen, kan du dra det igen, och även hur många läsare du har ( om du har info om det)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Bloggen drar in runt 2000 i månaden på automatiska reklamen och har ca 10000 sidvisningar om dagen.

   Delete