Monday, August 14, 2017

Sista semesterveckan

Då var mitt livs sista semestervecka inledd. Jag har nu äntligen bestämt definitivt att jag slutar jobbet till årsskiftet. Eller till jul blir det väl snarare.

Så det återstår ganska precis 4 månaders jobb när jag återvänder till kontoret nästa måndag.

Jag har en ekonomisk kalkyl som håller. Men visst har tankar funnits om att köra några månader till för att skapa utrymme för lyxiga engångsköp i form av mer resor och dyrare sportutrustning än det som ryms inom originalbudget. För det är ju så att 35-70.000 kr dvs 1-2 månaders extra jobb inte ger så många kronor extra i passiv inkomst resten av livet. Men på ett lyxkonsumtionskonto skulle de ju göra all skillnad för en person som aldrig levt på över 10.000 kr i månaden.

Någonstans måste man dock dra gränsen. Jag är ung i sammanhanget och mina jämnåriga kompisar har 30 år kvar till pension. Jag kommer nog hinna tjäna ihop lite extra pengar under dessa år. Även om jag håller hårt på regeln att bara göra roliga jobb där pengarna är en ren bonus från 1/1 2018.

32 comments:

 1. Grattis!

  Välkommen in i pensionärsgänget :)

  ReplyDelete
 2. Shit va skönt att ha tagit beslutet. Stort grattis. Ska bli riktigt kul att följa din pensionärsresa framöver. Hoppas bara du fortsätter skriva länge till. Det är mycket tack vare dig jag håller min motivation uppe så att jag också är där en vacker dag en bra bit före 65 år.

  ReplyDelete
 3. Grattis!! Ska bli spännande läsa om chefens och arbetskamraternas kommentarer.
  Hoppas du fortsätter blogga även efter detta mål är uppnått, uppskattar läsa din blogg.

  ReplyDelete
 4. Domedagsprofete10:12 AM

  Historisk sett så kommer börsen att falla 30\40 procent. Kanske imorgon eller om några år. Inget konstigt med det utan är helt normalt (kanske pga grund av människans flockinstingt).

  Men om nu börsen faller så mycket, följt av sänkta utdelningar, håller kalkylen ändå? Pallar du att sälja av fonden för att kompensera utdelningarna när den har halverats i värde?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Om börsen faller på rimligt sätt dvs 30-60% och nedgången bara består några år (dvs som det sett ut hittills i historien) så håller kalkylen. Rent ekonomiskt. Hur det blir psykologiskt och om jag pallar att sälja återstår ju att se.

   Delete
 5. Anonymous10:33 AM

  Härligt! Glad pensionering (säger man så?). Fylla på lyxkonsumtionskontot är en idé. Som jag hade gjort det vore att innan julledigheten lämna in avskedsansökan med sista arbetsdag 1 juli, med önskan om att över tid gå ner i arbetetstid (kortare/lediga dagar). Redan från årsskiftet börjar du leva på utdelningen och all lön från arbetet går till lyxkonsumtionskontot.

  Två flugor i en smäll. Trappa ner lagom och förverkliga några drömmar typ Vasaloppet eller bra sport cykel, Ironman etc.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det är en bra tanke. Tyvärr är det svårt att jobba deltid på mitt jobb. Men har ju firman så kan eventuellt bli lite roliga uppdrag som möjliggör lite lyx.

   Kommer dock prioritera roliga uppdrag. Ej gneta på med skit för pengar. De åren är snart över.

   Delete
 6. Anonymous12:46 PM

  En fråga... Hur stor är portföljen som ska ge avkastningen för resten av livet?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har knappt 5 miljoner. Min fru ca 3. Men hon ska jobba vidare 1 år till. Sen har vi lågt belånat boende som kan realiseras genom att vi flyttar till billigare ställe än Stockholm.

   Så 8-10 miljoner på 2 pers utan barn beroende på hur man räknar. Plus tjänstepension och PPM.

   Delete
 7. En månad till uppsägning? Lycka till :)

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:11 PM

  Grattis!
  Jag är precis i samma planer, nyfiken också veta hur stor är din portfölj som ska generera 100K år 2017?
  Mvh

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har ca 3,7% direktavkastning i portföljen. De 100.000 kr var beräknat på värdet vid årsskiftet 2016/2017. Sen har det vuxit lite av att jag hunnit köpa en hel del under 2017 som ger utdelning redan i år.

   Sen har jag fonder också. Så ska inte bara leva på 120.000 i aktieutdelning under 2018.

   Delete
 9. Anonymous1:24 PM

  Grattis!

  Men själv skulle jag kört januari ut. En mörk månad då man lika gärna kan jobba och sen blir det ju väldigt låg skatt på den månaden. Så du kommer få ut närmare 40 av dina 45tkr i månaden. Räcker till en schysst cykel och en två veckors all-inclusive i feb :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Har en del sparad semester. Så kanske blir en lön även 25/1. Fick dock tipset att det var bättre att ta det cash dec så jag får en hög lön den månaden och mycket tjänstepension.

   Men jobba i jan ska jag iaf inte göra. Måste våga slå till nu annars finns det alltid en anledning att jobba en månad till. Feb ger ju tex full lön trots bara 28 dagar.

   Delete
  2. Anonymous3:12 PM

   Det har du rätt i, lätt att fastna i "Just one more month" :)
   Lämna sista dec!
   Dock undrar jag verkligen om det är bra att ta ut allt i dec?
   Låt säga att du har 50 000 kr i sparad semester (typ 25 dagar).
   Får du ut det i dec så får du ut 25tkr.
   Får du utbetalt i jan så blir skatten istället typ 5tkr (iofs beroende på vad du drar in på ditt företag).
   Ökar verkligen tjänstepensionen med >20tkr?

   Delete
  3. På allt över 38.438 kr i ITP1 (som jag har för mig att miljonären har) sätts det av 30% på beloppet, dvs det som överstiger 7,5 inkomstbasbelopp.

   Upp till 38.438 kr sätts det av 4.5 %

   För att det ska sättas av 20.000 ska väl lönen i December vara närmre 100.000.

   Delete
  4. Ja det där får jag ju räkna lite på. Men räknar med lite bokintäkter under 2018 då det släpar. Samt kanske några uppdrag. Så räknar inte med extremt låg skatt på en månadslön i januari.

   Delete
 10. Grattis till att endast ha 4 månader kvar! Och till att ha fattat ett fantastiskt beslut!

  ReplyDelete
 11. Stort grattis.

  Jag hoppas också att du fortsätter blogga efter att du gått i pension så att vi får se hur livet ter sig framöver för dig.

  Jättekul, bra jobbat och stort grattis!

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:41 PM

  Stort grattis! Skönt att ha bestämt sig :)
  Har du några tankar kring om åldern för uttag av tjänstepension höjs från dagens 55 till 60+?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det spelar mindre roll. Får jag ut pengarna senare borde det bli mer per månad. Dvs ok att bränna mer av tillgängligt kapital innan tjänstepension.

   Värre om hela delar av pensionen konfiskeras än om år för uttag förändras.

   Delete
 13. Anonymous6:59 PM

  Om du väljer att avbryta anonymiteten efter att du har slutat jobba så kan du säkert sälja din story till diverse tidningar o tv/radio- program hyfsade arvoden.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:28 PM

   Precis. Tänk vad publiciteten skulle göra på försäljningsiffrona på andra upplagan av din bok. Nu med ditt ansikte på omslaget. Fast risken finns kanske att folk skulle kalla omslaget fult. :D

   Delete
  2. Haha då skulle vi kunna snacka om fult omslag.

   Delete
 14. spännande att få följa din resa och se om du fortfarande tycker du gjort rätt val om några månader och hur det går med att leva på kapitalet. Jag undrar lite kring de aktier som är högst upp i bloggen. Enligt ditt innehav har du inte nått målet i många utav dessa. Är den listan inte uppdaterad?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Listan är i stort sett uppdaterad (gör med några veckors mellanrum). Målen är dock högt satta och på lång sikt. Lite mer av en dröm än absolut krav.

   Tror nog jag kommer köpa någon aktie även efter årsskiftet. Samt för drygt 100.000 kr till fram till årsskiftet.

   Dock helt riktig analys att jag inte kommer nå målet innan jag slutar jobba. Har lite "för mycket" fonder jämfört med målet vilket delvis kompenserar.

   Delete
 15. Anonymous11:53 PM

  Hur ser igentligen analysen ut? Jag får inte ihop det. 100k i utdelning. Minus skatt. Blir 6 till 7 tusen i månaden. Även om du har låga kostnader känns det knapert, begränsat och nära till marginalen. Vad räknar du med för spann, worst till best case?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Under 2018 blir det minst 120.000 i utdelning. Sen har jag tänkt sälja fonder för några tusen i månaden. Min fru jobbar vidare under 2018.

   Jag kommer också ha intäkter från min bok, blogg och ev lite roligt jobb. Så 2018 är lugnt.

   Om du tänker på längre sikt så har vi ca 8 miljoner i finansiella tillgångar nu, men kommer tillföra mer via fruns lön nästa år. Redan 8 miljoner ska funka för vår standard enligt 4% regeln. Plus det värde i bostad som kan realiseras om vi flyttar till billigare ställe än Stockholm. Plus pensionsdelar som kommer som en bonus om ca 20-25 år.

   Så det känns hyfsat stabilt. Men självklart lite spännande också att våga ta steget.

   Delete
 16. Anonymous3:26 PM

  Vilket datum sager du upp dig? Vad skall du säga att anledningen är till uppsägningen?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Säger upp mig i slutet av sept. Säger att jag är trött på att jobba och vill lägga tiden på annat.

   Delete
 17. Anonymous3:46 PM

  Stabilt. Ser fram emot att få reaktionerna återberättade

  ReplyDelete