Tuesday, August 08, 2017

Semesterbetraktelser 1: Konsumtion

Vi är som jag skrivit tidigare just nu på en semesterresa till Medelhavet. Vi har valt ett upplägg med all inclusive. Tanken bakom det är att kunna njuta fullt ut och inte behöva fundera på pengar.

Om vi går med vinst eller inte jämfört med att köpa samma mängd mat och dryck är egentligen inte så intressant. För vi skulle inte köpa i närheten av lika mycket om det inte ingick. Vi har helt enkelt betalat för att under en kort period slippa fundera på om den eller den drickan är mest prisvärd eller om vi verkligen är tillräckligt sugna på en glass till för att köpet ska vara motiverat. Vi betalar en gång några månader innan sen är det klart och jag lägger nu ingen energi på att räkna på om det "lönar sig".

Annan bekvämlighet vi köpt oss är mat på planet och transfer. Det hade ju gått att lösa med matsäck och någon form av lokal transport.

Så vi är alltså mindre kostnadsmedvetna och priskänsliga under dessa dagar. Men jag kan ändå inte helt undvika att fundera och jämföra med omgivningen. När vi kommit igenom säkerhetskontrollen på Arlanda och kollat lagerstatusen av min bok på Pocketshop så gick vi till pressbyrån och köpte 2 drickor till vad som normalt sett skulle vara ett hutlöst pris. Men som jämfört med flygets dricka var rena fyndet (dricka ingick inte i förbokade maten). Drycken höll sig kall och fin nerpackad i handbagaget och det kan inte varit någon kvalitetsskillnad mot övriga passagerares köpta dryck. Det gick rätt många 100 lappar för vissa familjer bara under flygresan i dryck, lotter och skräp.

Här på hotellet har alla gäster all inclusive. Med påfyllning av minibaren varje natt och barer öppna 20 timmar om dygnet. Ändå finns det en butik där man kan köpa öl, läsk, snacks etc (samma märke som finns i barer och minibar). Märkligt nog är det en strid ström av kunder i butiken.

Det finns helt enkelt olika nivå av att unna sig saker och betala lite extra för bekvämlighet och vad man upplever som en bra semester. Som vanligt finns det inget rätt och fel. Men jag tycker det är viktigt att göra aktiva och medvetna val av hur irrationell och slösaktig man vill unna sig att vara.

Jag återkommer med fler reflektioner i kommande inlägg.

19 comments:

 1. Går med vinst gör ni knappast, däremot kanske med mindre förlust ;)

  ReplyDelete
 2. Hjärter Kung2:30 PM

  "När man festar festar man och då festar man rejält", som Edward Blom skulle sagt.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Och förmodligen även Anders Borg.

   Delete
 3. Njut och koppla av😎Vardagen väntar hemma igen👍

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:37 PM

  Jag tycker det är intressant när du skriver att ni betalar för att under en begränsad tid kunna konsumera utan att tänka på vad saker kostar. Jag kan inte låta bli att undra hur mycket det ändrar er konsumtion. Vad skulle det kosta att kunna leva utan att tänka på vad saker kostar för er i vardagen? Givet lite sunt förnuft såklart och att man inte medvetet slösar med pengar, men mer som att man går runt och handlar men är oförmögen att läsa prislappar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Intressant fråga! Om vi leker med tanken att vi skulle ha ett abonnemang som gjorde att vi fick gå in och plocka saker i matbutiken och betala ett fast schablonbelopp gissar jag att det skulle bli ca dubbelt så dyrt. Dvs kanske 4000 kr istället för 2000 kr varje månad.

   Om det gällde hela livet dvs samma pris oavsett storlek på boende, äta ute på valfri restaurang, åka taxi var som helst etc skulle vi mycket väl kunna komma ner på en sparkvot på 10-20% dvs bränna 50-55.000 kr i månaden. Men blir ju som du skriver lite hypotetiskt beroende på hur långt man drar det med sportbilar, betjänter och guldkranar.

   Delete
 5. Anonymous8:30 PM

  Intressanta resonemang. Vad gäller All Inclusive tror jag det handlar om det begränsade urvalet och därmed volym. Win-win för alla utom de lokala affärerna och restaurangerna.
  Blir intressant att höra om maten är tillräckligt varierad och om ni gillar den hela perioden.
  Håller med MI30 om att det är skönt att bara hämta det som man för tillfället är sugen på.

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:34 PM

  All inclusive ger upphov till moral hazard och adverse selection. Folk kommer ändra sitt beteende, bete sig irrationellt, överkonsumera, bete sig slösaktigt, etc, och de mest benägna kunderna kommer alltid vara de personer som säljaren helst inte vill ha som kunder. Detta vet dock säljaren om och kommer sätta priset därefter.

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:51 AM

  All inclusive gör så mycket skada för den lokala turismen. Inga turister konsumerar någonting i landet och allt pengar går direkt till utländska företag som äger den "all inclusive". Det är många av dessa företag som inte ens betalar skatt i landet där dem turistar.

  ReplyDelete
 8. Det är väl det som är charmen med denna resa för er, att under två veckor helt släppa kontrollen, bar hämta en öl eller en glass. Välja vad ni vill på menyn.
  Men skulle nog inte vara lika uppskattat om ni alltid levde det livet.
  Önskar fortsatt trevlig semester!

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:55 PM

  Vad jag inte förstår är varför ni gick via ett resebolag då man kan spara åtskilliga tusenlappar för samma resa genom att boka flyg, hotell och transfer själv.

  ReplyDelete
 10. Väldigt intressanta resonemang, åker själv på semester nästa vecka igen och då har även jag all-inclusive! Så skönt o slippa tänka på nått o bara slappna av =)

  ReplyDelete
 11. Men hur kom du igenom säkerhetskontrollen på Arlanda med drickan?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Han köpte väl den efter kontrollen.

   Delete
  2. Köpte efter säkerhetskontrollen annars hade jag köpt mycket billigare på Willys.

   Delete
 12. " Annan bekvämlighet vi köpt oss är mat på planet och transfer."

  Jag är glad att jag slipper betala varken mat eller transfer när jag reser.
  Rysk caviar och Limousine till planet är dyrt :)

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:18 AM

  Jag tar med mig tom PET flaska som jag sedan fyller upp inne efter säk-koll...
  Peter

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous10:43 AM

   Instämmer. Varje gång jag flyger så tar jag med mig tomma PET-flaskor och mackor. Inte för att jag är snål men för att jag vägrar betala ett rejält överpris för bedrövlig mat och service. Dessa pengar lägger jag hellre på matupplevelser till det land jag ska besöka.

   Delete
 14. Anonymous10:32 AM

  Smart, det där med att ta med tom flaska.

  ReplyDelete