Saturday, August 26, 2017

Att sluta jobba vid en börskrasch

Jag har fått flera frågor med anledning av att jag planerar att sluta jobba vid årsskiftet och att börsen just nu upplevs lite skakig och fler och fler pratar om risken för betydliga nedgångar närmaste året.

- Är det inte dumt att sluta jobba just när börsen rasar?
- Vore det inte bra att jobba 1 år till och köpa billiga aktier?
- Är inte de första åren med uttag extremt kritiska för börsnedgång?
- Kommer jag mentalt klara av att sälja fonder och plocka ut utdelning om börsen rasar?

Vissa av frågorna och funderingarna är rent tekniska/matematiska. Medan andra är av mer psykologisk karaktär.

När det har gjorts simuleringar av den så kallade 4% regeln (som bygger på att man plockar ut 4% av kapitalet varje år och sen höjer uttagen med inflationen) så har det visat sig att man ligger lite risigt till om man inleder uttagsfasen i exakt fel ögonblick. Det vill säga om man säger upp sig och slutar få lön samma kvartal som börsen inleder ett större ras.

Det finns några faktorer som inte gör mig så orolig för detta.

Jag har för det första ganska god säkerhetsmarginal i den så kallade 4% regeln. Jag skulle klara mig utmärkt på 10.000 kr i månaden vilket skulle kräva 3 miljoner i kapital. Jag har betydligt mer än så. Anledningen är att jag vill ha säkerhetsmarginal och kunna leva lyxigare i framtiden. Men det skulle inte gå någon nöd på mig om jag fick gå ner på 10.000 kr i månaden igen under perioder.

Även om börsen är högt värderad så har jag inte uppnått någon milstolpe i kapital tack vare en stor börsrusning senaste halvåret. Här tror jag den stora faran med 4% regeln ligger att man räknar ut att vid X,X miljoner kan jag sluta jobba. Sen rusar börsen eller just dina innehav under en kort period och samma dag som portföljen visar just X,X miljoner säger man upp sig. Har man då otur kan tajmingen vara galen. Så är inte fallet just nu.

Mina inkomster kommer inte sluta från en dag till en annan. Jag kommer ha intäkter på min bokförsäljning in under 2018, jag kommer göra vissa roliga uppdrag i min enskilda firma, bloggen ger lite reklamintäkter om ni fortsätter besöka den och jag kommer ha sparad semester som kommer tas ut under 2018. Det gör att min plan är att ta hela 2018 års utdelning och sätta på sparkonto och börja använda de pengarna först 2019.

Förutom att min egen inkomst fasas ut successivt så kommer min fru fortsätta jobba och tjäna pengar minst 1 år till. Det gör att vi som familj inte kommer ha en enskild exitpunkt som riskerar att sammanfalla med samma dag som börsen inledde ett gigantiskt ras.

Alla dessa ovanstående punkter gör att jag känner mig ganska trygg när det kommer till det strikt ekonomiska och matematiska. Det som återstår är den mentala delen. Kommer jag klara av att sälja fonder under ett år när börsen rasat med 30%? Ingen aning. Troligtvis kommer det ta emot och motivationen för extrajobb öka under ett sånt år. Men det är svårt att sitta här och ha åsikter om.

15 comments:

 1. Hade nog varit tufft att ställa om rent mentalt till att jobba ett extra år när man bestämt sig för att sluta nu vid årsskiftet

  ReplyDelete
 2. I teorin har du ju egentligen sjukt stora marginaler även om jag förstår att man kan tveka. Men det finns ju folk som lämnar jobb med en bråkdel av det du har så ett misslyckande känns ju nästan orealistiskt med tanke på hur billigt du kan leva om du vill. Om jag var i din sits hade jag lämnat jobbet för längesen, ska bli kul att följa dig i friheten!

  ReplyDelete
 3. Anonymous3:23 PM

  I en av Tony Robins böcker finns ett exempel. 20 år av börsutveckling. Fyra av åren en ordentlig nedgång. De andra åren en genomsnittlig uppgång. Skillnaden är om nedgången kommer de första fyra åren eller de sista. Det är så stor skillnad att få slut på pengar och ha en rejäl slant över fast man tagit ut mer pga 4% regel givit mer. Han med otur var tvungen att ta ut större belopp än 4% för att täcka kostnader, fick ut mindre på 20 år och fick till råga på allt slut på kapital.

  Just saying...

  ReplyDelete
 4. Anonymous5:07 PM

  Jag skulle säga att när man har levt i frihet, det är svårt att vända tillbaka till jobbet igen. Det är en fantastisk känsla när man vaknar på morgonen. Njut av livet när du har möjlighet! Lycka till!

  ReplyDelete
 5. Skulle nog flyttat till sydostasien, i Kambodja kommer du klara dig som en miljonär på 10 lappar i månaden/ Dave

  ReplyDelete
  Replies
  1. Känner du till någon som bloggar/skrivit om en sådan erfarenhet? Är nyfiken på hur det blir i praktiken att flytta till ett billigare men ganska främmande land.

   Delete
 6. Funderat på dessa frågor, kul att höra hur du tänker! Med dina marginaler låter det rätt tryggt ändå.

  /Miljonista - min väg mot miljonen vid 25 år

  ReplyDelete
 7. " Sen rusar börsen eller just dina innehav under en kort period och samma dag som portföljen visar just X,X miljoner säger man upp sig. Har man då otur kan tajmingen vara galen. Så är inte fallet just nu."

  Tror du tänker fel. Det spelar ingen roll om det tagit 2 år eller 20 år att komma upp i x,x miljoner i värde i en viss aktieportfölj. Du kanske tänker dig någon som har allt i typ Fingerprint och säger upp sig när den peakar.
  Du vet ju att du kan leva på 5kkr utan problem. Det är en väldig styrka. De flesta andra vill nog ha en annan AA, framförallt lite i cash för riktigt dåliga år.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det jag menade är att stora nedgångar på över 30% nästan alltid sker från höga nivåer dvs snabba uppgångar.

   Att börsen ska gå sidledes 2 år och sen rasa med 55% ser jag som osannolikt. Så har man som krav att hålla sig över målnivån minst 12 månader innan man säger upp sig minskar risken betänkligt tror jag.

   Delete
 8. Du är ju ung och kan improvisera. Svårare om man är 80. Men om det är menat som ett allmänt råd ovan så tycker jag det är fel. Timing och diversifiering är olika saker.

  ReplyDelete
 9. Det är ingenting du ska bekymra dig om enligt mig. Som du säger så har du bra säkerhetsmarginal och för övrigt tror jag att du kommer få in pengar på ett eller annat sätt!

  ps, köpte din bok och väntade med att läsa den på semestern, när det äntligen var dags för semester så råkade jag glömma den på flyget! :(

  ReplyDelete
 10. Annars kan du ju alltid görs som sist och ta ett lån och köpa aktier efter en rejäl krasch, visst var det du som fick in den där träffen i Mekonomen?
  Har stört mig i alla år på det... ;)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ja det stämmer. Råkade köpa aktier för 100.000 lånade kronor samma vecka som börsen bottnade 2008.

   Delete
  2. Anonymous7:19 AM

   Vad är dom värda idag?

   Delete
  3. På den tiden var jag inte lika nitisk med att köpa och behålla. Så de aktierna är sålda och placerade i annat. Men skulle tro att det blivit ungefär 400.000 kr av de 100.000 kronorna.

   Delete