Sunday, August 06, 2017

Chartersemestern inledd

En av de första sakerna vi gjorde vid årsskiftet när vi höjde våra omkostnader var att sätta av några tusenlappar i månaden till semesterresor. Det var något vi saknat under de senaste sparsamma åren, men vi har då tyckt dessa 20.000 om året gjort bättre nytta i portföljen.

Tidigare har både jag och min fru rest en del. Skulle tro att jag varit i 25-30 länder i mitt liv. Så vi är inte helt ovana att vara ute på i världen. Jag reser även  en del i jobbet men det är ju något helt annat.

Vi är på en all inclusive-resa i Medelhavet. Exakt land/ö/hotell spelar mindre roll i sammanhanget. Men vi har valt ett barnfritt hotell med ett av de större resebolagen. Tyvärr var inte själva flygresan ner barnfri. Dra åt helvete vilket liv det var, det var som en blandning av skräckfilm och parodi.

Ni som läser det här och har barn har säkert utmärkt pli på ungarna. Men ni kanske har någon teori om hur föräldrar kan låta barnen leka och skrika och störa övriga passagerare utan att agera. Tycker de det är normalt eller hör de inte skriket själva efter några år konstant skrik och stök?

Hotellet, vädret och sällskapet är toppen i alla fall. Nya intrycken ger mängder med uppslag till blogginlägg om folks konsumtion, min egen inställning till pengar, psykiska effekten av att förbetala allt via all inclusive etc. Får se om inläggen kommer här under semestern eller hemifrån efteråt.

Hoppas inte ångesten är för stor för er som börjar jobba redan imorgon. Se i så fall till att ge portföljen ordentligt med bränsle så inte åren med jobb blir fler än nödvändigt.

39 comments:

 1. Är kluven till all-inclusive men ibland kan det vara skönt onekligen. Hoppas du åker med TUI ;-)

  Blir kul att läsa om dina "spaningar" från resan :-)

  ReplyDelete
  Replies
  1. varit på det 2-3 ggr och tycker det är smidigt. beroende på var man är förstås. på Kanarieöarna hade man i princip inget annat val än hotellet även om man inte hade all inclusive, medan på mallorca hade man lätt kunnat gå till en ny restaurang var kväll.

   räknar lite

   slumpvis utvald resa till mallorca: all inclusive +7420:-, bara frukost +2170:-

   2 personer, 7 dagar, frukost lunch middag =7420/2/7/3=177:-/måltid

   2 personer, 7 dagar, lunch middag = 5250/2/7/2=187,5:-/måltid

   så antingen tar man all inclusive eller så får man komma under 177 eller 187:- per måltid inklusive dryck. med de priserna jag minns så borde det bli svårt. eller inte, beroende på hur man tycker om att äta. själv skrev jag upp på bokmärket i boken jag läste i solstolen var gång jag hämtade något i baren. bara för skojs skull.
   hur gör du mi30?

   Delete
  2. Sen får man ju oftast betydligt bättre mat om man äter ute

   Delete
  3. Kommer ett inlägg med alla tankar med ytterligare några dagars erfarenhet.

   Delete
  4. min erfarenhet säger att det har varit riktigt bra mat med olika teman på all inclusive ställena jag varit på. men jag har kanske haft tur med tanke på vad man läser om magsjuka i tidningen ibland.

   Delete
 2. Ingenjörskan7:55 PM

  Tror det snarare är så att barnen är skrikiga odågor för föräldrarna aldrig fattat att man måste säga till eller hur man gör det. Antagligen samma ungar som ligger på golvet på Ica, McD, leksaksaffären osv och skriker som gör det på chartetflyg, bara högre koncentration där. Men att ge föräldrarna skulden är ju så inte PK... Har själv två rätt små barn och säger alltså inte detta i egenskap av vit, medelålders barnhatande man ;)

  ReplyDelete
 3. Du kanske är bekant med uttrycket: "när man varit tillräckligt länge i stallet känner man inte skitlukten"? Det kallas även normaliseringsprocessen. Det är sannolikt den som drabbat barnfamiljerna på er resa. Föräldrarna har hört ungarna gapa och leva runt så länge att de inte tycker att det är något konstigt.

  Dessutom verkar många föräldrar tycka att just deras barn inte stör någon för de är ju SÅ söta och älskvärda ;).

  Hoppas resten av resan blir lugnare.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:04 PM

  Vad hade du förväntat dig på ett charterflyg i
  Semestertider till Medelhavet ?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hade hoppats att föräldrarna iaf skulle försöka hålla koll på barnen.

   Delete
  2. Du kunde väl bistått med lite hjälp som ändå inga egna ska ha;)

   Delete
 5. Ska bli spännande att höra hur miljonären hanterar all inclusive. Svullas det mat och dryck, eftersom det "ingår"? Eller är det behärskat intag kombinerat med morgonlöpning längst stranden som gäller?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kommer ett inlägg. Men kan säga redan nu att få saker slår ett pass styrketräning direkt följd av en förbetald grillbuffe.

   Delete
 6. Anonymous11:19 PM

  Ser fram emot ditt inlägg.

  Skrikiga ungar är enbart pga dåliga föräldrar - har själv två små barn som uppför sig. Bara att någon måste lära sig hur de skall bete sig och vad visa respekt betyder.

  Har prövat all inklusive och den normala resan - vad som är bäst är helt destinations beroende i minmening.

  Oavsett, gillar din blogg!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:14 AM

   Ok, så ett barn med tex ADHD är föräldrarnas misslyckade uppfostran?
   Du verkar smart...

   Delete
  2. Ja precis för alla barn som stökar runt har ADHD och alla som inte kan läsa och skriva har dyslexi.

   Genialiska ursäkter det moderna samhället har uppfunnit för att hantera befolkningens lättja och tillkortakommanden.

   Delete
  3. Anonymous11:22 AM

   Alla störande/ouppfostrade barn har ADHD nuförtiden.

   Delete
  4. Anonymous11:45 AM

   D.L
   Skrev jag ALLA eller?! MUPP

   Delete
  5. Du skrev "Skrikiga ungar är enbart pga dåliga föräldrar" vilket enligt svenska grammatiska 'regler' innebär alla barn som skriker ja.
   Hade du menat några barn som skriker så skriver man inte "barn som skriker" då innebörden är universell med en sådan mening.

   Så innan du kallar folk MUPP så kan du gå tillbaka till mellanstadiets svenskakurs och se till att lära dig lite. Underlättar i livet att kunna sitt modersmål.

   Delete
  6. Anonymous4:15 PM

   Du är medveten om att det är 2 stycken olika anonyma som skrivit va?

   Delete
  7. Och jag svarade den anonyma som skrev första inlägget (som jag citerade) och inlägget med 'mupp' som jag refererade till.
   Ergo, jag skrev till en och samma person som uppenbarligen inte gått klart grundskolan.

   Delete
 7. Ett tips på en investering som lägger alla dina problem kring störiga barn åt sidan, tar bort allt buller och oljud i trafik/flyg/tåg/buss/på stan m.m. - Noice Cancelling-hörlurar. Typ Sony MDR1000X eller Bose Quiet Comfort 35. Det är det objektivt absolut dyraste köpet till mig själv jag gjort på länge, men den klart bästa investeringen på minst 10 år. Du kan förevigt röra dig fritt i världen utan att ens lägga märke till oljud såsom bilar, barn eller fulla människor på tunnelbanan.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:15 AM

   Ska han som tar betalt för att hjälpa sin farsa byta däck lägga pengarna på sådant?
   Tillåt mig skratta...

   Delete
  2. Jag tog inte betalt för att hjälpa pappa. Jag erbjöd mig att göra det billigare än däckfirman. Att han skulle göra det själv var aldrig aktuellt. Han är för rik och lat för det.

   Hörlurarna är absolut ett tänkbart köp. Hört mycket positivt om liknande.

   Delete
  3. Anonymous11:45 AM

   Historian ändrar sig!
   Snåljåp! skäms på dig

   Delete
  4. Anonymous12:51 PM

   Köpte ett par Beats Studio Wireless. Lätt bästa köpet jag gjort då jag även sitter vägg i vägg med jobbets reception. Åker på chartersemester ett par gånger per år och slipper alla skrikande ungar :)

   Delete
  5. Historien ändrar sig inte. Läs inlägget med tillhörande kommentarer.

   Delete
  6. Anonymous2:15 PM

   Du är så jäkla snål! Ta betalt av din egna farsa.
   Hoppas han tog betalt för att uppfostra dig snåljåp!

   Delete
  7. Tack för din insiktsfulla analys!

   Delete
  8. Anonymous2:51 PM

   Snåljåp..
   Tar du betalt för att köra din fru till jobbet med?

   Delete
  9. Nej. Hon cyklar. Och vi är gifta. Utan äktenskapsförord så ingen större mening. Hon har därmed fått några miljoner av mig. Snålt va?

   Delete
  10. Anonymous9:45 PM

   Hon hade ju lika mycket pengar som dig enligt tidigare inlägg.

   Delete
  11. Nej. Hon har fått halva lägenheten och har mindre pengar. Dock ungefär samma lön och sparar lika mycket.

   Du verkar ha bestämda åsikter om saker och ting gällande mig och vad jag skrivit. Men tyvärr inte baserat på något.

   Delete
  12. Miljonären, varför bemödar du dig ens att svara detta troll? Njut av semestern!:)

   Delete
  13. Noise Cancelling-hörlurar tar bort buller och liknande. Du hör inte flygplansmotorerna men barnskrik filtreras inte bort.

   Delete
  14. Troll cancelling glasögon skulle inte vara fel att ha ibland.

   Delete
 8. Anonymous3:07 AM

  500 på Turkiet!
  Billigt men inte helt PK :)

  ReplyDelete
 9. Härligt med semester. Särskilt som ni har uppoffrat det på er väg. Men nu är det dax! Njut av ledigheten

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:33 PM

  Kul att ni ska på semester! Det där med skrikiga barn är enbart föräldrarnas förtjänst. Har flugit på otaliga långresor med lilla snålgris, snart 3 år och det har för det mesta gått utan problem. Hon sitter för det mesta still i sin stol och tittar på något spel eller program på infotainmentplattan eller på medtagen surfplatta. Hade givetvis aldrig accepterat att hon hade gastat och gormat eller sprungit runt.

  Gissar att föräldrarna anser sig "förtjäna" semester och helt enkelt skiter i barnen och tar en pina colada eller två istället. Man kan ju undra varför de tar med sig barnen över huvud taget...

  ReplyDelete