Thursday, August 10, 2017

Semesterbetraktelser 2: Färdigheter

Jag blev lite peppad av pratet om schack i senaste podden 25 minuter. Så övertalade min fru till ett parti igår. Jag har nog vetat det tidigare också, men det stod klart ganska snart att jag är en usel schackspelare. Jag skulle så klart kunna bli bättre med lite träning, men aldrig speciellt bra. Saknar känslan, överblicken och tänket.

Jag är inte heller något vidare på backgammon. Här är jag dock ganska säker på att jag skulle kunna bli bra med lite studier och träning.

Samma sak med kortspel. Redan som 12 åring fattade jag teorin bakom att räkna kort i black jack och det tog inte så många partier poker när Texas Holdem slog igenom för 15 år sen innan jag fattade hur man räknade odds och vann merparten av kompisgängets pokerkvällar. Vissa andra kortspel som handlar mer om minne/känsla för motståndarens spel (typ bridge) än siffror och odds är jag dålig på.

Tror många tänker att brädspel som brädspel. Eller är man bra på kort har man förutsättningar för att bli bra på alla kortspel. För mig är det lika fel som att samma person är bra på kulstötning och marathon. Även om båda är friidrottsgrenar.

Vad har då detta med pengar och investeringar att göra? Jo jag har legat här i solstolen och funderat på om det inte är likadant med aktier. Man behöver inte vara generellt "bra på aktier" på samma sätt som man inte "är bra på kort". Vissa kanske har lätt för siffrorna i rapporterna, medan andra har lättare att göra trendspaningar i samhället och bedöma ett företags möjligheter att göra lyckade produktlanseringar. För det är ju två vitt skilda saker.

Köper ni mitt resonemang?

11 comments:

 1. Fint med fri bar 😀

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:51 AM

  Hur hade du placerat om du fick 40.000 extra på nästa lön netto?

  Jag månadssparar ca 20.000 kr i utdelningsaktier varje månad och nästa månad får jag en extra löneutbetalning på 40.000 kr. Vilket innebär att jag har 60.000 att placera.

  Hur hade du gjort? Jag är i början av mina investeringar och ska jobba 15-20 år till innan det är dags att dra sig tillbaka.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Då skulle jag sparat 30.000 kr i månaden de kommande 4 månaderna. Bara för att minska risken för dålig tajming och att sprida ut nöjet att köpa.

   20.000 i månaden i 15-20 år kommer blir riktigt bra oavsett hur du fördelar dessa 40.000.

   Delete
 3. Anonymous11:08 AM

  Tror det många gånger är vad man har för anlag av risk, tålamod, mod, rädsla, girighet osv snarare än hur begåvad man är av exempelvis teknisk analys. Lär väl ha ett visst samband dock.

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:26 PM

  Instämmer. Många i bloggvärlden är duktiga på redovisning men nästan bara en som trycker hårt på mjuka värden som varumärke och vad det betyder för framtiden. (Fundementalanalys bloggen).

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:30 PM

  Tjena MI30!

  Om du skulle börja om idag och fick välja 4-5 utdelningsaktier, vilka skulle du välja? Frågar då jag ska börja min resa och behöver lite inspiration :) Tack!

  Mvh
  Mattias

  ReplyDelete
  Replies
  1. H&M, Investor, Industrivärden, Castellum och Johnson&Johnson. Se det inte som en rekommendation.

   Delete
 6. Jag tror att du tänker rätt, att vetskapen om sina styrkor och - inte minst - brister är en styrka i sig. Då går det mesta att kompensera för.

  Som gammal schackspelare är jag mest förvånad över att så många tror att schack till stor del är ett turspel, trots att få aktiviteter har ett mindre turmoment.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har hört mycket dumt i mina dar. Men har faktiskt varit förskonad från påståendet att schack skulle vara ett turspel.

   Delete
  2. Eftersom jag redan som tioåring la osunt många veckotimmar på att förbättra mitt spel har jag hört det fler gånger än jag kan minnas :-).

   Delete
  3. Anonymous9:13 PM

   Är också gammal schackspelare. Turmomentet i schack uppfattar jag främst som att man kan utföra drag som får följder man inte beräknat. Mitt i allt står alla pjäser rätt för en fantastisk kombination.

   Delete