Monday, July 31, 2017

Frihet till vilket pris?

Som en liten fortsättning på föregående inlägg, som fick en hel del kommentarer, tänkte jag återkomma lite kring det här med aktiviteter som tar en del tid i anspråk, men sparar ganska lite pengar. Tex att besöka olika matbutiker under en vecka för att plocka upp de aktuella erbjudandena i just den aktuella butiken. Ska man ta sig till fots till matbutiken så kan det säkert röra sig om 1h arbetsinsats per vecka för att spara 50 kr på att handla i olika butiker. Och ska man ta sig med bil till butiken försvinner snabbt lönsamheten. För att krångla till det lite extra är det nog dessutom egentligen tveksamt om man behöver besöka olika butiker. Kan man tänka sig att bunkra rejält när det väl är erbjudanden skulle vi säkert klara oss på att bara handla på 1 butik. Dessutom går ofta jag och min fru ihop till matbutiken vilket upptar 2 personers tid. Men nu gör vi det enkelt och säger 50 kr i besparing varje vecka på 1 timmes jobb för att ha något att räkna på.

Jag tjänar ju cirka 33.000 kr i månaden netto. Räknar vi in lite tjänstepension och semesterersättning etc så landar vi minst 250 kr i timmen i lön efter skatt för mig. Då jag planerar att sluta jobba ganska snart uppstår ju då möjligheten att byta 1 dags extra jobb, dvs säga upp mig 1 dag senare, mot att slippa krångla med dubbla matbutiker och leta erbjudanden under nästan hela 2018.

Det finns ju mängder med liknande exempel. I vissa fall är det ekonomiskt lönsamt som när Sparo räknade ut att det krävs nästan 100.000 kr i månaden för att man ska tjäna på att lämna in bilen för att byta däck, ibland är det nog svårare att räkna hem det hela rent ekonomiskt som när Onkel Tom sågar ved för hand istället för att köpa en motorsåg.

Men jag tycker inte man kan vara strikt kalkylerande när det handlar om sitt liv och sin tid. För mig går det inte ens att jämföra uppoffringen med att under en ledig vecka någon dag mellan 8 och 22 lyckas klämma in 3 olika besök i matbutiker med att ställa väckarklockan, åka till jobbet, sitta i möten och göra powerpointpresentationer som ska vara inne innan kl 17 på torsdag och som sen ska göras om på fredag morgon. Det är liksom helt meninglöst att jämföra dessa aktiviteter i samma skala i form av kronor per timme.

Tycker man det är roligt att jobba har man en helt oslagbar aktivitet när det kommer till att spara ihop pengar. Men för dom av oss som sparar för att kunna jobba mindre eller inte alls så får man i vissa fall vara beredd att göra saker till en lägre timpeng än vad man skulle kunna få genom att jobba.

8 comments:

 1. Anonymous11:06 PM

  tycker det här med tid=pengar funkar bara för vi som driver egna småföretag egentligen eller?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Egentligen funkar det för alla som kan påverka sitt inkomst genom att jobba mer eller mindre. Eller som i mitt fall när sista arbetsdagen är nära och jag själv kan välja när jag slutar.

   Har man ett fast heltidsjobb med en fast lön som man räknar med att fortsätta med i många år är det ju däremot svårt. Då blir det mer att en viss summa kommer in varje måndag än att man får en viss ersättning för varje timmes jobb.

   Delete
 2. Jag hör många som resonerar att "det är bättre jag jobbar en timme till och låter någon som kan göra det, än att jag lägger två timmar på att göra det själv".

  Problemet är bara att personen i fråga nästan aldrig jobbar den där extra timmen och kanske till och med tar lån för att betala hantverkaren/tjänsten.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Håller med, och personer som resonerar så lär sig nästan aldrig att klara av saker själv. Något som jag tror är grymt viktigt, inte minst om man vill uppnå frihet.

   Delete
 3. Anonymous10:20 AM

  Det är väl snarare så hur du själv upplever frihet. Det som är frihet för en är inte frihet för en annan. Om någon annan försörjer dig är du inte fri bara för att du slipper jobba. Eller om du har ett "begränsat" kapital som under vissa förutsättningar skall räcka livet ut. Ur ett ekonomiskt perspektiv kan du egentligen aldrig ha tillräckligt med pengar och om så vore är du ändå per definition inte fri att göra vad du vill. Samhället sätter regler, lagar och normer som begränsar din frihet...

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:05 AM

  Nja, övertidsgränser stoppar alla resonemang om att köpa jobben som utförs på halva tiden av andra. 150h övertid är en sådan gräns inom industrin.Visst, ibland får man dispens men ändå svårt att jobba mycket i sitt vanliga jobb.
  Hantverksjobb kan ju ligga på uppåt 350-400kr/h. När man har ett bra jobb och bra inkomst, låt säga 50kkr/mån, kan man bara köpa för ungefär 32kkr per år för sin maximala överrid vilket motsvarar ca 90h köpt jobb. Går inte att jämföra med de kanske rimliga 500h-1000h jobb som man själv utför på kvällar och helger när man renoverar sitt hus.

  ReplyDelete
 5. Nä det är rätt, liten besparing med stor tidsåtgång är tveksamt såvida man inte tsr promenaden till affären som motion. Min nisch var att när jag vae ung tyckte bilservicen var för dyr, var att göra den själv. Köpte en reparations handbok. Sen dess gör jag alla servicar själv, dock ej stora reparationer som ka remsbyten mm , men väl bromsbelägg, nya torkarmotorer, kabelstammar. Man måste våga. Besparingen är enorm per timme. Den stora servicen tar mig sex timmar och sparar mig 4500. 750kr/tim. Dessutom är jag säker på att oljan verkligen blir bytt. När min fru insåg besparingen, fick jag äran att göra den på hennes bil med. Hjulförvaring hemma och hjulbyte sparar 1000kr/år. Jag byter på under en timme inkl att asa fram domkraft o andra vertyg.

  ReplyDelete


 6. Hej god dag,

  Har du behov av lån ?? Du kan få dina problem att lösa när du går till honom, är Rose Vallarta från Tjeckien, det var en tid, jag letade efter lån för att betala för mina räkningar, så jag tar mig i handen av olika bedrägerier och jag blev bedrägerier av Annan långivare, Om inte för Sandra som är min goda vän presentera jag mig för Karrin Obert (VD) charrinlånsföretaget, och han hjälper mig med ett lån på Kr 95,000.00. Utan stress. Så, mitt bra folk i Tjeckien, kan du kontakta honom via Email: charriloanfirm@gmail.com, och glöm inte att berätta för honom att jag presenterar dig för hans företag

  Vänliga Hälsningar,
  Herr charri obert

  ReplyDelete