Friday, July 21, 2017

Bilköp

Det var stort intresse kring vårt bilköp som jag nämnde för första gången i gårdagens inlägg. Bakgrunden är att vi har planerat för bilköp ganska länge. Det är något vi saknat och som innebär frihet i för oss, men som vi skjutit upp till förmån för ökat sparande.Vi kommer absolut inte åka bil till jobbet eller till butiken på vardagar för vanlig handlingen. Nej bilen är till för att kunna åka och hälsa på släkt och vänner runt om i Sverige, dagsutflykter för vandring eller besöka nya ställen i det lite mer avlägsna närområdet, något besök på tex IKEA etc. Jag vill ju även satsa hårdare på träningen när jag ska jobba mindre och kanske även tävla lite mer vilket underlättas av bil.

Vi siktar på max 1000 mil per år och som sagt ingen vardagskörning av ren bekvämlighet med parkeringsavgifter, trängselskatt etc. Bilen är en lyx vi unnar oss, och då ska vi njuta varje gång vi sätter oss i bilen. Ingen slentriankörning!

Bilen vi köpte var en 3 år gammal Ford av mindre modell. Den kostade 110.000 kr. Pengar vi cashade upp. Vi hade båda en kontantbuffert på 50.000 kr på sparkonto samt lite extra pengar på vårt gemensamma konto som vi betalar räkningarna ifrån. Att sparkontot är tomt innebär att jag nu kommer behöva sätta av lite pengar varje månad där igen, vilket minskar aktieköpen med några tusenlappar i månaden.

Kostnaden för bilen har vi räknat med ca 1000 kr i månaden i försäkring, bensin och övriga kostnader som service etc. Plus kanske 1500 kr i månaden i värdeminskning. Vi räknar med att ha bilen 3-4 år för att sen byta upp oss till en bil som är ungefär 3 år gammal igen. Vi tror det är lagom för att slippa den värsta värdeminskningen men ändå har en relativt ny bil som förhoppningsvis fungerar smärtfritt. Den löpande kostnaden på 1000 kr i månaden ryms inom ramen för det som vi sätter in på vårt gemensamma konto varje månad då det kontot växt månad för månad trots att vi nu betalat sommarens semester. Så sparkvoten kommer ligga kvar på 70% vilket innebär drygt 22.500 kr i månadssparande och knappt 10.000 kr i månaden i konsumtion. I konsumtionen ingår då pengar till resor och andra större gemensamma inköp. Så en vanlig månad går det åt mycket mindre än 10.000 kr, och vårt gemensamma konto som räkningarna betalas ifrån fylls på i fin takt. Vilket möjliggör nya resor och annan lyx. Kanske redan till vintern?

Hur jag ska fördela de 22.500 kr i sparande har jag inte bestämt exakt. Men tror det blir 20.000 kr i aktier och 2.500 kr på min personliga sparkonto. Fonderna får fortsätta klara sig utan påfyllning. Räknar med att kunna spara lite på sparkonto en bit in på nästa år, men kommer inte hinna komma upp i 50.000 kr igen innan jag slutar jobba. Men ser inte riktigt behovet av så stort sparkonto, vi har trots allt rätt många hundra tusen tillgängligt i bolånet ett knapptryck bort till ränta 0,79%. Så runt 20.000 kr i buffert per person ska räcka långt.

Frågor eller allt glasklart?

Påminner också om att på måndag runt kl 18 så kommer jag publicera en frågesport med 13 stycken 1X2 frågor samt en utslagsfråga. Tanken är att det ska ersätta sändningen från Uppesittarkväll som har sommarlov, svaren måste därför vara inne innan midnatt. Så ni får något kul att göra i väntan på lönen. Förutom att diskutera sparkvot och kommande köp på Twitter under #Uppesittarkväll så klart. Vi ses då om inte förr.

13 comments:

 1. Så du köper aktier fortfarande fast att börsen rasar? Vi satt nämligen och diskuterade detta precis min man och jag. Vi köper för 10,000:- per månad och börjar nu undra om vi ska sätta pengarna på vårt isk och vänta med att handla aktier. Vad är ditt råd?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag köper så mycket jag kan varje månad. Framförallt om börsen går ner. Men vi har bara haft några få procent ner från en hög nivå efter flera starka år.

   Ger inga råd. Men jag tänker personligen vara fullinvesterad resten av livet.

   Delete
  2. Anonymous11:09 AM

   Sätta in pengarna på ISK utan att investera måste vara det dummaste man kan göra, då får man ju betala för dom. Sen måste det väll generellt sett vara bättre att köpa nu när det gått ner några procent än för två månader sedan när allt var dyrare?

   Delete
  3. Anonymous12:34 PM

   Hur tänker du? Det låter ju som att du vill köpa på toppen, och sen vänta så du kan köpa på nästa topp?

   Delete
 2. Anonymous10:41 PM

  Jag tror att han köper varje månad oavsett klimat på börsen iom att han är så pass långsiktigt

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt rätt. Så länge jag har lön köper jag för fullt.

   Delete
 3. Grattis till friheten med bil! Javisst är det ibland dyrt, särskillt om den behöver in på verkstad, men friheten är underbar, just såna där utflykter ni gjorde nu ger verkligen guldkant. Så mycket enklare med bil då.

  ReplyDelete
 4. De 1000:- + 1500:- i kostnader och värdeminskning - hur tänker du omsätta dem i praktiken? Har under hela mitt vuxna liv sedan jag köpte min första bil fått höra liknande siffror men aldrig sett dem i verkligheten. Jag kör i snitt 1500 mil/år, tankar ca. 1 gång/mån och betalar ca. 210:-/mån i försäkring. Dvs. verkliga omkostnader på ca. 750:-/mån.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Ingen service, nya däck, spolarvätska, nya vindrutetorkare etc?

   Delete
 5. Anonymous2:12 PM

  Antar att det kalkylerats på skatt, försäkring och servicekostnader också innan bilval? Skulle vara intressant att höra om det också.

  Tack på förhand!

  /Nyfrälst

  ReplyDelete
  Replies
  1. Nu finns ett blogginlägg med lite mer info om köpet och dess research.

   Delete
 6. Agaton1:25 PM

  En 3 år gammal Ford (gissar Fiesta) är ett alldeles utmärkt inköp! Modellen i sig har lovordats av ett flertal motorjournalister, den sägs vara rolig(ast) att köra och fick "tidigt" motorer som både var mycket snåla och ganska starka. Vidare brukar Ford få högt betyg vad gäller rostskydd, vilket är en parameter som ej är att förakta om man ska äga bilen under flera (många) års tid. Har också för mig att besiktningsresultaten på Dekra har pekat på att Ford (Fiesta) är en pålitlig liten gynnare. Önskar dig god bilnytta, och ett bekymmersfritt och billigt ägande!

  ReplyDelete
 7. Anonymous3:02 PM

  Låter som att vi tänkt i likadana banor kring bilköp. Köpte även jag min första bil för några månader sen, en Ford Fiesta 2014 årsmodell för 105.000kr. Rolig att köra, drar inte mycket och har gjort livet mer bekvämt.

  ReplyDelete