Sunday, July 30, 2017

Leva billigt blir lättare och lättare

Nu är vi hemma i Stockholm igen efter några dagars resa i Sverige för att hälsa på lite släkt och vänner. Nya bilen går som en klocka...

Idag ska vi iväg och dammsuga butikerna på veckans erbjudandevaror innan det imorgon blir nya vecka och nya erbjudanden. Sen ska vi iväg och spela gratis bowling på O´Learys dit vi fått en rabattkupong. Båda dessa aktiviteter är exempel på ett fenomen som jag tycker blir vanligare och vanligare. Dvs att man får erbjudanden i syfte att locka oss som konsumenter till just detta ställe. Erbjudandet för att locka dit oss är ofta väldigt bra och syftet är ju uppenbart att få oss att konsumera mer och saker med högre marginal när vi ändå är där.

Detta system funkar säkert bra för företagen. Kan tänka mig att få spelar bowling sön-ons på O´Learys i Stockholm under sommaren. Banorna och kloten ligger ju ändå där och väntar. Och kan de bara locka dit lite folk så säljer de säkert en hel del öl och läsk (och kanske till och med en hamburgertallrik) även om själva bowlingen är gratis. Precis som lockvarorna på matbutikerna som säljs med minusmarginal vägs upp av lite övriga spontana inköp när man väl är i butiken. Och det räcker ju att systemet med erbjudanden och lockvaror fungerar på de stora massorna så kommer vi fortsätta få fina erbjudanden. Så kan vi som är lite extra sparsamma utnyttja systemet och plocka russinen ur kakan utan att betala dyrt för kakdegen.

Vi som har tid och engagemang kan dra stora fördelar av detta system:

- Medan den stressade heltidsarbetaren köper en matkasse med färdigpackade varor hemkörd till dörren (tack vare att de fick rabatt på första kassen för 1 år sen) kan den tidiga pensionären besöka 3-4 olika matbutiker under en vecka och plocka ihop motsvarande varor för halva priset.

- Den genomsnittliga nöjesspelaren ser ett erbjudande på 500 kr i insättningsbonus och ett par turkalsonger och sätter in 1000 kr hos ett Onlinecasino. Den medvetna läsaren av sparbloggar har dock sett att man kan utnyttja systemet och sätta in pengar samtidigt på ett antal spelsajter och effektivt slussa alla bonusar till ett och samma konto där pengarna tas ut.

- Flygbolagen sänker priserna på flygresor och tjänar istället pengar på kringtjänster, som extra bagage, möjligheten att gå på planet först och kickback på försäljning på flygplatsen. Men den sparsamma konsumenten kommer i framtiden kunna flyga gratis genom att resa med litet bagage, gå på planet sist, äta medhavd mat på planet och inte handla något vi egentligen inte behöver på flygplatsen.

- Vi svämmas över av prova på erbjudanden utan uppsägningstid. Troligtvis för att väldigt många testar och sen glömmer eller inte orkar säga upp prenumerationen eller abonnemanget. Även om man egentligen inte är fullt så nöjd med tjänsten att man tagit ett aktivt beslut att den är värd att fortsätta betala för.

Vilket är ditt bästa exempel på lockvaror?

42 comments:

 1. Anonymous10:36 AM

  Skall man hålla på sådär kräver det ju att man har sparoptimering som intresse. I övrigt så blir det ju inte så mycket "värde" av det hela.

  Vi får sedan några år alla livsmedel levererade hem till dörren. Vår leverantör har fri frakt. Vi sparar minst 2-3 timmar varje vecka på att slippa springa i sunkiga matbutiker (lagerbutiker) och plocka själv och trängas med folk och släpa tunga kassar. Även hemleverantörer av livsmedel har gott om erbjudanden som man kan utnyttja på samma sätt. Även om de är generellt 2-3 % dyrare på varje vara så är matkostnaden ganska exakt densamma som när vi handlade själva i butik, vilket beror på att vi kan göra mer effektiva inköp och slippas att styras av lockvaror i butikerna. Så hemleverans är verkligen en win-win både i kvalitet och tid som kan spenderas på roligare saker.

  Vill man flyga billigt är det bättre att skaffa rätt kreditkort, t ex Amex, så finns det möjlighet att få många resor till halva priset eller rent av gratis. Samt att man får flyga i en bättre klass och får gratis (och bättre mat). Med fördel så betalar man allt i jobbet med dessa kort så blir det ännu mer gratisresor ;-)

  I övrigt tycker jag lockvaror mest är ett onödigt sätt att spendera tid, det finns betydligt mer utvecklande aktiviteter att lägga tid på som i slutändan ger mer pengar i kassan samt mer värde av sin tid.

  Trevlig söndag!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Det bygger helt klart på att man prioriterar frihet och ser det som roligare/enklare att besöka en extra matbutik jämfört med att jobba motsvarande tid.

   För få saker kan mäta sig ekonomiskt med att jobba heltid på välavlönat jobb.

   Delete
  2. Halvvägstill505:11 PM

   Vilket Amex har du? Och vad är det för årsavgift?

   Delete
  3. Anonymous7:39 PM

   Norwegian har för tillfället bästa kreditkortet för att spara in poäng för resande. Även helt avgiftsfritt.

   Delete
  4. Och då måste du resa med Norwegian.
   Hur definierar du "bästa kreditkortet "?

   Delete
  5. Amex Premium kostar 1000:- per år. 500:- första året.
   Amex Classic är helt gratis.
   Amex Elite kostar 4000:- per år och är absolut bäst enligt mig om man reser mycket med SAS.
   Följ länken och växla mellan korten längst ner för att se de olika alternativen. Man får även en bonus när man signar upp för ett kort.

   www.americanexpress.se/bjudin/daniekZRTk?XLINK=MYCP

   Delete
 2. Nu under sommaren när man har tid över har jag testat Bookbeat gratis i en månad. Storytel och Nextory har haft liknande erbjudanden.

  ReplyDelete
 3. Kallas även för Asperger

  ReplyDelete
  Replies
  1. Besattenheten av pengar och att man snöar in så mycket på det och allt som hör till.

   Delete
  2. Ehm. Vet du ens vad Asperger är(var)?

   Delete
  3. Turben det är ju inte ens i närheten av vad Aspergers var. Eller jo, kanske om man tror på pseudovetenskap och "experter" som knappt läst en forskningsartikel.
   Aspergers var en klinisk diagnos, som nu istället är inkluderad i autismspektrum. Mao är det en sjukdom som har som huvudproblem en nedsatt kognitiv empati. Har ingenting med att snöa in på någonting att göra.

   Delete
  4. Det var skrivet med glimten i ögat

   Delete
 4. "Besattenheten"? Kallas även dyslexi... ;-)

  Får la sköja te de lite så här på ettermedda :-)

  ReplyDelete
 5. Turben, du kan slänga ur dig sånt idiotiskt bäst du vill, men det är du som kommer jobba till 65 och inte miljonären innan 30

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag tänker inte jobba till jag är 65.

   Delete
  2. Och vad är idiotiskt med att ha symptom av Asperger ? Vet du ens vad det är?

   Delete
  3. Ställer samma till dig. Vet du vad asperbergers var för något? (Notera var, ej är).

   Delete
 6. Hobbypsykolog2:02 PM

  Asperger är väl för Guds skull ingen sjukdom!
  Det heter Aspergers syndrom.

  Klubben för inbördes beundran är stark. Miljonären som den enväldige tsaren får ej ifrågasättas.

  I min mening lider alla av en "light-version" av Asperger här.

  Att miljonären som han själv säger att han tänker på pengar i varje vaket tillstånd är inget undantag.

  Sen tror jag många missar att det inte är något fel på det.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Kul att du lyckades bomba dig själv 😜 Först är det tokviktigt att skriva "Aspergers syndrom", sen skriver du själv Asperger 😉

   Delete
  2. Hobbypsykolog9:44 PM

   Poängen är att det INTE är en sjukdom om du inte förstod. Asperger eller Aspergers syndrom är samma sak.
   Vem har sagt att det är viktigt? Är du full eller?

   Delete
  3. Aha, du menade så... Då missuppfattade jag dig. Sjukdom och syndrom, nä, det är väl inte direkt synonymt.

   Delete
 7. Anonymous2:22 PM

  Turben har hamnat på fel forum. Att ha ett intresse för ekonomi, stör sig en del på, men troligtvis inte så många här.
  Att slänga ur sig olika former av diagnoser som folk lider av är lågt. Riktigt lågt. Och visar på vilken osmaklig och oklok människa du är!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har också ett intresse för ekonomi och jag skrev med glimten i ögat, men så känsligt det var.

   Delete
  2. Du skulle inte varit så snål med 😉😉😉

   Delete
 8. Många bra tips i detta inlägg. Inga nya förvisso, men det är alltid bra att bli påmind så att man hela tiden är på fötterna och inte skänker bort pengar (blir lurad) av skrupellösa affärsmän. Det är nästan så att man redan börjar sakna inriktningen på den här bloggen som man ju följt i över 10 år trots att det ju är några månader kvar till pensioneringen.

  ReplyDelete
 9. Anonymous3:38 PM

  Ni är så jäkla fjantiga allihop! Barnungar!
  Hur klarar ni er i livet när ni tar åt er så?

  Fjanteri på hög nivå.

  Återgå till ämnet nu.

  ReplyDelete
 10. Jag brukar få värdecheckar till Bishops Arms att köpa mat och alkoholfritt för 150 kr för. Sen kanske de tjänar in rabatten på all öl som brukar slinka ner när man ändå är där...

  ReplyDelete
 11. Hur lyckas du komma över en sådan förnäm värdecheck?
  Hälsningar

  ReplyDelete
  Replies
  1. Fick lite olika kuponger i samband med en lunch på jobbet. Innehöll även minigolf under Tele 2 arena. Vilket vi redan förbrukat, utan att köpa något att dricka.

   Delete
 12. Snålmiljonären11:27 AM

  jag ska ta färgan till visingsö snart, ingen som vet hur man smugglar med en cykel utan att betala färjeavgift?
  Jo, man raggar upp nån i hamnen som vill ta cykeln i pickupen eller på biltaket....vips har man tjänat 60 kr.

  Bilen ställer innan hamnen så man spar parkeringsavgiften!!

  på dit o hemvägen ligger man 2 meter bakom en lastbil o drar nytta av vinddraget.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Parasit! Erbjud åtminstone den som hjälper dig halva avgiften, så att ni båda gör en bra affär, inte bara du!

   Delete
  2. Anonymous3:10 PM

   Och riskerar böter för kort avstånd till framförliggande.
   Löjligt, larvigt..

   Delete
 13. Anonymous12:14 PM

  Någon som har testat bettingsystemet som beskrivs i Nordnetbloggen med lyckat resultat? Känns lite knepigt och invecklat?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har gjort det 2 gånger och det har varit lite stökigt och bökigt, men samtidigt bra timpeng. Tjänat mellan 7.000 och 10.000 per gång.

   Delete
  2. Anonymous3:57 PM

   Jag gör det löpande, har tjänat ca 150 tusen på det på ca 2,5år. Busenkelt när man väl satt sig in i det

   Delete
  3. Wow Anonymous. Grymt. Vilken guide rekommenderar du? Jag är så himla rädd att dom ska hitta på nåt tjafs och sen banna mig och jag förlorar det innestående saldot.

   Delete
  4. Anonymous5:18 PM

   Jag kör på den här: http://hurjagblirrik.blogspot.se/2016/08/guiden-for-att-vinna-minst-25-000-kr.html

   Delete
  5. Anonymous6:32 PM

   Läs ett par olika guider och bilda dig en uppfattning om vad som passar dig, och sätt dig in i vad det är du egentligen gör. Läs bolagens villkor noga, så länge du följer dom är det inga bekymmer. Spela inte bolag mot varandra i början utan säkra upp med spelbörs. Många sidor har samma ägare och risken för trubbel om du spelar dom mot varandra är hög. Tänk på att underboka lite, dvs att vinner du på spelsidan bränner du mindre av bonusen än om du vinner på börsen. Pga att vid vinst på spelsidan måste du fortsätta omsätta pengar och således bränna ytterligare av bonusen. Men det beror lite på omsättningskrav och hur bra odds som finns tillgängliga

   Delete
 14. snålmiljonären10:21 PM

  Efter som jag själv flyger med ryan air så har jag svårt att se att den genomsnittlige ryanairkunden skulle börja shoppa i flygplatsbutiker rätt som det är, och i den mängden att det skulle täcka flygbiljetten efter delning med flygbolaget. Det finns ytterst lite där som är prisvärt skulle jag vilja säga. Sist jag flög från landvetter blev det MAX på utvägen och en baguette från kiosken på hemvägen. Parfymer, väskor, skor, ja tom spriten lämnar jag över till andra.
  Jag flyger kanske en gång per år med dem men den här iden verkar lite väl konstig.

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:00 PM

  Bästa lockerbjudandet tycker jag är att handla courtagefritt hos olika nätmäklare när man har en mindre summa där.
  Jag har lejonparten av mitt sparande hos Avanza, men en liten pott hos Nordnet och funderar på Degiro, någon som kan ge sin erfarenhet?

  ReplyDelete
 16. Hej! Vad tycker du om "rabatt/erbjudande"-appar som tex Rabble, nyhetsbrev från nätbuiker/butiker med rabatter och erbjudanden? Tror du man tjänar på det eller blir det lätt att man handlar sånt man egentligen inte tänkt handla bara för det är ett "bra erbjudande/rabatt"? Jag är lite kluven...

  ReplyDelete