Saturday, April 30, 2016

Funderar på att höja mina kostnader

Förstår att detta kan vara dödsstöten för bloggen då jag vet att de flesta läser den för att min ganska extrema livsstil anses underhållande. Och kan väl erkänna att jag ibland vinklar saker eller spetsar till det lite för att göra bloggen läsvärd. Dock har jag alltid varit helt ärlig med belopp och händelser i bloggen etc dvs jag sparar runt 26.000 i månaden och lever för knappt 5.000 kr i månaden. Sen bajsar jag hemma för det mesta men väljer att skriva om den gången varannan vecka som jag smiter ut till tvättstugan för att spara toapapper och tvål.

Nåväl. Efter 10 väldigt sparsamma år börjar jag närma mig en nivå där jag ser slutet på mitt behov av lönearbete. Skulle jag fortsätta leva på denna nivå skulle jag redan nu klara mig resten av livet utan någon mer lön. Jag planerar därför att öka mina omkostnader något , dels för att öka min levnadsstandard något men också att börja tajma in vilken nivå på månadsomkostnader som kan vara relevant att sikta på under resten av livet. Just nu har jag ingen bild av om jag på sikt vill ha 12, 15 eller 20 tusen i månaden för att känna mig oberoende.

Vid årsskiftet i år satte jag upp målet att spara 300.000 kr i år, det målet ligger kvar. Just nu taktar jag klart högre och prognosen är snarare 315.000 kr. Tidigare hade jag direkt skruvat upp målet till 320.000 men det planerar jag inte att göra i år. Utan funderar istället på vad jag kan köpa för dessa 10-15.000 kr som ser ut att finnas tillgängliga i höst.

Tänker mig att en lämplig spartakt för 2017 och 2018 då jag planerar att jobba heltid skulle kunna vara 250.000 kr. Plus återinvesterade utdelningar så klart. Det skulle skapa utrymme för minst en veckas utlandssemester och kanske också att jag och min sambo köper en bil. De extra 4000 kr i månaden kommer göra stor skillnad.

Som sagt förstår att detta kan göra bloggen mindre intressant och mindre motiverande att följa. Men vill att det ska vara en ärlig skildring av min resa mot ekonomisk frihet. Nu med 10 sparsamma år, över 5 miljoner i nettoförmögenhet för mig personligen och ett hushåll utan barn som drar in 60.000 kr netto i månaden så känns det som jag kommit i ett läge där vi som par kan öka våra kostnader till 15.000-18.000 i månaden ihop, vilket skulle innebära att vi sparade runt en halv miljon ihop per år. Att jag börjar räkna och fundera på vårt totala sparande ihop beror på att jag nu är helt övertygad om att vi ska gifta oss och leva ihop lika länge som jag ska äga H&M, dvs utgångspunkten är för alltid.

Målet på 300.000 för mig själv under 2016 ligger alltså kvar så detta är alltså mest tankar inför framtiden. Återstår ju att se hur det känns i höst när det blir konkret om vi ska boka en resa eller köpa 75 ABB till. Klarar jag inte att vrida upp konsumtionen kan jag lika gärna sluta jobba redan i år.

Tankar?

43 comments:

 1. Tycker verkligen du ska passa på njuta lite mer. Skörda lite frukt av allt ditt arbete :)

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:10 PM

  Låter som du har mycket sunt förnuft. "Klarar jag inte att vrida upp konsumtionen kan jag lika gärna sluta jobba redan i år." Precis. Prova och se hur det känns.

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:11 PM

  Intressant att du säger att du lika gärna kan sluta jobba nu om du fortsatt vill leva snålt som du gör idag. Din utgångspunkt var väl 10 milj för att du ska kunna leva som du vill? Vad tänkte du att du skulle ha för kostnader då? Om nu 5 milj skulle räcka för att leva som du gör idag.

  Tänk på att om du drar på dig mer lyx i vardagen etc så kommer du sannolikt vänja dig vid detta och du kommer förmodligen inte bli särskilt mer lycklig för det. Tycker snarare att du ska ha utgångspunkten att pengarna ger dig en frihet som gör att du kan ta mer risk i det privata, kanske byta jobb med något du tycker är kul etc, du slipper ta hänsyn till det ekonomiska.

  PS: Ställ gärna upp i någon podcast, typ pratapengar vore riktigt kul och höra för oss som följt din blogg:)

  ReplyDelete
 4. Anonymous7:16 PM

  Vad tänkte du för bil? :) nån budget eller något kul?:D

  ReplyDelete
 5. Det är kört nu! :)

  Jag skulle inte titta på pryar först, satsa på upplevelser. Ville du inte köra Vasaloppet?

  ReplyDelete
 6. Tack för stöd!

  Tänker mig en bil för kanske 100.000. Enkel och liten men relativt ny dvs minimal risk för strul.

  Vasaloppet är intressant. Skulle det kunna bli tex 2018. Har varit en dröm många år som jag inte känner att jag haft råd med.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Helt klart vasaloppet! Men kör redan 2017! Du kommer ha "råd" även 2018 och för en bra tid behöver en motionär köra det ett år som övning för att veta vad man ger sig in på.

   Delete
 7. Du är grym! Kör på och njut lite, sluta sen jobba och lev livet utan löneslavarbete. Köp en billig bra bil typ Saab 9000, 9-5 eller Volvo 240,740,940, runt 10-20.000 så har du bra säker bil som du kan lägga lite fix på och ändå åka billigt och säkert.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:15 PM

  Var inte rädd att vi ska tappa intresset för att du inte toksnålar. Jag kommer iaf fortsätta läsa och var med på din resa. För det är så det känns I o m att bloggen funnits alla dessa år. En spännande utvecklande resa där man får hålla tummarna för att du ska gå i mål och få njuta av allt slit.

  /Erik

  ReplyDelete
 9. Tycker du ska göra precis dey du känner för! Se det såhär. Med 4% da och utan något nyspar alls så kommer utdelning och återinvesterad utdelning ha gett dig 1 miljon tilli kapital om 5 år. Då kpmmer du efter det få 240 000:-/år som du kn slösa hur du vill som löneslavsfri:)

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:40 PM

  Bra att höja din levnadsnivå redan nu för att på så vis faktiskt kunna lära dig att njuta av det du skapat. Det behöver inte nödvändigtvis handla om prylar, men att tillåta sig (och i ditt fall göra ett fullständigt lappkast..) för att njuta är viktigt. Risken - som jag ser det - är att du annars när du är "fri" är så inställd på att spara & leva asketiskt att du inte kan njuta utan istället letar extrapriser osv trots att du inte behöver. Bra att växla fokus mot "njutamode"...

  Hälsar
  Lars D

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:55 PM

  Ska bli intressant att se om du verkligen klarar av att ställa om till att börja konsumera mera.

  ReplyDelete
 12. James8:57 PM

  Tror att bloggen tjänar på att bli mer "mänsklig". 2 inkomster är dessutom roligare att jobba med än 1, så är ett litet pris.

  Ta in hela hushållsekonomin i bloggen. Lev njut och fortsätt ha en sparkvot på minst 50% så blir bloggen vara bättre!

  ReplyDelete
 13. Låter sunt och fortsatt läsvärt. Biltips har du här

  ReplyDelete
 14. Jenny9:23 PM

  Du har inte funderat på att jobba halvtid under ett år som ett test? Du har bästa bloggen. Hoppas du fortsätter blogga!

  ReplyDelete
 15. Jo tänkt mycket på att gå ner i halvtid. Men har tänkt köra heltid minst till sommaren 2018.

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:13 PM

  Jag tycker du ska använda en del av pengarna som blir över budgeten till små poster i högriskaktier, så brukar jag göra ibland när jag överträffar min budget, och om det går åt helvete är det bara intala sig själv stenhårt att en utlandsresa eller någon häftig pryl egentligen inte gett mig mer värde för pengarna

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:16 PM

  Alt lägga dom på tex en 2 oddsare på betting, vinner man så köper man prylen/resan samt har pengarna kvar, eller så återgår man till föregående exempel och intalar sig stenhårt att en pryl eller resa hade varit lika bortkastad

  ReplyDelete
 18. Anonymous10:54 PM

  Kul att du ska börja njuta lite av det hårda arbetet. Men köp för guds skull ingen bil. Skatt, försäkring, service, bensin och en och annan reparation och glöm inte värdeminkningen... Har du klarat dig utan bil så länge tycker jag du ska lägga pengarna på ett SL månadskort. Så mycket kul du kan göra istället för en bil.

  Ps. Jag behövde igentligen ingen bil, men kände att jag ville bli "bekväm". Bilen kostade 50 000, under fyra år la jag nog 10 000 i reparationer och service, + höga försäkringskostnader eftersom det var min första bil. Sen gav jag bort bilen... Snacka om dumt beslut. Så tro mig, köp ett SL kort, längskidor och ett Vasaloppsstartkort för de 100 000 istället! :D

  ReplyDelete
 19. Anonymous10:55 PM

  Och det skulle stå 10 000 per år i reparationer. (Och jag glömde nämns nya sommar och vinterdäck)...

  ReplyDelete
 20. Inget är bestämt vad gäller bilen. Men vi har saknat en bil lite senaste månaderna vilket jag aldrig gjort tidigare. Vasaloppet utan bil blir tex kämpigt om man ska hinna åka på kvällen efter jobbet de 5 veckor det finns konstsnöspår i Stockholm. Åka buss med skidor till spåret är kämpigt.

  ReplyDelete
 21. Anonymous11:42 PM

  Den här läsaren tappar du inte! Har följt bloggen nästan sedan start och tycker att detta var den mest intressanta twisten/utvecklingen hittills. Fantastiskt att du kommit upp i ett sånt kapital och sparkvot att du på allvar så smått kan börja dra nytta av det i praktiken. All lycka till! /H

  ReplyDelete
 22. Anonymous11:59 PM

  Med bil kan man spara en del pengar (genom att storhandla) och även spara en del tid. Om tiden omsätts i arbete med övertidsersättning är det kanske en vinstaffär sammantaget.

  ReplyDelete
 23. Kan bara applådera ditt beslut! Jag personligen tycker bara det ger ytterliggare en dimension till din blogg när det inte bara blir snålande utan lite levande också:)

  MvH Pengaregn

  ReplyDelete
 24. Anonymous2:11 AM

  Är det bara jag som såg den största kärleksförklaringen nånsin på bloggen? Ska leva ihop lika länge som jag ska äga H&M.... Bröllopstalet är redan skrivet ju. LOL

  ReplyDelete
 25. Ja oväntat lite fokus på giftemål och leva ihop hela livet här i kommentarerna. Mina känslokalla läsare verkar bara tänka på pengar, bilar och pantburkar ;)

  ReplyDelete
 26. Anonymous9:22 AM

  Kan bli en intressant resa att följa nu om du inte ska leva "lika hårt på marginalen" och hur den livsstilen kommer fungera för dig. Jätteviktigt dock att du berättar för oss läsare hur det påverkar dig som person, kan bli mycket intressant som sagt.

  Och sedan tror jag du inte kommer tappa läsare, tror många följer dig för att vi vill se dig gå i mål med det här projektet och se att det faktiskt går att bli ekonomiskt fri.

  Grattis till insikten om framtiden för dig och din dam.

  Mvh Hosting

  ReplyDelete
 27. förstår verkligen inte hur du menar att bloggen skulle bli ännu mindre intressant tror jag nog bara är din egen tanke som spökar.

  För vem skulle INTE vilja fortsätta följa dig bara tanken på bilköp är intressant de första som slog mig vilken bil kommer han välja?
  Kommer den vara bensinsnål eller satsar han på en tyngre bil.
  Om han slutar arbeta i år vad kommer han fokusera tiden på då ?

  jag ser de ännu mer intressant att följa nu än kanske för 10 år sedan, du har gjort en riktigt bra resa och 5 miljoner borde räcka om du inte gör världens tabbe och råkar tappa alla pengarna på en väg i Peru eller något.

  Så de bara köra på tycker jag :)

  ReplyDelete
 28. Anonymous9:54 AM

  Nu ska jag vara jättetråkig och ge ditt ett tips.

  Se till att skaffa äktenskapsförord om du gifter dig.

  Det gjorde inte jag eftersom det var helt otänkbart att skilja mig, men det tyckte inte min fru.

  Till saken hör att jag under alla år försörjt familjen och dessutom sparat ihop ett rejält sparkapital som vi skulle leva av ålderns höst.

  Vid skilsmässan försvann hälften av allt, och de här pengarna har min fru glatt satt sprätt på i form av ny bil till sig själv, en betydligt finare vill än den vi haft och drösvis med kläder. Var ju lätt för henne att slösa bort allt det som jag troget och idogt jobbat ihop.

  Snacka om att känna sig grundlurad på livet.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:49 AM

   Vad gjorde din fru under din år som familjeförsörjare? Om det nu var så att hon stod för markservice och tog hand om barn är det väl rimligt att hon blir kompenserad för det? Orättvist annars om hon gjorde det möjligt för dig att tjäna massa pengar och sen står där lottlös.

   Delete
 29. Anonymous9:59 AM

  Det är bra med kvinnor i vårt liv, för oss som har svårt för att förmå oss själva att konsumera!

  Blir lite bättre balans i livet!

  Så länge utgifterna är lägre än inkomsterna, kommer vi ändå att bli mer oberoende för varje år!

  Dom 10 miljonerna kommer ändå, så småningom och varför ha så bråttom, det är ingen tävling!

  Kalle56

  ReplyDelete
 30. Tack för tipset! Nu har min sambo ett helt ok eget sparande. Tjänar ungefär som mig och kommer nog fortsätta jobba några år efter att jag slutat. Och hon är nästan lika sparsam som mig. Så ser ingen jätterisk med giftemål ur den aspekten. Men det kan absolut bli äktenskapsförord ändå, för säkerhets skull.

  ReplyDelete
 31. Anonymous10:18 AM

  Eller så tänker man som jag.
  Vi har alltid haft delad ekonomi och inget äktenskapsförord.Vi har stöttat varandra i livets motgångar och jag kan nog tycka att det vore ok om hon fick hälften av mitt kapital, om hon ville skiljas!

  Dessutom vet jag att hon inte står ut med mig för mina pengarnas skull. Hon har ju ett ekonomiskt incitament att ta ut skilsmässa, för att komma över kapitalet! ��
  Kalle56

  ReplyDelete
 32. Du gillar ju att träna och utvecklas långsiktigt på det sättet. En sak att satsa på är ju då en Iron Man, alltså triathlon. Då behöver man lägga lite pengar på bra cykel, kanske en siminstruktör, att ta ledigt en vecka i kvartalet för ett träningsläger i ett varmt land, osv. Det är en kul grej att förbereda sig på tillsammans med några kompisar också. Jag ångrar själv att jag inte gjorde det innan jag började få krämpor som gör att långdistanslöpning inte längre känns rätt för mig.

  Vad gäller investerandet kan du också fundera på att diversifiera dig något genom att köpa lite smycken (silver och guld) åt din sambo, typ födelsedag, årsdag och jul. Bra sätt att göra sparandet mer populärt hemma. 😎

  ReplyDelete
 33. Anonymous3:25 PM

  Gå på AIK litegrann. Vet att du tidigare sagt att du velat göra det. Bra sätt att få leva ut lite känslor.

  ReplyDelete
 34. Anonymous3:50 PM

  Tror du kommer få lite ångest av att bränna pengarna. Tror det kan vara svårt att ställa om ditt sparsamma leverne. Tänker på mig själv känns inte alls bra att spendera på saker jag egentligen inte behöver. För mig går frihet i första hand. Däremot har jag 4 miljoner mindre än dig så jag kanske skulle tänka annorlunda om jag haft din summa på kontot. Mvh

  ReplyDelete
 35. Anonymous4:13 PM

  Fundera ett par gånger på bil innan du köper.
  Bor du nära statoil? Man får många hyrdygn för månadskostnaden och mindre besvär.
  Komplettera med uber vb.

  https://www.compricer.se/nyheter/artikel/genomsnittsbilen-kostar-dig-6-000-kronor-i-manaden

  Lycka till!

  ReplyDelete
 36. Kan bara säga att jag tycker du gör helt rätt i att höja månadsbudgeten lite. Det förtjänar du verkligen. Här har du iallafall en läsare som stannar oavsett!

  Stort grattis till dig och din sambo! (Om det nu ska bli giftemål) :)

  /Sempa

  ReplyDelete
 37. Anonymous11:03 AM

  Läst alla dina blogginlägg. Har funderat på om du skulle kunna spendera mer eller om det kommer att göra för ont i din spararsjäl. Följer utvecklingen med spänning! :)

  /Lärljungen

  ReplyDelete
 38. Roligaste och mest chockerande inlägget på länge! Grattis till förlovningen!(?)

  Ser fram emot att följa din fortsatta resa!

  ReplyDelete
 39. Jag kan upprepa vad som blivit sagt av andra, mig tappar du inte heller som läsare. Det är faktiskt ännu mer intressant att följa dig nu när du är på väg att gå i mål på riktigt. Det betyder väldigt mycket för oss som har många år kvar av resan, att se att det faktiskt går att göra.

  Jag är förresten inte samme Gustav som rackade ner på företaget Kone i ett annat blogginlägg. ;)

  Hälsningar från en snål löpare till en annan.

  ReplyDelete
 40. Anonymous12:38 AM

  Bra skrivet och gillar att läsa din blogg...

  ReplyDelete
 41. Anonymous12:29 AM

  Från en relativt långtida bloggläsare med begränsade releationserfarenheter så är första funderingen om ett giftermål med din partner är en god eller dålig ekonomisk affär? Dvs vad är din partners personliga förmögenhet? Själv hade jag inte gift mig om hennes förmögenhet inräknat framtida arv är väsentligt lägre än din egen då du lagt så stor del av ditt liv på att bygga upp en förmögenhet och att ens teoretiskt riskera majoriteten av den vid skilsmässa vore inte ett alternativ.

  ReplyDelete