Saturday, April 09, 2016

Dags för min första preff?

Sitter här på lördagskvällen och funderar på om det inte börjar bli dags att köpa min första preferensaktie. Är SAS pref med en utdelning på lite över 9% som lockar. Ett sätt att hjälpa till att generera kassaflöde de närmaste åren som kan återinvesteras i andra mer långsiktiga köp.

Tanken är ju att aldrig sälja någon aktie men denna räknar jag med blir inlöst inom några år. Köper Peter Bensons tankar från ett avsnitt av sparpodden (för många månader sen) att huvudägarna i SAS nog absolut vill undvika att sätta bolaget i konkurs. Och nu är ju bolaget på rätt väg också vad det verkar. Över 9% känns bra tycker jag!

15 comments:

 1. Anonymous12:09 AM

  Notera att efter 2019 sjunker inlösen till 525. Visserligen tjänar du in de pengarna på några utdelningar men risken finns alltid att de löser in den vilken dag som helst. I nuvarande läge skulle jag hellre lägga pengarna på Nordea eller Fortum. Ger nästan samma DA plus att på sikt har du eventuell kursvinst, något som är svårt med SAS preffen.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:43 AM

  Överlever bolaget till 2019?

  ReplyDelete
 3. Hej.
  Jag äger en liten liten del SAS och skulle gärna utöka den, men har som princip att aldrig köpa över inlösenkursen, så jag väntar till kursen kommer ner till max 525 kr.

  MVH

  ReplyDelete
 4. Tack för kommentarer!

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:29 PM

  Miljonären fråga dig själv om du tycker att SAS är ett välskött bolag.
  /Gnetaren

  ReplyDelete
 6. Anonymous5:37 PM

  En fråga som inte rör detta, men lite nyfiken på hur du resonerar när du ska köpa exempelvis löparskor, då jag vet att det är ett stort intresse hos dig. Blir det de billigaste som går att finna eller väljer du då att köpa några dyrare, då de är viktiga för dig?

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:14 PM

  Junk bonds/skräpobligationer nu också alltså? Vad kommer härnäst, biometri oc6h spelbolag? Nä, håll dig till din strategi.

  ReplyDelete
 8. Hej igen.
  Känner att jag måste förtydliga mig lite. SAS Pref är inget som jag skulle välja att ha en större del av portföljen investerat i. Men eftersom jag har cirka 100 st innehav så förtjänar den självklart en plats i min portfölj så länge jag kan köpa den under inlösen. Idag har jag ett innehav på cirka 0,3% (5000 kr), men vill då upp i 1% av innehavet.

  Det är ju såklart väldigt viktigt att veta kontexten, vilket jag missade att skriva i min förra kommentar.

  MVH

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:23 PM

  @6:14 PM:
  Hmm, vad är det för fel på spelbolag?
  Felet 2015 var att INTE äga spelbolag.
  Tillgång och efterfrågan...

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:11 AM

  Du får såklart göra en uträkning på total avkastning - SAS löser in till 525 2019, handlas till 543 idag. ca 150 kr i utdelningar tills 2019, -18 kr för skillnad mellan dagskurs och inlösen. 132 kr på 3 år, 43 kr om året, 43/543=7.92 %

  Känns inte så överdrivet lockande...

  ReplyDelete
 11. Jag blir mer och mer negativ till preffar. De är populära nu och ger ett fint kassaflöde men med tanke på att man ska trycka på sina innehav bra många år känns det som man med tiden kommer förlora stort på det. Dock ingen tung matematik bakom utan bara allmän filosofi :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:02 PM

  Hur högt är börsen värderad just nu? På sparpodden f.g. år pratade de om att börsen var värderad väldigt högt och de hade något tal för detta som jag inte kommer ihåg. Hur mäter man det, och hur är börsen idag och finns det något bra blogg eller liknande man kan läsa om detta? :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:34 PM

   Ett enkelt sätt är att jämföra P/E-talen mellan år eller perioder. Samtidigt måste man ta hänsyn till ränteläget och inflationen. Med räntor som idag och troligen en period framöver är börsen inte särskilt högt värderad. Kanske är oron för analkande kris en anledning till oro. Googla på Peter Malmqvist så hittar du mycket bra analyser baserade på fundamenta. Pär

   Delete
 13. Anonymous1:56 PM

  Hej,
  Ingen fantast av sas. Har victoria park preff som ger bättre avkastning. Ratos preff är fin också. Synd att man inte köpte tidigare dock...

  Bra blogg!

  ReplyDelete
 14. Har på senare tid fått lite tilltro till SAS. Samtigit trivs jag att resa med dom och på sätt och vis förstår jag deras strategi och kan se en framtid. Kommer däremot avvakta lite.

  ReplyDelete