Sunday, May 01, 2016

Summering april

Det blev alltså 2 aktieköp under april månad. Nordea och Castellum. Totalt köp 100.000 kr och med tanke på nysparande och utdelningar så motsvarar det egentligen en ännu lägre takt i överflyttning från sparkonto till aktier. Nu drar vi igång en ny månad då det fortsätter ramla in en del utdelningar så det blir minst 2 köp även i Maj. Har ju rätt att köpa 3 aktier x 50.000  i månaden (plus återinvestera utdelningen) så det beror lite på börsens utveckling och kan bli allt från 100.000 till 200.000 i nya köp under maj.

Planerar att börja med två nya innehav nämligen Investor och Kone här under första veckorna. Sen får vi se om jag fyller på i något befintligt innehav också. Johnson&Johnson ligger bra till trots att kursen över $110 stör mig.

Pengamaskinen växer och jag njuter!

12 comments:

 1. Kone är riskabelt. Tillverkar rena skithissar. Tar hellre trapporna än åker Kone. Även Industrivärden upptäckte ju vilken skit man hade köpta aktier i och avyttrade hela innehavet i Hissmarodören Kone förra året.

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:20 AM

  Hur mycket har du i aktier ju nu? Kul om du hade en uppdatering med marknadsvärde i aktier, bostad, spar och ryssland.
  Vad har du för snitt i direktavkastning i år på nuvarande aktier?

  ReplyDelete
 3. Hej
  Vill komplettera ovanstående kommentar. I min familjs fastighetsbolag har vi en del hissar. Egen erfarenhet säger att hissar är dyrt och krånglar ofta, men man måste ha dem. Bygger du ett hus som är 3 våningar eller högre så måste du installera hiss. Vi har testat alternativ till Kone eftersom Kone är dyrare, men det resulterar i fler driftstopp och dyra serviceutryckningar. Vi har alltså återgått till Kone trots högre pris.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:31 AM

  Gustav. Vore kul med en liten genomgång varför du tycker Kone är skit? Tittar man på deras historia så måste de ju gjort något rätt eftersom de har goda finanser och stabil utveckling.

  Vad jag vet sålde inte Indu Kone för att det var skit.

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:58 AM

  Tittat på autoliv?

  ReplyDelete
 6. Ja kollat lite autoliv. Kan bli djupdykning nästa #uppesittarkväll. Men vill inte sprida mig på för många aktier. Så behöver fokusera på befintliga innehav efter dessa två planerade nya.

  ReplyDelete
 7. Anonymous 9:31

  Menar du att Industrivärden sålde Kone eftersom det var ett sådant fantastiskt bolag som förväntas ge oerhörd avkastning pga sina strålande produkter, men att man hellre lät någon annan ta del av den förväntade superduperbra avkastningen?

  Om man själv vill undersöka grunden för mina påståenden räcker det att gå in i en nybyggd Konehiss och med egna ögon se den buckliga tunnplåten, glappet i dörrarna och överarbetade instrumentpaneler som inte svarar på tryck.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous12:32 PM

   Nej men det beror på vilken niva man koper foretaget. Om jag inte finns fel köpte man Kone nardet var valdigt hogt varderat. Vinsten har numera växt in I varderingen tillsammans med en svagare Kinesisk marknad. Om jag ocksa minns ratt gav Indu aldrig nagon anledning till avyttringen. Dock tyckte jag den var märkligt eftersom man köpte och salde relativt tatt inpa varandra. Har svårt ocg se att man koper och sen inser att det ar ett skrapbolag.

   Delete
 8. Anonymous5:35 PM

  Om jag får spekulera så skulle jag väl tro att industrivärdens försäljning av Kone var en konsekvens av att bolaget aldrig lyckades bygga upp en betydande position i den finska hisstillverkaren. Om det sedan handlade om otillräckligt kassaflöde och att belåningen inte fick stiga ytterligare eller att Kones värdering blev alltför utmanande låter jag vara osagt.

  Vänlig hälsning
  N

  ReplyDelete
 9. Anonymous5:56 PM

  Det tror jag också kan ha varit orsaken. Dessutom ska väl Industivärden ses som ett maktbolag som vill påverka sina innehav och det kan vara så att de senare insåg att det inte skulle kunna gå få något inflytande alls i det familjeägda bolaget. Rena spekulationer men tror också på avyttring av samma skäl som Lundaluppen en gång i tiden sålde Beijer Alma. Köp av liten post och sen kursrusning till en ansträngd värdering.

  Kul med Kone diskussion. Har haft bolaget under uppsikt under många år men det är först nu som företaget handlas till 10 årsmedel. Därför är det av intresse med kommentarer som Gustav ger. Dock skulle det vara kul att veta lite mer på djupet varför han tycker si och så och inte bara att det är "skit". Känns väldigt subjektivt och att som att Gustav en gång i tiden jobbat på Kone och blivit illa behandlad. Att de har billig plåt i sina hissar säger inte så mycket om företaget kommer generera värde åt sina aktieägare de kommande 10 åren. Jag åker Kone hissar ganska ofta runt om i världen och kan inte påstå att jag ser någon större kvalitetsskillnad mot de andra stora hisstillverkarna. Det är givetvis bara min egna subjektiva bedömning utan att kunna något om hissar.

  mvh 12:32

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:25 AM

  Jag har stor erfarenhet av Kone, med deras nya motor (MX500) som dom släppte förra året så är Kone först i världen med att få en hiss som är A+ klassad.

  Kone växer med en stor framfart, inte minst i Kina.

  ReplyDelete
 11. Anonymous6:33 PM

  Haha, ja här spekuleras det hejvilt ser jag! Och Gustav, vilka argument alltså, bäst att dumpa skiten...

  Industrivärden har ju tydligt kommunicerat både i årsredovisningar och i media varför man köpte KONE och varför man sålde. Sverker Martin Löf har ju i egen hög person kommenterat placeringen i media. Jag har också ställt frågan till INDUs IR kontaktperson och fått samma svar som senare publicerades i årsredovisningen. Sammanfattningsvis satt INDU med en kassa som blev för stor för att bara ligga där och inte gör någon nytta. INDU ville placera kapitalet och valde att köpa KONE för att man såg ett stabilt nordiskt industribolag, helt inom ramen för INDUs stipulerade placeringskriterium. Tanken var inte nödvändigtvis att bygga en långsiktig ägandeposition, även om det inte var uteslutet, utan snarare en kort- till medelsiktig placering av kassan.

  Jag är inte aktieägare i Kone men bolaget är helt klart intressant och det vore kul att se lite amatöranalyser från bloggvärlden. Kommer ihåg att bolaget figurerade på några bloggar ifjol efter att Avanza presenterade en nordisk portföljd med de bästa bolagen från de nordiska länderna. Portföljen bestod av Kone, Novo Nordisk och H&M om jag inte missminner mig.

  Sen är jag benägen att hålla med om Kones tunnplåtar och hissar med plastigt intryck. Eftersom jag inte är någon hisskonnässör har jag ingen aning om varför, men gissar att det finns någon vettig orsak. Billigare produktionskostnad, billigare reservdelar, lättare att frakta och installera, energisnålare, hållbarhetstänk? Ingen aning, men om det finns någon hisstekniker vore det intressant att höra mer om saken så att vi får lite mer tekniskt kött på benen.

  -Konservativ

  ReplyDelete