Saturday, April 02, 2016

2 april

Fredag kväll. Brukar inte vara några problem att somna då för mig. Men idag var det svårt, ligger och funderar på sparande, pantburkar och direktavkastning bland annat spännande.

Blev inget aprilskämt i år. Men 2007 lyckades jag lura några läsare av bloggen...  http://miljonar.blogspot.se/2007/04/brjar-piggna-till.html?m=0

Ny månad betyder också nya köp. Kan man få Castellum för 125 kr den här månaden?

27 comments:

 1. Anonymous1:40 AM

  om räntan på ditt bolån skulle va 5-6% skulle du istället valt att amortera
  istället för investera på börsen? Hur tänker du kring amortering? Kommer du
  betala av ditt bolån om räntan skulle stiga kraftigt?

  ReplyDelete
 2. Har amortera i flera år samtidigt som jag gjort vinst när jag bytt boende. Det gör att jag idag har långt under 50% belåning.

  Om boräntan var 5-6% skulle troligtvis inflationen och tillväxten vara hög så då bordet bolagens utdelningar stiga mer år för år än de gör idag.

  Men kan absolut tänka mig att betala av mer på bolånet i framtiden.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:12 AM

  Är bolånet bota när du slutar jobba behöver du mindre utdelningar och kan sluta tidigare.... Men det är inte grejen, utan att vara helt skuldfri, ingen äger ens pengar (banken) eller tid (jobbet) är den största vinsten, värd mer än några kronor mer i tillväxt

  ReplyDelete
 4. Förstår hur du tänker. Man jag har inget pricipiellt emot att betala 1000 kr i månaden till banken om jag får 3000 kr i månaden i utdelning på aktier jag skulle behöva sälja för att betala av lånet.

  ReplyDelete
 5. Någon speciell anledning till att du snöat in dig på Castellum? Eller varför sprider du inte risken något och köper något annat också?

  ReplyDelete
 6. Castellums fina utveckling sedan börsnoteringen är svårslaget på Stockholmsbörsen. Utdelningshöjning varje år.

  Men sedan finns det givetvis andra som kandiderar på listan över svenska utdelningsaristokrater.

  Sedan tror jag att castellum kommer kunna dippa under 125kr vid något tillfälle under året. Om inte mer.

  ReplyDelete
 7. Du har nog blandat ihop mig med någon annan. Castellum är ett litet innehav för mig, men skulle gärna låta det växa till mellan 5 och 10% av den slutliga portföljen.

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:37 PM

  Jag jobbade i oljeindustrin i norge och fick 200 K utbetalt i utbyte mot att sluta frivilligt. Hade då fixat nytt jobb i sverige sämre betalt men mindre kostnader är nu på.cirka 2800 kr i fasta kostnader så jag får ungefär lika mycket till sparande. Hade du gjort detsamma som mig?

  ReplyDelete
 9. Låter ju som en ok deal!

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:13 PM

  En väldigt stor hjälp för mig som har liknande mål som dig, är 25 år och har drygt 500 K. Men ungefär som du resonerade runt 2006 så tror jag på en betydlig nedgång ganska snart 1-2 år och tänker göra detsamma som du gjorde vid krisen 08. Alltså låna upp pengar och köpa aktier när priserna faller. Tror du detta är en bra ide? Du har gjort det och lyckats och jag tror och hoppas på en liknande möjlighet
  Mvh

  ReplyDelete
 11. När börsen gått ner 50% tror jag det är fina köplägen på sikt. Sen om man ska låna pengar för aktieköp är upp till var och en. Men bra att ha pengar redo att köpa för!

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:52 PM

  Podden prata pengar var inne på att man alltid skulle ligga på ca 30 % belåning i sin portfölj för att få hävstång (om jag nu inte tolkade dem fel). Hur ser du på det, att ligga på 20 -30 % belåning hela tiden med t.ex. superlånet på avanza?

  ReplyDelete
 13. Tycker 10-15% belåning skulle kunna vara ok. Framförallt i tider när börsen gått ner och man inte har mer kassa att fylla på för. Men att ha 30% belåning när börsen är på ATH skulle jag aldrig våga. Även om man tappar viss hävstång på min fega inställning.

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:20 PM

  Hej bloggmiljonären!
  Tack för en trevlig sida, beundrar ditt fokus och gratulerar till dina framgångar med sparandet.
  Jag är nybörjare och har ngr frågor.
  -Är Avanza bästa alternativet om man vill få så låga courtage som möjligt (alltså möjligt att köpa ett mindre antal aktier när man precis kommit igång med månadssparande och kanske inte kan köpa för 50k och uppåt)?
  -Antar att det är ISK som gäller? (läste ditt tidigare inlägg tror det var april 15 om nybörjartips)

  Lite info om min situation kommer här!
  Har sedan tidigare ca 150k i Didner och Gerges sverigefond och tänkte låta dessa vara kvar där. Tänkte nu investera lite i aktier(har h&m sedan tidigare annars inget). Jag och frun får in ca 65k i månaden men har enorma utgifter som måste styras upp. T.ex. Huslån på dyrt område i storstad, CSN, billån, försäkringar, kostnader för tre barn: aktiviteter, dagis, förskola, kläder och ett matkonto som inte kan nämnas här! Positivt är att vi cyklar till jobb och har ofta matlåda!
  Trevlig helg på alla läsare!
  /miljonär innan 40

  ReplyDelete
 15. Avanza eller Nordnet med ett ISK konto är toppen. Perfekt att ha stora kostnader att börja med, då är det bara att börja minska dom en efter en och för varje minskning direkt öka upp autogirot från lönekontot till ISKn.

  ReplyDelete
 16. När det gäller belåning av aktieportfölj så är det väldigt många som inte tänker på att "deras" pengar som de köpt aktier för kommer från en belåning i en fastighet, när man sedan ytterligare belånar denna portfölj och kanske till råga på allt sätter en stor del av innehavet i fastighetspreffar så har man en enorm fastighetsmarknadsexponering.

  Tänk på att det tar längre tid att amortera ner ett huslån än att lösa belåningen i portföljen.

  ReplyDelete
 17. Sista jämförelsen i tid för att betala av lånen var jag inte riktigt med på.

  ReplyDelete
 18. Magnus1:24 PM

  Hej,
  Tack för en väldigt intressant blogg! Följt ett par år och finner alltid nya tips och tankar.
  Har fått ett litet kapitaltillskott på 50 000 kr och funderar på vad du, och gärna dina läsare, skulle investera dem i just nu. Är Nordea och SAAB bra aktier?

  Tack på förhand!

  ReplyDelete
 19. Anonymous1:52 PM

  Lucara diamond är en bra aktie enligt mig

  ReplyDelete
 20. Miljonaren: Det jag menade är att lånet mot depån kan oftast lösas omedelbart genom försäljning av aktier, även om det sker till en betydande förlust.
  Bostadslånet är betydligt värre att minska i snabb takt då man antingen måste använda sin lön för att så fort som möjligt amortera ned lånet eller sälja bostaden.

  ReplyDelete
 21. Anonymous2:37 PM

  Att rekommendera någon Lucas Diamond är väl kanske inte så klokt dock. Allt handlar väl om vilken risk man är villig och ta och om man orkar bry sig och hålla koll på allt. Köp en bra fond om du inte är insatt, typ didner. Lucara Diamond däremot är väl kanske inte det klokaste att placera 100% i. spridningen är ju ganska viktigt och det löser en fond bra.

  ReplyDelete
 22. Anonymous4:34 PM

  Det vr inte det han undrade. Han frågade vad miljonären eller läsare hade investerat ett kapitaltillskott på 50.000kr och jag hade investerat det i lucara, inte för att minimera risker, utan som en väl utvald krydda i portföljen. Så missförstå mig inte, tycker inte heller det vore klokt att lägga hela sitt kapital i en aktie, men nu var det bara en mindre summa det gällde här, och då tycker jag en gobit som lucara passar utmärkt
  mvh

  ReplyDelete
 23. Anonymous4:42 PM

  @MrA jag förstår inte riktigt heller hur du menar? Om man har ett lån på sin bostad på 1mkr och har 1mkr på ett bankkonto så kan man ju betala av lånet på huset på nolltid?

  ReplyDelete
 24. Nordea tycker jag är ett intressant köp på dessa nivåer. Antingen så sjunker utdelningen eller så stiger aktiekursen ordentligt närmaste två åren.

  SAAB har jag ingen koll på.

  Fattar fortfarande inte MrA:s resonemang så skönt att vi är fler som inte gör det.

  ReplyDelete
 25. För att förtydliga, har man en miljon på ett bankkonto så är det givetvis inga problem att snabbt amortera med dessa pengar.
  Problemet är att vissa i stället placerar denna miljonen i t.ex. preferensaktier eller fastighetsaktier, aktier som man senare kanske belånar på nytt utan en tanke på var pengarna egentligen kommer ifrån.

  ReplyDelete
 26. Anonymous10:32 AM

  Hur ser du på konst, nu vet jag att så inte är fallet men om du hade investerat i konst hade du tagit upp värdet i ditt egna kapital precis som du gör med din lägenhet?

  ReplyDelete
 27. Hade jag köpt konst som investering med syfte att sälja när jag flyttar till hyresrätt utan konst på väggarna i något varmt land hade jag tagit upp det, till en försiktig värdering.

  ReplyDelete