Thursday, April 07, 2016

Blivit mer accepterat att spara?

Vet inte om det bara är jag eller om det under bloggens 10 år faktiskt blivit lite mer accepterat att spara? Tycker jag fick mycket mer kritiska frågor och kommentarer i stil med "du lever bara en gång" eller "tänk om du blir överkörd imorgon".

Nu är det nästan lite trendigt i vissa kretsar med uttryck som Günthers "varje krona räknas" eller Nicklas Anderssons "portföljen tog alla pengar".

Roligt och jag har personligen blivit mer öppen mot min omgivning om att jag lever sparsamt och sparar mycket. Även om jag inte nämner några detaljer. För riktigt så accepterat är det nog inte än att man kan berätta på jobbet att man lever för 5000 kr i månaden.

Håller ni med om att det blivit mindre töntigt att spara?

23 comments:

 1. Att du får mindre kritiska frågor numera tror jag i stort beror på att du satt alla på plats! Du kommer ju vara pensionerad vid 40 och ingen kan ju komma och fråga "Är/var det värt o va så snål?" Svaret är ju rätt självklart: Hell yea!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Haha, klockren kommentar. 👍🏻

   Delete
  2. Anonymous7:27 PM

   Om Ni sparar bara för att sluta jobba så rekommenderar jag att ni byter jobb. Självklar är det bra att spara men jag har träffat många miljonärer som blir olyckliga när de her slutat jobba, de åldras snabbare och tappar sitt sociala nätverk.

   Delete
  3. Anonymous9:31 PM

   Det beror ju helt på vad man har för typ av liv. Jag håller med om att det är dumt att spara nu för att leva sen, man blir bara äldre och lever bara en gång. Fråga vilken äldre person som helst så säger alla att man inte ska skjuta upp saker.

   Däremot förstår jag inte varför man skulle bli olycklig av att inte jobba? Jag sa upp mig för 5 år sen, var då 28. Jag tog det lugnt men startade efter 1,5 år eget. Nu kör jag ca 15-20 timmar i veckan jobb och resten av tiden lägger jag på mina intressen. Jag har ett större socialt nätverk nu och det består av människor jag gillar att umgås med. Målet är att inte behöva jobba, men jag är inte riktigt där än.

   Det farliga tycker jag är när jag läser att vissa som sparar undviker att göra saker som de vill för att det kostar pengar. Man lever bara en gång, fysiken blir sämre ju äldre du blir, vissa saker kan man inte skjuta på framtiden. Hitta en balans, allt är inte svart eller vitt.

   Sen måste jag rekommendera att starta eget. Inget jobb kan ge samma frihet och du tjänar mer per timme.

   Delete
 2. Gentemot min omgivning brukar jag framställa det som en hobby med aktier och att spara pengar är en förutsättning för att kunna köpa aktier. Lite på samma sätt som andra är intresserade av bilar, motorcyklar, pudlar eller vad folk nu väljer att lägga sina pengar på. Jag brukar även trycka hårt på miljöperspektivet med en låg konsumtion ifall någon ifrågasätter. Att jag inte äter har så många kläduppsättningar jag varvar mellan eller oftast har matlåda tror jag inte ens någon reagerar på. Med andra ord man vinner inget på att basunera ut ens eg rätt extrema inställning.

  ReplyDelete
 3. Tror inte att vinden har vänt allt för mycket. De flesta sparar mer för en eventuell handpenning till boende men sedan tar det slut, alt semestern.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:31 AM

  Jag tycker du verkar mycket smart och klok som gör detta:)
  Själv säger jag alltid till mina söner att de ska spara. Även om de inte kan spara så mycket så spara lite för på sikt blir det ju pengar och gärna i någon aktie eller aktiefond. Själv flyttade jag mitt sparande till investeringsparkonto. Är inte insatt alls och har inte tid pga eget företag. Dock har jag lyckats spara 500' som jag tänker ha när jag slänger in handduken. Tycker dock det är svårt att välja vilka aktier och fonder man ska ha. Därför har jag valt ca 20st för att få bra spridning. Fick lite panik när raset kom men det har dock rättat till sig lite. Har en del i kina och asien som lyser rött ju. Annars är mina favoriter flera bland Didner & Gerge,JP Morgan stanley och Carnegie.
  Lycka till med ditt sparande!
  Mvh företagare som snart blir 50.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vilket ras gav dig panik?

   Delete
 5. En anledning till att du får mindre av den typen av kommentarer kan ju vara att de som läser din blogg är av samma skrot och korn till varierande grad;)

  I min omgivning känner jag mig väldigt ensam om att vilja lägga undan lite pengar. De allra flesta bränner pengar som om det inte fanns en morgondag.

  Kör hårt!

  MvH Pengaregn

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:57 AM

  Personligen är jag imponerad av ditt sparande! Läser gärna din inspirerande blogg sedan jag fann den för en tid sedan! Jag tror att man idag blivit mer medveten om sparande, behöver ju bara ämna ordet pension och att det kommer en dag som (fattig-)pensionär. Jag kan känna bland bekanta omkring mig att man idag talar mer om sparande och framtiden, man inser att för att överleva som pensionär är det en fördel att även ha sparat på egen hand. Nu är inte jag så extrem i mitt sparande som du är men genom åren har man fått höra att man är snål och inte unnar sig något. Men vad var och en unnar sig och känner sig nöjda med är ju helt olika saker, jag skulle inte känna mig lycklig med en ny bil eller en sol-resa. Framförallt skulle jag inte känna mig lycklig om jag fick ta upp ett lån för att "unna mig" konsumtion. Däremot känna en tillfredsställelse i att spara till något jag önskar och sedan köpa kontant...känna en stor tillfredsställelse av att snart ha amorterat av lånet på huset ( klart om ca 2 år när jag är 50;), att kunna spara varje månad, att få vara frisk och ha ett arbete man trivs med...osv..

  Fortsätt inspirera med din blogg, hemskt trevligt att titta in och läsa!

  ReplyDelete
 7. Jag tror många är rejäla nettolånare medan andra spara väldigt mycket. De som är höginkomsttagare o dessutom har låga räntekostnader för närvarande kan spara och är oroliga för att man kommer behöva betala mer själv i framtiden för sjukvård mm. Så det funkar dåligt med ett genomsnitt för det här. Just my 2 cents.

  ReplyDelete
 8. Anonymous4:38 PM

  ...Det är inte de stora inkomsterna man blir rik på utan de små utgifterna..;)

  ReplyDelete
 9. Kul att du nämner Gunther - tycker han är Sveriges mest stolta sparare som har byggt sitt eget varumärke kring att spara pengar. Han missar ju inga tillfällen att berätta hur lite pengar han gör av med - och det funkar ju tycker jag. Varför ska man skämmas för att man sparar pengar - visar ju på ett grymt badass!

  ReplyDelete
  Replies
  1. Tycker nästan han går över gränsen i sin nya roll. Säljer sitt goda renommé väldigt väldigt billigt till företagarna.

   Delete
 10. Tror inte någon här har som mål att sluta jobba helt. Skillnaden är att man helt plötsligt kan jobba med det man brinner extra för även om det bara betyder att man står och gör det perfekta kaffet åt folk... dessutom kan man helt plötsligt säga vad man vill till de som förtjänar det. Något man inte kan när man löneslavar.

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:56 PM

  Anonym 9,51. Större frihet behöver det absolut inte ge, kunderna blir ju dina "chefer" så hips vips kanske du har 10 "chefer" som ställer krav osv. Och för de flesta egenföretagarna är nog första 5 årens timlön försvinnande låg. Fö sitter du nog bara på pojkrummet och drömmer tycker jag det låter som

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous11:02 PM

   Haha är du skön eller? Jag antar att du inte kör eget?

   Om du har försvinnande låg timlön de första fem åren så bör du inte starta eget, det kan jag hålla med om. Är du seriös, bra på det du gör och tänker efter lite innan du kör igång så går det bra och du kommer att tjäna pengar.

   Har du en buffert innan så att du klarar dig något år så är du inte heller beroende av några enskilda jobb och kan välja vilka du tar. Det är också stor skillnad på att ha en chef och att jobba med 10-20 kunder. Ger chefen dig sparken så har du inget jobb, förlorar du en av 20 kunder så minskar (enkelt räknat) din omsättning 5%.

   Varför skulle jag sitta och drömma?

   Det finns en anledning att företag anställer folk, dom tjänar pengar på sina anställda. Om du själv istället kör eget så tjänar du mer per timme om kan jobba mindre för samma pengar. Är väldigt enkelt egentligen.
   Delete
 12. till Anonymous 4:38 - det är en bra inställing för att själv klara sig bra utofrån sina förutsättningar. Men det är en bullerbyinställning till världen. Jag är inte bitter. 😊

  ReplyDelete
 13. Anonymous3:03 PM

  Har läst din blogg sedan ditt första inlägg. Fantastiskt kul att följa och se hur det har gått (trots några mindre avbrott) Har själv sparat och sparar en ganska stor del av min inkomst, med lite mindre uppehåll vid exempelvis studier. Som någon tidigare skrev så sparar ja också till en kontantinsats till hus men ca: 25-30% av min nettoinkomst går till börsen, då som framtida "fuck-off pengar" eller pension, med varierade resultat såklart. Ser dock mitt sparande på lång sikt så inget farligt med mindre nedgångar. Har även provat på att trada vid sidan av mitt arbete men tar väldigt mycket tid vilket på verkar mitt resultat på arbetet. Swing tradar nu istället för en viss del och längre sikt på en annan. Min målsättning är att alltid ha minst två inkomster, en från arbete och en från något semi-passivt. Även om den utdelning jag får idag blir väldigt låg per månad så är det trots allt en plusspost! Då jag dagligen jobbar med affärer så har jag kommit till insikten att det i te är svårare att tjäna pengar privat än till sin arbetsgivare, gäller bara att våga! Lång kommentar som egentligen bara skulle vara en kort med uppskattande text om din blogg och den inspiration den ger till mig och förmodligen många andra. Keep up the good work! Btw, vd gror du om Nordea på kort sikt? Plockade upp dom direkt efter utdelning och några dagar innan "Dagen-P" kan det bli stökigt tro?

  ReplyDelete
 14. Jag är relativt ny till spar-branschen men jag mottar allt som oftast kommentarer om att jag rent ut sagt är lite korkad som "redan som 19-åring sparar till din pension istället för att leva ett kul liv". Bemöter oftast såna kommentarer med ett leende, ett litet skrattblandat fnys och en kort comeback i stil med att jag lever på det vis som gör mig lyckligast. Men inte många förstår grejjen utan fortsätter tycka att jag är korkad som "slösar bort mitt liv".

  Och andra motargumentet jag ofta fått ta är när de frågar hur mycket jag sparar, jag svarar, och de säger "men sådär mycket kommer du inte kunna spara hela livet, de vet du va?" Ja jo, men jag kommer alltid försöka. Vad är poängen med mothuggen jag får? Då återfaller de på motargumentet jag skrev om i paragraf 1.

  Lustigt hur folk inte kan acceptera eller förstå andra människors val, speciellt livsstil och livsrelaterat öht.

  ReplyDelete
 15. Anonymous9:15 AM

  James jag vet inte om det kan kallas ras men jag blev stressad i alla fall.
  Det är mina Kina,Asien och Indien aktiefonder jag tänker på.

  ReplyDelete
 16. Anonymous11:54 PM

  folk börjar väl så smått inse att man strax är tvungen att teckna privat sjukförsäkring och att någon statlig pension bara är att glömma... Dvs Sverige håller på att bli ett normalt land. #egetansvar

  ReplyDelete
 17. Håller med ovanstående anonyme kommentator: i den mån sparandet ökat tror jag att insikten om pensionssystemet är en bidragande orsak.

  ReplyDelete