Tuesday, April 19, 2016

Inga fler köp just nu...

Har gjort 2 (av maximalt 3 tillåtna) köp under en månad i April. Både Nordea och Castellum blev bra på kort sikt med tanke på dagens kurser.

Just känns det tredje köpet för månaden avlägset efter några starka börsdagar. Det dimper dessutom ner en del utdelning i dagarna som skapar utrymme till kommande månader. Men efter rätt hårt köpande såhär långt i år är det skönt med lite paus. Så tackar inte nej till en börs som lugnar sig lite på denna nivå.

18 comments:

 1. Anonymous7:24 PM

  Köp lite Fortum vettja eller nordea :) låga med fet DA

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:18 PM

  Om man tjänar 45 tkr, vad tycker du är lämpligast, att löneväxla allt över 39100 kr eller spara i eget ISK?
  Åsikten går lite isär när man läser olika personers åsikter.

  ReplyDelete
 3. Jag ligger 33 % likvid så jag ser gärna en nedgång.

  Ang Löneväxling är det inte helt självklart. Räknar man med att få en pension som ligger över gränsen för statlig skatt är det ytterst marginell nytta att löneväxla.

  ReplyDelete
 4. James6:58 AM

  Beror även lite på ålder, är du under 50 år gammal säger jag ISK i alla lägen för att inte låsa in pengarna.

  ReplyDelete
 5. Jag vill inte heller låsa pengar till 55 eller senare. Min utmaning blir att klara mig från 40 till 55 så vill ha max nu och mindre i pension.

  Men har man som mål att få lite extra pension och tänker jobba till minst 60 skulle jag nog löneväxla några tusenlappar iaf.

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:34 AM

  Hej miljonären, jag undrar hur du gör med mobil, dator och hemelektronik?
  Hur ofta köper du in och har du några abonnemang osv?

  ReplyDelete
 7. Du har ju varit tursam med din timing av köp tidigare så hoppas så även den här gången. Jag har svag tilltro till min förmåga att tina så jag köper löpande för samma belopp varje månad i nedgång och uppgång..passar mig. http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/hur-gör-vi-våra-investeringar-rent-praktiskt

  Vad gäller löneväxling så har jag (vi) valt att löneväxlar maximalt men då sparar vi gemensamt även cirka 40 tusen i månaden i en ISK plus 17 tusen i månaden i extra löneväxling. Balansen mellan tillgängliga pengar och fördelen med att omfördela inkomst via löneväxling måste vägas mot varandra.

  ReplyDelete
 8. Mobil och dator via jobbet. Inga privata abonnemang. Har platt-tv på ca 40 tum 6-7 år gammal. Box med vanliga 12-15 kanalerna ingår i avgiften till föreningen.

  Japp haft lite tur med köp tidigare. Nu har köptakten varit extrem med 150.000 i månaden. Dvs inte hållbar i längden. Därav att jag gärna sänker tempot. Ska dock aldrig mer sälja aktierna utan och kommer inte nolla nysparandet helt. Så tajmingen närmaste halvåret handlar om att växla mellan 50.000 och 150.000 i månaden. Det stora grejen närmaste åren blir sen att flytta över pengar från Rysslandsfonder till Svenska och amerikanska aktier.

  Efter det är det bara att köpa för 25.000 i månaden och återinvestera utdelningen till jag slutar jobba. Dvs minimalt med tajming.

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:41 PM

  Miljonären,

  Hur långt in i finanskrisen 2008 väntade du innan du gick in och storhandlade aktier ?

  ReplyDelete
 10. Jag hade sparat pengar i räntefond några år. Så ökade köpen skedde i 3 steg.
  1. Växlade upp till att spara 100% i aktiefonder
  2. Öka aktiesparandet till över 100% genom att successivt flytta över pengar från räntefond.
  3. Tog ett lån på 100.000 kr som jag köpte aktier för.

  Steg 1 skedde tidigt i nedgången och steg nr 3 hade jag turen att genomföra precis i slutet nära botten när börsen vände upp igen.

  ReplyDelete
 11. Anonymous8:32 AM

  Hej!
  Tänkte börja med att påpeka vilken otroligt trevlig blogg detta är. Har följt dig under någon månad nu och tycker det blivit spännande med aktiehandel. Förstår däremot inte så mycket.

  Exempelvis, nu säger du att du väntar på att Castellum ska uppnå en enligt gig "godtyckligt låg nivå". Däremot har jag sett att jag får någon typ av avkastning per aktie (tror det kallas direktavkastning) trots att aktien sjunkit i värde sedan inköp. Det är det här jag inte förstår. Jag menar, som jag ser det är denna avkastning lika mycket per aktie; ju fler du har desto mer avkastning får du. Är det ens då värt att kolla på vilken nivå aktier ligger på? Det är klart, kan man köpa dem till ett billigare pris är det ju bra och det är kanske det man eftersträvar?

  ReplyDelete
 12. Utdelningen vet man ju några månader innan. Sen kan man misstänka att utdelningen ligger fast eller höjs något till nästa år för stabila stora bolag. Tex har Castellum höjt utdelningen varje år och H&M har aldrig sänkt utdelningen.

  Så då kan du räkna ut hur många procent av dagens köpkurs som du får i utdelning nästa gång det är dags att dela ut pengar (denna procent kallas direktavkastning). Här kan man ju då jämföra om man vill köpa Johnson&Johnson och få 3% utdelning (fast bra chans att utdelningen fortsätter höjas med 5-10% per år i många år till) eller köpa Telia som ger en högre % men troligtvis inte kommer höja utdelningen utan snarare sänka.

  Kan du köpa Castellum för 120 kr i sommar så får du ju högre utdelning i procent än om du köper aktien för 130 kr idag. Så självklart är det jätteviktigt att köpa till rätt kurs. Problemet är att du inte vet om det kommer kosta 120 eller 140 kr i sommar. Och känner du dig nöjd med utdelningen i procent av dagens kurs får du därför ta risken att det går ner efter du köper och ändå köpa idag.

  Men jättesvårt att tajma marknaden, så bästa sättet är nog att köpa för ett visst belopp månad ut och månad in.

  ReplyDelete
 13. Anonymous9:14 PM

  Dags att börja sälja av lite Ryssland?

  ReplyDelete
 14. Ja det börjar locka med sälj i Ryssland. Men saknas några procent till innan jag börjar sälja.

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:14 PM

  Tack så mycket för ditt uttömmande svar. Det var lärorikt :)

  Antar att Ryssland är ett av få investeringarna som du har som saknar direktavkastning? Och det är därför som det är lockande att sälja?

  ReplyDelete
 16. Ryssland var en mer kortsiktig spekulation. Kostar dyr fondavgift varje år och tänkte mig det som en investering på 1-5 år när jag köpte för ett par år sen då jag hoppades att Ukrainakrig och annat skulle blåsa över relativt fort. Därför vill jag ur den investeringen för att få över pengarna till aktier som inte kostar några fondavgifter och som ger ett kassaflöde i form av utdelning. Som jag kan behålla resten av livet.

  Ligger idag ca 17% plus på Rysslandsfonderna, men har sålt i några omgångar runt 25% plus från snittköpet tidigare. Och vill helst upp till den nivån igen innan jag säljer av. Så hoppas vi kan få ut några procent till ganska snart då jag gärna börjar sälja av Ryssland igen.

  ReplyDelete
 17. Anonymous6:58 PM

  Hur ser du på börsen kommande åren, tänker att det inte är hållbart med QE hur länge som helst.. ? Har du pengar att gå in med vid eventuell krash?

  ReplyDelete
 18. Har pengar utanför börsen. Men troligtvis fullinvesterad innan årsskiftet om vi inte får en kraftig uppgång närmaste månaderna. Sen blir det månadsspar på 25.000 i månaden plus ca 100.000 per år i utdelning att återinvestera som enda tröst i nedgång.

  ReplyDelete