Wednesday, April 08, 2015

Varje krona räknas

Günther Mårders hashtag #sparadkrona och snacket om att varje krona räknas är ju något som jag i grunden verkligen håller med om. Framförallt när det är snålmånad och varje krona verkligen räknas, men även annars när jag går iväg till tvättstugan och går på toa för att spara toapapper. Fast egentligen inser jag ju det orimliga i att spara den sista hundralappen en månad som innebär lika mycket jobb som att spara de första 20 tusenlapparna.

Så det här extrema sparandet som infinner sig en sparmånad är mer av hobby och utmaning för mig än faktiskt sparande i syfte att bli rik och fri några veckor tidigare. För det gör så liten skillnad på totalen där man som jag redan sparar över 20.000 kr i månaden. Men om man vill bli bra på något och satsa så är det den sista lilla uppoffringen som gör skillnad och som faktiskt gör det lite roligare.

En liknelse till min andra hobby förutom sparandet, dvs träningen. Jag kan med regelbunden och hård träning komma ner och springa milen på 40 minuter. Men ska jag komma ner på 39 minuter krävs det ett enormt engagemang (för en annan person med andra förutsättningar kanske gränsen ligger på 45/44 eller 35/34 minuter, men tror principen gäller för de flesta att man har en brytpunkt som är väldigt svår att ta sig över). Och då får man ju fråga sig är det värt att dubbla träningen för att kapa den där sista minuten. Ja har man löpningen som stort intresse tror jag faktiskt det kan vara värt det, det känns helt klart mycket roligare att springa på 39 minuter än 40 bara för att man vet att man lagt ner så mycket jobb på att klara det. Precis som det för mig är värt att dubbla ansträngningen för att spara den sista hundralappen.

8 comments:

 1. "Paretoprincipen är en empirisk regel enligt vilken 20 procent av orsakerna ofta står för 80 procent av verkan; den kallas ibland även 80/20-regeln."

  ReplyDelete
 2. Jag förstår exakt vad du menar och håller med om att det gäller för idrott men när det gäller våra ekonomiska mål gäller inte samma princip.

  Sparande kan bara komma till noll men intjäningen kan gå hur högt som helst. Alltså tycker jag att du bör satsa på något som har en potentiellt högre avkastning än vad de sista sparade slantarna ger.

  Särskilt lockande är det om man kan hitta något som med en initial arbetsinsats kan ge återkommande intäkter, t.ex. som min första webbutik (inte som min andra butik, som krävde massor med jobb och inte gav mycket mer än den som rullade på nästan av sig själv).

  Även om det är en hobby för dig att spara så får du inte glömma att ditt stora mål är att befria dig från lönearbete. Satsa på att få lite utväxling på extrajobbet!

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:46 PM

  Får man fråga hur mycket lön du får netto varje månad och hur mycket du sparar varje månad? Du skriver att du sparar över 20 tkr/månad. Det skulle vara kul att veta för att jämföra med sig själv vad du lever på varje månad.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:36 AM

  I inlägget "Nya läsare från #sparpodden?" från 12 November, 2014 skriver Miljonären:
  Idag sparar jag 23.000 kr i månaden på en lön på ca 29.000 kr netto.

  /Patrik

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:01 PM

  Hej miljonären, vad är dina tänkar om ryssland nu??

  ReplyDelete
 6. Patriks siffror är fortfarande aktuella.

  Ang Ryssland så är det inte helt lätt. Men ett angenämt problem givetvis. Återkommer med tankar i ett eget inlägg, men ett minskat (eller till och med helt pausat) månadssparande på dagens nivåer är troligt.

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:37 AM

  Alltså, haha. Springa på toa i tvättstugan för att spara toapapper!? Det är nästan så man undrar om du inte lider av någon psykisk åkomma av nåt slag, eller det kanske låter lite hårt..men ungefär som vissa människor som är extremt pedantiska eller har bacillskräck - Dom bara måste göra allt i sin makt för att få bort eventuella baskilusker, du är likadan fast du greppar efter halmstrån för att tjäna nån krona. Dessutom är du redan miljonär.

  Tror du att du kan sluta jobba efter det här beteendet du vant i in i? Inser du hur du då kommer få se pengar försvinna och inte växa längre om du inte har en inkomst, jag tror aldrig du kommer bli "fri" du är en slav för pengar, de är nästan tragiskt - Men det är min subjektiva bedömning. I övrigt verkar ju hälsan din vara på topp, så det kanske bara jag som tycker din inställning till pengar är lite osund, du kan faktiskt inte äta pengar..

  ReplyDelete
 8. Tror absolut att jag lider av någon psykisk åkomma ;) Ser inget fel med det så länge man mår bra själv och ingen annan tar skada.

  Problemet med att klara av att sluta jobba har ju fler än du tagit upp och visst finns det en risk att jag kör på något år till för säkerhets skull när jag kommer över 10 miljoner. Bara för att vara på säkra sidan. Men målet är ju inte nödvändigt vis att sluta jobba utan att inom kort ha friheten att kunna sluta om man inte trivs. Redan idag klarar jag ju mig 20-30 år utan att jobba vilket ger en viss trygghet.

  ReplyDelete