Friday, April 17, 2015

Min sambo

Fick en fråga om min sambos sparande och om hon fick gå på toa hemma eller om jag tvingade henne att precis som mig gratisbajsa i tvättstugan.

Först lite intro för nytillkomna läsare. Jag hade ju i bloggens början en sambo som var helt ointresserad av sparande och jag var då helt inställd att jag skulle få försörja henne om vi skulle kunna dra oss tillbaka och flytta utomlands. Sen tog det slut och jag bodde själv i 2 år innan jag träffade en ny tjej och blev sambo på nytt för ett drygt år sen.

Min nuvarande sambo är väldigt intresserad av sparande och har både lite aktier och lite mer aktiefonder, intresset är ganska nytt så hon har inte hunnit bygga upp något jättekapital än, men hon hade börjat spara ganska bra redan innan vi träffades. Så det är inte jag som tvingat henne.

Vi har helt separat ekonomi. Det betyder att vi betalar halva boendekostnaden var (här finns lite detaljer om det http://miljonar.blogspot.se/2014/01/att-bli-sambo.html). Sen köper vi mat i mataffären ihop. Hon har dock lunchmatsal på jobbet där hon äter minst 4 dagar i veckan och betalar ca 70 kr per måltid från sina egna pengar. Jag har ju alltid matlåda (så indirekt så bjuder hon mig på halva lunchkostnaden, då hon betalar hälften av matköpen i butik). Hon har inga problem med att äta billig mat hemma. Utöver detta köper vi allt helt var och en för sig.

Hon är långt ifrån lika extrem i sitt sparande som mig och sparar "bara" runt 30-40 % av sin lön. Hon köper tex en del tidningar, har månadskort på SL, köper en dricka eller chokladbit på pressbyrån på väg hem från jobbet och mycket mer kläder än mig. Visst tycker hon jag är lite extrem, inte minst nu när det är snålmånad. Men självklart får hon gå på toa hemma och slipper följa med ut på burkjakten. Men överlag är hon ganska peppad på min resa på väg mot 10 miljoner och kanske kan hon komma upp i 2-3 miljoner på sitt håll under samma tid.

9 comments:

 1. Anonymous11:33 PM

  Utöver mat så köper ni allt var och en för själv... Självklart får hon gå på toa hemma...

  Har läst inlägget ett par gånger, jag ser framför mig en toarulle med hennes namn på, som du tjuvar på, när du är är trött för att gå ner i källaren.

  ReplyDelete
 2. Med mat menar jag allt i mataffären så som toapapper, tvättmedel, deo etc. Dock inte hårfärgningsmedel och tidningar, även om det också går att köpa i matbutiken.

  ReplyDelete
 3. Kul att hon har ett sådant intresse för att spara. Även om det inte är i närheten av i den takt du sparar så kommer hennes del att vara bidragande då det är dags för er att sluta jobba.

  Min sambo hade inte en krona sparat när vi träffades, idag är hon väldigt mycket mer medveten och vi har tillsammans ett sparkonto på knappt 100.000 kr.

  ReplyDelete
 4. Anonymous2:00 PM

  Vad intressant att få ta del av din och din sambos vardag... :) Har du funderat på att ha gästbloggare? Plussidan med det är att du behöver inte skapa alla texter själv och både du och vi får ta del av andra sparares vardag + tips! :)

  Mvh, Nugge

  ReplyDelete
 5. Charlie10:36 PM

  hej,

  när planerar du att visa en sammanställning på dina tillgångar och värdeutvecklingen över tid?

  lästa någonstans att det skulle komma snart?

  tack för en bra blogg

  ReplyDelete
 6. Nu finns ett inlägg om nuvärdet och nettoförmögenheten.

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:04 PM

  Hej!

  En inte oviktig fråga: Du har ofta tagit upp att du eftersträvar frivillig barnlöshet. Detta är ingenting att moralisera över utan helt upp till dig. Dock; har du haft det samtalet med den nya sambon? Toppen om ni är på samma linje. Om ni inte är det kanske det är bra om det uppdagas förr snarare än senare.

  Tack för en blogg som alltid levererar!

  ReplyDelete
 8. Självklart har vi pratat om att vi inte ska ha barn och har samsyn. Vi var båda runt 30 år då vi träffades och då pratar man nog ofta om sånt innan man väljer att bli sambos. Svårare om man träffas runt 20-25 då man kanske inte vet om man vill ha barn i framtiden.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:03 PM

  Intressant att läsa om sambolivet. Tror detta sparande kan skära många relationer. Min relation med tjejen blir smått lidande ibland då jag inte vill spendera pengar i onödan och vill dela på alla kostnader hela tiden osv.. det blir lätt lite extremt :P

  ReplyDelete